Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Druga konferencija REDEA-e: Međimurci znaju upravljati znanjem u poljoprivredi

Datum objave: 25. siječnja 2017.

Nakon uspješne prošlogodišnje organizacije REDEA-e Regionalne razvojne agencije Međimurja, više od 100 predstavnika poljoprivrednih proizvođača, županijskih službi i institucija, okupilo se danas na sada drugoj po redu poljoprivrednoj konferenciji u Međimurju. S ciljem podrške poljoprivredno – prehrambenom sektoru, kroz poboljšanu suradnju sa županijskim institucijama i službama, te predstavljanja dobrih primjera iz prakse i promocije lokalno proizvedene hrane, konferencija naziva „Upravljanje znanjem u poljoprivredi“ dala je odgovore na ključna pitanja za međimurske poljoprivrednike.
U sklopu konferencije održano je nekoliko predavanja i prezentacija stručnih predavača te panel diskusija na kojoj su sudjelovati predstavnici institucija, ali i poljoprivredno – prehrambenog sektora, s ciljem osiguravanja prijenosa znanja kao preduvjeta za unaprjeđenje proizvodnih procesa, a time i konkurentnosti sudionika poljoprivredno – prehrambenog sektora Međimurske županije. „Svjesni kako je ovakvih konferencija apsolutno premalo, odlučili smo prošle godine krenuti u organizaciju i poljoprivrednicima dati pristup znanju i informacijama. Drago mi je da su svi koji su danas došli u zaista velikom broju to prepoznali, imamo čak 140 prijavljenih, svi smo svjesni kako smo svi akteri ključni u kvalitetnom dijalogu, javne i potporne institucije te poljoprivrednici, za još bolju suradnju. Na konferencijama poput ovih cilj je dobivanje znanja primjenjivog u daljnjem poslovanju za naše poljoprivrednike“, u svom je govoru rekla direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandra Polanec Marinović.
Župan Posavec: „U jednom natječaju 31 milijuna kuna stiglo u međimursku poljoprivredu“
Multimedijalna dvorana Tehnološko – inovacijskog centra Međimurja tako je ugostila mnoge relevantne goste iz sektora poljoprivrede, kao i predstavnike važnijih službi i institucija. Među ostalima, prisutni su bili u ime partnera konferencije župan Međimurske županija Matija Posavec, zatim ispred Ministarstva poljoprivrede Marin Kukoč, voditelj Službe u Upravi za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju, Antun Vujić, zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Milorad Šubić, rukovoditelj Savjetodavne službe Međimurske županije, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat i Tomislav Tomšić ispred poljoprivrednika, inače član uprave Agromeđimurja. Ujedno su oni bili sudionici okruglog stola na temu Uloga institucija i lokalnih vlasti u razvoju poljoprivrednog sektora, s ciljem davanja odgovora na koji način možemo efikasnije pomoći poljoprivredni sektori.
„Drago mi je da je ova konferencija postala mjesto susreta međimurskih poljoprivrednih proizvođača, prehrambeno prerađivačke industrije, predstavnika relevantnih institucija te znanstvene zajednice, čime samo dokazujemo kako smo u Međimurju svjesni da sve institucije moraju biti u svakom trenutku u funkciji servisa našim poljoprivrednicima“, rekao je pritom međimurski župan i dodao kako je dijalog neophodan, te se putem konferencija kao što je ova jasno evidentiraju postojeći problemi, zbog čega se kasnije lakše može uskočiti poljoprivrednicima u pomoć i olakšati im proces proizvodnje. Svjesni kako se poljoprivrednici svakodnevno suočavaju s određenim izazovima, pomažemo koliko je u našoj moći, isplatom subvencija u poljoprivredi, financiramo klonsku selekciju Pušipela za naše vinare, sufinanciramo kontrolu plodnosti  tla, razvoj ekološke proizvodnje i u Proračunu imamo stavke koje se odnose upravo na njih. I naravno  pomažemo u pripremi i apliciranju projekata, tu nam je neophodna suradnja s našom agencijom REDEA-om, pa je tako u prošlom natječaju čak 31 milijun kuna došlo u međimursku poljoprivredu, samo na ime bespovratnih sredstava kako bi oni dalje ulagali u tehnologiju“, objasnio je Posavec te uz naglasak kako je krajnje vrijeme za  pozitivne promjene u međimurskoj poljoprivredi iskoristio priliku i pozvao sve na konzumiranje domaće proizvedene hrane. Za nas je to u Međimurju važno i zbog toga što imamo 53.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a od čega 51.000 obradivog, što čini ukupno 95 %, puno više od hrvatskog prosjeka koji je na 65%.
U svom izlaganju Milorad Šubić pak je naveo kako je nekonkurentnost poljoprivrede najveći problem, u odnosu na razvijenije države, te pritom dao smjernice za kratkoročni, ali i dugoročniji razvoj hrvatske poljoprivrede. Pitanja poljoprivrednika i sudionika konferencije otvorila su diskusije na temu rada Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ali i statusa državnih zemljišta te pristupa ARKOD-u, nacionalnom sustavu identifikacije zemljišnih parcela, odnosno evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj.
Na konferenciji je istaknuta važnost činjenice da moramo štititi domaću proizvodnju, ulagati u  kvalitetnu proizvodnju i plasirati je na tržište. „Danas na području Međimurja, sutra diljem kontinentalne Hrvatske, a zašto ne bi hranu iz Međimurja ubuduće plasirali i na Jadran, osobito u vrijeme turističke sezone“, dodao je župan, uz naglasak kako se uz suradnju s Međimurskom županijom već nekoliko godina u Termama LifeClass Sveti Martin provodi projekt kojim je u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima svakom gostu na stol servirana isključivo domaća i svježa hrana s međimurskog stola. Temeljem analize evaluacijskih listova ispunjenih od strane sudionika konferencije zaključeno je da je konferencija bila više nego svrsishodna te da je želja poljoprivrednika da se takvih događanja organizira što više. Dojmovi su nakon konferencije bili iznimno pozitivni, a bez sumnje je ovo dobar nastavak snažnijeg povezivanja poljoprivrednika s ostalim sektorima, kako bi se poboljšao dijalog, promovirale nove ideje i predložili koncepti koji će rezultirati konkurentnijom poljoprivredom temeljenoj na znanju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content