Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečanom sjednicom Skupštine Međimurske županije zaokružena 2016. godina

Datum objave: 24. prosinca 2016.

Kraj godine vrijeme je kada se osvrćemo na ono što je iza nas, na djela koja ostaju za nama u toj godini, rezultati, kod nas gradilišta, efikasnost javne uprave, transparentnost u obavljanju posla, jer u Međimurju naša djela govore za nas“, istaknuo je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec na Svečanoj sjednici Skupštine koja se održava krajem kalendarske godine kako bi se podvukla crta pod ostvarenim u proteklih 12 mjeseci. A na popisu realiziranog i ostvarenog, više je nego ikad prijašnjih godina, jer je iza Međimurske županije godina u kojoj se krenulo s projektima koji mijenjaju sliku Međimurja, koje je postalo gradilište, grade se i opremaju obrazovne i zdravstvene ustanove, ulaže se u komunalnu i cestovnu infrastrukturu, pomažu se kreativnost i rezultati pojedinaca, udruga i društva. „Radimo na tome da budemo servis, partner i prijatelj našim poduzetnicima, poljoprivrednicima, radnicima, umirovljenicima, učenicima, studentima, stoga ulažemo u svaki segment našeg društva, s naglaskom na one koji obuhvaćaju veći dio naših građana, obrazovanje, zdravstvo i gospodarstvo“, rekao je Posavec. „Mogu reći da sam zadovoljan radom Skupštine tijekom godine, odluke se donose jednoglasno ili većinom glasova, to znači da u našoj skupštini nije važno strančarenje već se ujedinjujemo oko projekata i važnih stvari. Najnovija odluka o statusu PU međimurske je usvojena prije koji dan jednoglasno, što će nam dati vjetar u leđa kad ćemo trebati pregovarati oko regionalizacije“, zaključio je predsjednik Skupštine Mladen Novak.
U 2016. intenzivno se mijenjala percepcija Međimurja
Na sjednici su se, osim domaćina župana i predsjednika Skupštine, okupili i drugi predstavnici javnog života. Među njima su bili saborski zastupnici Bernarda Topolko, Branimir Bunjac i Davor Bernardić, zamjenik župana Zoran Vidović, potpredsjednici Skupštine Petra Kovačić i Josip Grivec, bivši župani Josip Posavec, Marijan Ramušćak i Ivica Perhoč, bivši zamjenik župana Mladen Križaić, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnici međimurskih općina, županijski vijećnici, te ostali predstavnici javnog, vjerskog i kulturnog života. „Kada se gleda 2016. godina kao cjelina, iznimno je važno koliko smo uspjeli promijeniti percepciju Međimurja, jer upravo mi danas služimo cijeloj zemlji kao jedan pozitivan primjer. Pokrećemo neke trendove, namećemo nove teme koje su ključne za nas, pokušavamo senzibilizirati one koji donose odluke u državi. Rezultat toga je da  nas više uvažavanju, prate i pomažu, prema svojim mogućnostima, što očekujemo i dalje“, objasnio je međimurski župan i dodao kako svaki takav rad i napor nadalje donosi pozitivne rezultate, pad nezaposlenosti, rast izvoza, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj poduzetničkih zona, rast prihoda i izvoza. Povećanje prosječne plaće u Međimurju apsolutni je prioritet rada tijekom tri i pol godine mandata, te svaki rezultat donosi i rast u tom segmentu, pa je isti u posljednjih pet godina veći za 500 kuna. „Pokrenuto je niz velikih projekata, posebice onih financiranih iz fondova EU, pa tako 44 milijuna kuna vrijedna revitalizacija Starog grada Zrinskih, u visokoj smo fazi izgradnje Doma zdravlja vrijednog 30 milijuna, investiralo se u interventnu kardiologiju Županijske bolnice Čakovec, stvara se Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra ukupne vrijednosti 36 milijuna kuna, a uz sva ulaganja u obrazovanje, pokrenuta je i 6,5 milijuna kuna teška investicija izgradnje Studentskog centra“, u svom je govoru rekao Posavec. Osim škologradnje i izgradnje dvorana diljem županije, ulaže se i u projekte energetske učinkovitosti u niz škola, vrijedne 42,5 milijuna kuna.
Posavec: „U nasljeđe novoj vlasti, ostavit ćemo jednu bolju sliku Županije“
„Drago mi je što mogu biti danas u centru jedne velike kulturne baštine, Međimurju koje je danas jedna od najspecifičnijih, najautonomnijih, najponosnijih hrvatskih regija koja isprepliće i poduzetništvo i poljoprivredu i dobre ljude, uz solidarnu zajednicu i koja se uvijek kroz povijest uspjela oduprijeti svim naletima onih koji su je htjeli pretvoriti u nešto drugo“, u svom je govoru ispred gostiju rekao saborski zastupnik Bernardić, dodavši kako je emotivno vezan uz ovaj kraj kako vuče međimurske korijene. „Čestitam na uspješnoj godini svima vama, ljudima koji danas stvaraju i grade naše društvo, te koji su put kako Hrvatska treba izgledati“, dodao je. „Ostvaruje se sve ono što je strateški interes za Međimurje, pokreću se projekt za projektom,a nedavno usvojenim Proračunom, gotovo je jednoglasno jasno naznačen smjer razvoja u godinama koje su pred nama“, u svom je govoru dodao predsjednik Skupštine te poželio uspjeh, uz fer i korektnu utakmicu svima do svibnja.
Naime upravo će 2017. godina ujedno donijeti posljednjih pet mjeseci mandata trenutne županijske vlasti. „Ta situacija puno ne mijenja u našem radu, djelovat ćemo jednako predano, energično i odgovorno za naše građane, ali i da potencijalnoj vlasti koju građani izaberu ostavimo u nasljeđe jednu bolju sliku cijele Županije te efikasniju javnu upravu od one koju smo mi zatekli kada smo preuzimali mandat“, zaključio je župan Posavec, te poželio svima sretan Božić i još uspješniju 2017. godinu.
Bila je to ujedno prilika za napraviti presjek odrađenog u protekloj godini, uzvanici su uživali u kadrovima presjeka događanja tijekom „Godine Nikole Šubića Zrinskog“ pripremljenima u prigodnom filmu, kako će upravo 2016. godina ostati upamćena po 450. obljetnici Sigetske bitke i junačke pogibije našeg vojskovođe. U prigodnom božićnom programu oduševili su Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ Nedelišće, sa solisticom Karolinom Matjašec, zatim Martina Jakšić Rodiger u pratnji Damira Rodigera jedinstvenim repertoarom, dok je svu raskoš svog pjevačkog talenta pokazao Filip Hozjak, u pratnji Darka Golubića. Program je zaključen efektim zajedničkim nastupom i okupljanjem svih u pjesmi „Božićna Međimurska“.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content