Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Regionalna samouprava najbolje poznaje vlastite probleme i neiskorištene potencijale

Datum objave: 8. veljače 2017.

Kako sredstvima EU fondova i poticanjem ruralnog razvoja doprinijeti ravnomjernom regionalnom razvoju bila je glavna tema  okruglog stola koji je organiziran u suradnji Hrvatske zajednice županija, Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista. Prije početka okruglog stola „Razvoj lokalne zajednice kroz EU fondove i poljoprivredu“ prisutnima se obratio predsjednik Zajednice i šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuvši kako županijski sustav dobro reflektira regionalnu raznolikost Hrvatske. „Bez obzira na raznolikosti, praksa pokazuje da su upravo županije najspremnije za apliciranje na EU fondove. Može se slobodno reći da iza svake pozitivne lokalne priče, bilo da se radi o izgradnji muzeja, zaštiti kulturne baštine ili poduzetničkoj zoni, stoji županijska razvojna agencija“, zaključio je. Dodao je kako smatra da fondove nismo u potpunosti iskoristili i zbog pregovaračkih okvira koji su mogli biti puno bolji. Problem vidi i u prevelikoj centraliziranosti upravljanja fondovima u odnosu na zemlje u okruženju koje su upravo regijama daje samostalno u određivanju prioriteta.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uključio se u raspravu o ruralnom razvoju. „Važno je da shvatimo da bez uske suradnje općina, gradova i županija s državnim institucijama nema regionalnog i ruralnog razvoja. Imamo na raspolaganju 2,4 milijarde eura do 2020. godine za poljoprivredu i ruralni razvoj stoga je važno da svi uložimo dodatan napor kako bi ta sredstva omogućila konkurentnost hrvatske poljoprivrede. Planiramo 2017. godine objaviti 50 natječaja te pojednostaviti prijave. Želimo uvesti praksu u kojoj od zaključenja natječaja do ugovaranja projekta prođe najviše 120 dana“, objasnio je.
Posavec: „Ključan je ravnomjerni razvoj cijele RH, te donošenje politike uz naše poljoprivrednike“
Županijski čelnici zaključili su da je dobro da su u ovoj Vladi Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Gari Capelli koji jako dobro poznaju problematiku lokalne zajednice. Također, sudionici okruglog stola složili su se kako se u zadnjih 25 godina ne upravlja učinkovito  poljoprivrednim zemljištem. U skladu s tim, župan Međimurske županije Matija Posavec naveo je kako je u tom razdoblju u Republici Hrvatskoj izgubljeno pola aktivnog obradivih poljoprivrednog zemljišta. „Ključan je ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske, a za to je prvenstveno potrebna dobra volja onih koji odlučuju. Osim volje, treba slušati teren, lokalne jedinice, ljude koji žive u selima, gradovima i županijama, jer upravo oni najbolje znaju kako razvijati svoj prostor i tu Vlada ne treba nametati svoje stavove, već u suradnji s jedinicama lokalne samouprave donositi politiku za dobrobit naše poljoprivrede, poljoprivrednika i proizvodnje“, rekao je u svom izlaganju.
Na okruglom stolu su uz predstavnike ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i ministarstva poljoprivrede te Središnje agencije za ugovaranje i plaćanje sudjelovali još i istarski župan Valter Flego, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, obnašateljica dužnosti virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak i v.d. ravnatelj RERA-e Jozo Sarač.
Izvor: Hrvatska zajednica županija
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content