Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nove pozitivne brojke međimurskog obrtništva, diplome dobila 33 nova majstora zanata

Datum objave: 19. siječnja 2017.

Jedan od stupova svakog, pa i time međimurskog gospodarstva svakako su obrtnici i njihova tradicija rada. Upravo iz tog razloga Obrtnička komora Međimurske županije u suradnji s Međimurskom županijom svake godine dodijeli majstorske diplome obrtnicima sjeverozapadne Hrvatske, kao nadogradnju tog rada i zanata. Tako su danas u dvorani komore u Čakovcu, diplome 33 majstora zanata uručili međimurski župan Matija Posavec i predsjednik komore Boris Lukovnjak. Novi majstori svoje su ispite za 15 zanimanja položili u travnju i rujnu 2016. godine, među njima je najveći broj majstora zanata iz Međimurske županije, a upravo su Međimurje, ali i Varaždinska županija, Koprivničko – križevačka županija te Grad Zagreb ovime dobili nove ambasadore zanata, buduće pokretače gospodarstva na svojim prostorima.
Posavec: „Želim Vam uz novu diplomu puno posla za koji ćete biti adekvatno plaćeni“
„Čestitam svima Vama, ovo je veliki uspjeh za vas osobno i za cijelu zajednicu, jer ste na taj način obogatili međimursko obrtništvo i sveukupno gospodarstvo. Zanimanja za koja ste postali majstori u velikoj većini su ona za koja postoji interes, koja su tražena, možda u određenom segmentu i deficitarna, tako da vjerujem da vas tek čeka puno posla, za koji ćete biti adekvatno plaćeni, što želim svima vama. Posebne čestitke Draženku Igrecu, Marijanu Martinjašu i Peteru Rodeku koji primaju dvostruku majstorsku diplomu“, rekao je pritom župan Posavec te naglasio kako su sve stručne službe Županije, Upravni odjel za gospodarske djelatnosti na čelu s pročelnikom Darkom Radanovićem, te Obrtnička komora Međimurja uz svakog obrtnika i da je svima zajedno cilj olakšati im poslovni put. Majstorski ispit je korak više svakom obrtniku i onima koji se žele realizirati u budućim poduzetničkim pothvatima s kojima se obrtnici svakodnevno susreću, te mnogim drugim izazovima koje im samo tržište neminovno nameće.
Sadašnji i svi budući obrtnici moraju se kontinuirano educirati te prenositi svoje znanje i vještine na sve buduće generacije, na što se u svom govoru osvrnuo i predsjednik komore. „Svima vama, nekima s čak dva položena majstorska ispita, od srca čestitam. Nadam se da ćete se naći u obrtničkim vodama, da nam povećate broj obrta, zadržite jednu pozitivnu brojku koju imamo u posljednjem razdoblju, svjesni kako je upravo majstorska diploma preduvjet u većini djelatnosti za otvaranje obrta. Na ovaj način dobili ste i svoju licencu za naukovanje učenika, odnosno njihovo stručno usavršavanje gdje možete biti i mentori, što nam je od osobitog značaja“ , objasnio je Lukovnjak.
Spomenimo kako je u 20 godina organiziranja majstorskih ispita u Međimurskoj županiji, ispite uspješno položilo više od 400 kandidata iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a u ovom trenutku majstorski ispit može se polagati za čak 32 različita obrtnička zanimanja. Tako smo bogatiji za pet novih majstora strojobravara, po tri majstora bravara, plinoinstalatera, elektroinstalatera i frizera, po dva majstora kuhara, natkonobara, očnog optičara i vodoinstalatera - instalatera grijanja i klimatizacije, te po jednog majstora kozmetičara, autolimara, automehaničara, autolakirera, zidara, limara, stolara i fasadera.
Majstori iz tri županije vođeni mišlju o boljoj i perspektivnoj budućnosti i s dugoročnim planovima u svojima zanatima, pravi su primjer kako neprestani rad i edukacija na sebi čine veliku razliku u poslovnom svijetu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content