Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Rijeci održan panel „Žene u lokalnoj politici“

Datum objave: 30. siječnja 2017.

Na inicijativu i u organizaciji Hrvatske zajednice županija, koordinatora za popularizaciju Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, u Rijeci je održan panel na temu „Žene u lokalnoj politici”. Domaćini tematskog panela bili su primorsko – goranski župan Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić, ujedno i panelistica, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ Irene Gregorović Filipčić, voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj, dok je predstavnica Međimurske županije bila zamjenica župana Sandra Herman, uz Josipu Carević, predsjednicu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije.
Međimurje domaćin 2. panela „Žene u lokalnoj politici“
Dobar primjer aktivnih žena u lokalnoj  i regionalnoj samoupravi je Primorsko – goranska županija, koja kao takva ima veliki postotak žena na rukovodećim mjestima, a koja je ujedno bila i domaćin 1. panel rasprave „Žene u lokalnoj politici“. Sudjelovanje žena u politici te njihov doprinos lokalnoj i regionalnoj samoupravi bila je samo jedna od tema održanog panela. Panelistice koje su ovim panelom poslale snažnu poruku svim ženama koje se bave različitim djelatnostima, bile su Sonja Borovčak, bivša zamjenica župana, županica i saborska zastupnica, Snježana Bužinec, načelnica Općine Jakovlje, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Dijana Kobas Dešković, stručnjakinja za žensku ravnopravnost,  Anamarija Jozić, gradonačelnica Pleternice, Sanja Bošnjak, v.d. župana Virovitičko-podravske županije te kao domaćin zamjenica župana Marina Medarić. Postavilo se i pitanje koliko su žene samozatajne, nisu li premalo ambiciozne, ne popuštaju li previše pred getoiziranjem te vođene Europskom poveljom CEMR želi se dodatno potaknuti lokalna i regionalna vlast na implementaciju politike ravnopravnosti spolova u praksi i to političkim obvezivanjem – potpisivanjem Povelje.
Završno na panelu, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman iznesla je zaključke dvodnevnog okupljanja, povezivanja i poticanja žena, a samim time i najavila da će sljedeći domaćin 2. panela „Žene u lokalnoj politici“ biti u ožujku u Međimurju. „Slažem se s potrebom za uvođenje izbornih kvota i žena na listama, jer su one jednim dijelom ulaz ženama za aktivno bavljenje politikom, no smatram da prilikom formiranja lista i kod odabira kandidata za izvršnu vlast, nije bitan samo spol već su vrlo bitne i stručne kompetencije kod odabira pojedinaca. Upravo iz tog razloga, u potpunosti se slažem i smatram da je od svih zaključaka najbitnija inicijativa za aktivnim sudjelovanjem žena u politici, a koja mora imati i nadstranački karakter,“ istaknula je u svom obraćanju zamjenica župana.
Međimurski vjernici oprostili se od fra Serafina na Trsatu
Tijekom svog službenog posjeta Primorsko – goranskoj županiji i Rijeci, zamjenica Herman odala je počast i jednom od najpoznatijih međimurskih fratri fra Serafin Sabol iz Ivanovca, čija je komemoracija bila u četvrtak na Trsatu.  Fra Serafin, trsatski franjevac i legendarni trsatski gvardijan   zbog svog je služenja, upisan u noviju povijest Trsta, Rijeke i Primorja. Bio je rodom iz Ivanovca, član franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda od 1963., a kako se zaredio 1972. godine, prije 5 godina proslavio je 40 godina svećeništva. Na posljednjem ispraćaju u četvrtak, oprostili su se i mnogobrojni vjernici iz Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content