Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Pola milijuna kuna vrijedne uređaje župan uručio Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije

Datum objave: 10. siječnja 2017.

„Ovo je tek prva investicija ove godine, na proljeće krećemo s rekonstrukcijom prilaznog puta koji će imati prednosti kako za pacijente Zavoda tako i Županijske bolnice Čakovec, a u planu je nabavka još jednog opremljenog vozila, reamobila“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije gdje je i službeno predao 2 defibrilatora i 2 respiratora glavnom tehničaru Romeu Novaku.
Radi se o suvremenim uređajima vrijednima oko 424 tisuće kuna, za Ispostavu Prelogu i planiranu novu Ispostavu Mursko Središće, kojima se nastavlja moderniziranje hitne medicine u Međimurskoj županiji i dostizanje standarda koji zahtjeva Hrvatski Zavod za hitnu medicinu. „Kontinuitet je to održanog obećanja aktualne županijske vlasti, pa zahvaljujemo našem osnivaču na kontinuiranom povećanju ulaganja u izvanbolničku hitnu medicinu, kao najmlađu, ali i nezaobilaznu zdravstvenu ustanovu u Županiji“, rekao je tom prigodom ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Tomislav Novinščak te se osvrnuo na reformu izvanbolničke hitne medicine. „Cilj je da se skrati ono vrijeme i ona „zlatna minuta, zlatni sat“ do dolaska tima te da imamo što bolju pripremu i intervenciju koja se pruža unesrećenom izvan bolnice“, objasnio je.
Stoga je svako ulaganje neophodno, ključni su dobro opremljeni i osposobljeni timovi, ali i suradnja sa Županijskom bolnicom i njena blizina u jednom kompleksnom centru. Važnost istog prepoznaju u Županiji, a u konačnici to i donosi rezultate, koji doslovno spašavaju živote, naime upravo izvanbolnička hitna Međimurske županije ima visoki postotak reanimacije - oko 25%, te je time iznad europskog prosjeka, što su potvrdili i prisutni predsjednik Upravnog vijeća Drago Starčević i predsjednica Stručnog vijeća Željka Kotorac.
„Ovo je potreba hitne koja možda još uvijek prelazi jedno tranzicijsko razdoblje u svijesti naših građana s obzirom na novi ustroj, pa se još od hitne očekuju neke stvari koje hitna više ne radi. Ali evo s ravnateljem i s timom liječnika, sestara te na prijemno-dojavnoj jedinici dogovorili smo da se maksimalno izađe u susret građanima i da možda za neke stvari za koje hitna nije nadležna, ipak reagiraju i to pravovremeno. Ipak svi smo svjesni kako je u zdravstvu svaka sekunda i minuta izuzetno bitna“, objasnio je župan. Tome svakako osim ulaganja u opremu, u prilog ide i činjenica da je ostvarena dobra komunikacija sa zdravstvenim ustanovama i uslugama, kako je hitna u sklopu naše bolnice i Doma zdravlja. Ova nabavka uređaja samo je dio plana koji se nastavlja na širenje hitne medicine na novu Ispostavu Mursko Središće, koja je u fazi skorašnje realizacije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content