Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I Međimurje se prisjetilo 25 godina od međunarodnog priznanja Hrvatske

Datum objave: 15. siječnja 2017.

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenca, služenjem svete mise i prigodnom molitvom, s pijetetom i velikim poštovanjem, i Međimurje se danas prisjetilo 15. siječnja 1992. godine, dana kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država. Prije 25 godina njenu je neovisnost zajedno priznalo 12 zemalja tadašnje Europske zajednice, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, tog je dana ujedno i uspostavila diplomatske odnose s Hrvatskom.
Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.
Posavec: „Ni u kojoj prilici ne zaboravljamo na svoje branitelje“
Međimurska županija dala je svoj doprinos obilježavajući četvrt stoljeća diplomatskog priznanja zemlje, svetom misom i odavanjem počasti ispred Spomen zida, a sve to s razlogom. Naime 1992. godine, koje se ovom prigodom prisjećamo, živjeli smo u ratno vrijeme, kada su mnogi branitelji  otišli braniti svoju zemlju sa snažnom vjerom i krunicom u rukama, jer su se borili protiv višestruko nadmoćnije vojske želeći svoju vlastitu državu. Stoga ni mi u svakoj prilici i obilježavanju ne zaboravljamo na svoje branitelje“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom dostojanstvenog obilježavanja ovog, jednog od najvažnijih dana u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti. Pritom je dodao kako je tadašnji, ujedno prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dao jednu  poruku koje se moramo prisjećati i danas, a ta je da smo stvorili državu te je moramo izgrađivati da bude moderna i pristojna.
„To neka bude svakome na obavezu, ali i čast i ponos. Mi to u Međimurju radimo u mnogim aspektima, a iako taj posao nikada neće biti gotov, na svima nama je da to čini na svoj način i daje svoj osobni doprinos“, objasnio je međimurski župan, dok u ime saborskih zastupnika Darko Horvat dodao da su hrvatski branitelji i vojna sila koja je tada nastajala na prostoru RH sami kreirali, planirali i izveli sve vojne akcije koje su pridonijele tome da međunarodna zajednica prizna Hrvatsku kao samostalnu državu. „Tim priznanjem međunarodna je zajednica nakon mjeseci oklijevanja ipak pokazala da narodi imaju pravo na samoodređenje i na izbor, u kakvoj i kojoj državi će, kako god veliki ili mali bili, živjeti“, naglasio je gradonačelnik Čakovca, saborski zastupnik Stjepan Kovač. Obilježavanje međunarodnog priznanja kao krune višestoljetne borbe Hrvata za svoju državnost i nacionalni identitet, svojim su dolaskom na obilježavanje obljetnice u Međimurskoj županiji podržali još i saborska zastupnica Bernarda Topolko, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH  Hrvoje Šlezak, zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, zamjenici gradonačelnika Čakovca Romano Bogdan i Mario Medved, predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Međimurske županije na čelu s predsjednikom Stjepanom Horvatom, Željko Sršan, predsjednik Udruge logoraša i branitelja grada Vukovara Međimurske županije, predstavnici Policijske uprave međimurske na čelu s načelnikom Krunoslavom Gosarićem, predstavnici HVIDRA-e, mnogih braniteljskih udruga kao i Zrinske garde Čakovec i pripadnici Hrvatske vojske, predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije Danica Pongrac Krhač, predstavnici obitelji poginulih, nestalih i zatočenih branitelja Domovinskog rata, predstavnici Udruga stradalnika i branitelja Domovinskog rata Međimurske županije, predstavnici vjerskog života na čelu s gvardijanom Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željkom Železnjakom te mnogobrojne Međimurke i Međimurci.
Svi prisutni pritom su počast odali svim hrvatskim, ali i međimurskim braniteljima, paljenjem svijeća kod Spomen-zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ali i svečanim mimohodom od crkve sv. Nikole biskupa Čakovec. Kako je napomenuto, kruna međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine.
„Pozivam sve Međimurke i Međimurce da izvjese hrvatsku zastavu, jer je na svima nama koji živimo u Lijepoj našoj, a posebice nama koji smo u javnom poslu, da i dalje izgrađujemo jednu modernu i europsku državu za sigurnu budućnost generacija koje dolaze“, rekao je pritom međimurski župan prisjećajući se naših branitelja koji su ono najvrjednije, svoj život, dali za našu slobodu i samostalnost naše zemlje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content