Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Međimurju: „Naše tvrtke ulagat će u sjever Hrvatske“

Datum objave: 3. veljače 2017.

„Prvo što austrijskog poduzetnika zanima prije investicije je kakva je investicijska klima i kakvo je okruženje u kraju u koji potencijalno dolazi, a kada se radi o Međimurju, sve naše tvrtke imaju samo riječi hvale za rad i Vaš odnos. Posebno je dobra referenca Paul Green“, rekla je prilikom svog službenog posjeta Međimurskoj županiji direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj Sonja Holocher – Ertl, iz ureda koji je dio austrijske gospodarske komore i Veleposlanstva Austrije u RH.
Tom se prigodom sastala sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem s kojim je u Maloj vijećnici odradila radni sastanak s temom daljnje suradnje austrijskih poduzeća s Međimurskom županijom. Kako je objasnio Posavec, osim Paul Greena, u Međimurju ima još niz uspješnih investicija austrijskih gospodarstvenika, a najveći uz Paul Green, TE-PRO te Ferro Preis, s više od 800 zaposlenih dokazuju uspješnost djelovanja austrijskih tvrtki na međimurskom tržištu. „Kada govorimo o strukturi međimurskog gospodarstva, mi smo najviše vezani upravo uz Austriju, posebice kada govorimo o robnoj razmjeni, o investitorima ovdje u Međimurju, ali i o našim poduzetnicima koji izvoze upravo na austrijsko tržište. Bilo da je riječ o metalsko prerađivačkoj industriji koja je najviše zastupljena ili pak o tekstilnoj industriji, ovim produktivnim sastankom zaključili smo kako će upravo Austrijski ured za vanjsku trgovinu biti neka vrsta institucije koja će povezivati hrvatske i austrijske gospodarstvenike te potencijalne investitore s Međimurjem“, objasnio je međimurski župan naglasivši kako je ovaj posjet iskorišten da se prezentira sve ono što Međimurje ima, gospodarski potencijal, pogodni zemljopisni položaj i efikasnost, kako u javnoj upravi, tako i kod praćenja investitora.
U Međimurju će se sklapati prvi poslovi između austrijskih i hrvatskih tvrtki
Spomenimo kako su sastanku prisustvovale i suradnice direktorice Dominika Bratić te Sanja Kulenović, kao i direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA Sandra Polanec Marinović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, predsjednik Županijske komore Čakovec – Hrvatske gospodarske komore Mladen Križaić i direktorica Županijske komore Čakovec – Hrvatske gospodarske komore Dijana Krnjak. „Poduzet ćemo sve aktivnosti da spojimo naše  gospodarstvenike s austrijskim, kako bi nastavili jednu kvalitetnu suradnju. U prilog nam idu dosadašnji pokazatelji, bez obzira što je bila kriza i recesija, odnos poslovanja s Austrijom je imao uzlazni rast, te Međimurska županija ima pozitivnu vanjsko trgovinsku bilancu. Dakle, više smo izvozili nego što smo uvozili, te se nadam da će tako i ostati, uz ovakvu suradnju i privlačenje investicija“, zaključio je predsjednik HGK Međimurja.
Iako je tek 5 mjeseci u Hrvatskoj, direktorica je zahvaljujući pozitivnim iskustvima poduzetnika prepoznala Međimursku županiju kao startno mjesto za prve suradnje. „Sjever Hrvatske je za austrijske investitore postao jedno dobro mjesto za ulaganje, a iz tog smo razloga i došli u ovu regiju s ciljem da sklopimo prve poslove baš na ovom području. Ovdje su mnoga austrijska poduzeća našla svoje mjesto i izvještavaju o Vašem radu, efikasnosti, produktivnosti i ekspeditivnosti, te o jednoj dobroj investiciji. Planiramo i nadalje jačati gospodarsku suradnju s Međimurskom županijom, sa županom smo se dotakli teme i svojevrsnog gospodarskog foruma ili sajma koji će biti mjesto susreta, kako sam uvjerena da postoje mnogi investitori koji će se sigurno odlučiti za ovu regiju za investiranje“, rekla je Holocher – Ertl te dodala kako je veseli što među austrijskim poduzećima koji su svoje mjesto već našli u Hrvatskoj vlada optimizam te da ankete koje provode pokazuju jedan pozitivan trend ulaganja i privlačenja novih investicija u zemlju.
„Jer kada jednom otvore tvornicu, sasvim će sigurno u dogledno vrijeme na istom području otvoriti drugu ili treću, za što ima primjera i u Međimurju“, rekla je na sastanku. Ujedno je pritom objasnila kako se s obzirom na pozitivne rezultate nada da će se mnogi Hrvati vratiti u Hrvatsku, upravo zbog rasta investicija, standarda i većih mogućnosti temeljenih na suradnjama poput ove. Direktorica je kao zaključak naglasila kako će austrijskim investitorima svakako predložiti ulaganje u Međimurje, posebice u Poslovni park Međimurje koji je prezentiran na radnom sastanku, ali i u tekstilnu i metalsku industriju, dok je župan dodao kako će tome dati punu podršku, te upravo zbog činjenice da imamo 89% izvoza, koji je dvostruko veći od uvoza, krenuti sa skorim plasmanom na tržišta Austrije i Njemačke.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content