Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 22. sjednica Skupštine Međimurske županije

Datum objave: 21. prosinca 2016.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je 22. sjednica Skupštine Međimurske županije, posljednja radna u 2016. godini na kojoj je između ostalog usvojen prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2016. godinu, kao i prijedlozi Proračuna za 2017. godinu s projekcijom Proračuna za 2018. i 2019. godinu, te Odluka o izvršavanju Proračuna za 2017. Od ostalih ključnih točaka, usvojen je i prijedlog koji su predložili sami vijećnici, čime će se očuvati županijski status Policijske uprave međimurske, a donijeta je i Odluka o prihvaćanju Sporazuma o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Međimurska županije – prijatelj djece“, te usvojen prijedlog Akcijskog plana suzbijanja korupcije do 2017. godine.
Aktualni sat o neprihvaćenim amandmanima međimurskih zastupnika i vraćanju dugova
Sjednica Županijske Skupštine, uobičajeno je započela aktualnim satom kojeg je pitanjem otvorio vijećnik Zvonimir Siladi (HSS) kojeg je zanimalo kako župan ocjenjuje ulogu Međimurske županije u participaciji unutar usvojenog državnog Proračuna za 2017. godinu, te u čemu je problem da nema lokalnih projekata. „Moj stav je ako je Vlada krenula s realizacijom određenih projekata ili ih pomogla, da bi ih trebala i završiti. Ne možemo si dopustiti da krenemo s izgradnjom objekata i onda samo od njih odustati, posebice ako se u isto vrijeme na drugom mjestu započinju novi. Takav su  slučaj naša dva kapitalna projekta koja je Vlada podržala, pomogla nam u počecima izgradnje škole Pribislavec i dvorane u Orehovici, koji eto sada nisu prošli“, rekao je Posavec. Ujedno je dodao kako je na nedavno održanom sastanku s predsjednikom Vlade i ministrima, uz kolege župane, dao inicijativu da se u državnom Proračunu osiguraju sredstva u vrijednosti od oko 311 milijuna kuna za nekolicinu projekata. Riječ je o završetku izgradnje OŠ Pribislavec, Centra za odgoj i obrazovanje, Doma zdravlja, ali i pokretanje realizacije brze ceste Čakovec – Varaždin, obilaznice i mosta preko rijeke Mure u Murskom Središću, te obilaznice Grada Preloga. Vijećnik Franjo Cimerman (HDS) pak se osvrnuo na politiku štednje i vraćanje dugova koje se zagovaralo na početku mandata. Prema njegovim riječima, na tome se radilo prve dvije godine, da bi ove godine službena dugovanja ostala identična, te pritom postavio pitanja zašto se koriste minusi na poslovnim računima i kakva je politika naspram dugova.
Županijski dugovi su u odnosu na 2013. smanjeni za gotovo 40 milijuna kuna
„Samo ako usporedite stanje 30. lipnja 2013. s današnjim danom, vidi se velika pozitivna razlika. Na početku mandata imali smo ogromni teren težak 10 milijuna kuna Vojarne koji je riješen, dug prema dobavljačima smanjen je za više od 15 milijuna, a sporazumom je riješen i bolnički kredit od 9 milijuna. Iako ste napomenuli kako smo mi jamac zaduživanja općinama i gradovima, to ne stoji, već mi svojim sredstvima sufinanciramo njihove kapitalne investicije“, objasnio je Posavec i nadodao kako se minus koristi u trenucima kada se neredovito spuštaju sredstva iz državnog proračuna. „Ne želim da škole, bolnice i proračunski korisnici to osjete, a brojke pokazuju kako se politika štednje i racionalnosti provodi od samog početka. Istina dug se mogao i brže vratiti, ali onda ne bi bilo besplatnih udžbenika, besplatnog prijevoza učenika, stipendija za branitelje i studente, ne bi bilo svega onoga čime smo jedinstveni u Hrvatskoj, a što našim ljudima čini život lakšim.“, zaključio je Posavec.
Vijećnica Nadica Jelaš (SDP) postavila je dva pitanja vezana za funkcioniranje Županijske bolnice Čakovec, te ju je zanimalo kada je predviđeno stavljanje u pogon interventne kardiologije te kako će Županija podmiriti dug prema bolnici s naslova kredita od 9 milijuna kuna koji je bolnica platila u ime Županije. „Riječ je o centru interventne kardiologije za pet županija, adaptirali smo prostor, nabavili najmoderniji uređaj i uštedjeli oko 2 milijuna kuna, educirali liječnike, a ono zašto je potrajalo je nedostatak podrške Vlade kako smo tek ovih dana nakon dugog čekanja dobili dopusnicu, te je ista i počela raditi prije 10-tak dana. Što se tiče duga i kredita, potpisali smo Sporazum ravnateljstvom ŽB Čakovec, u kojem se obvezujemo da ćemo kroz ulaganja u bolnicu vraćati taj dug, što nije novost, kako godišnje izdvajamo oko 11,2 milijuna kuna za nabavku oprema za našu bolnicu, uz europske projekte“, objasnio je župan i dodao kako je upravo ŽB Čakovec najmanje zadužena bolnica u Hrvatskoj, što mnogo govori o načinu na koji funkcionira. Vijećnika Dragutina Glavinu (HNS) zanimala je tema amandmana međimurskih zastupnika koji nisu prošli u Hrvatskom saboru, te tražio odgovor je li u ponedjeljak na sastanku s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem te ministrima bilo kakvih novih dogovora ili odluka koje interesiraju međimursku javnost.
Plenković potvrdio da nema regionalizacije u najavljivanom modelu i ukidanja županija
Kako je odgovorio Posavec, nakon sastanka koji je trajao više od 4 sata, a na kojem su bili svi župani, gradonačelnici Zagreba i Rijeka, predstavnici udruga gradova i općina, po prvi se puta nedvosmisleno reklo da nema riječi o teritorijalnom preustroju, da ne samo da županije ostaju takve kakve jesu, već da će ih se jačati te biti središnje tijelo u komunikaciji s Vladom i državnim institucijama. „Osobno sam inicirao da krenu pregovori ponovo s Europskom komisijom oko izmjene operativnog plana konkurentnosti kohezija, kako bi se dala mogućnost da se iz EU fondova financiraju izgradnje i dogradnje škola te sportskih dvorana, što u ovom trenutku nije moguće“, naglasio je Posavec i nastavio kako je zaključak sa sastanka i taj da se vraćaju inspekcijske službe u Čakovec, prije svega Inspekcija rada koja seli iz Varaždina već početkom godina. Dotaknuo se i teme dualnog obrazovanja, s ciljem da se uvažavaju specifičnosti svake regije u smislu omogućavanja i modificiranja upisnih kvota, na čemu se u Međimurju već krenulo istraživanjem potreba na tržištu rada, a pokrenuo je inicijativu i za povećanje plaća, smanjenjem parafiskalnih nameta. „Moram reći kako sam zadovoljan sa sastankom kao i odnosom premijera. Smatram kako svakako s njim imamo osobu s kojom ćemo moći otvoreno razgovarati i dogovarati buduće projekte. Nadam se da će se uskoro to pokazati i realizacijom naših projekata.“, zaključio je Posavec.
Željko Pavlic (MDS) postavio pak je pitanje vezano uz Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica i sudbine samog projekta, na što je Posavec objasnio kako dokle se Vlada ne dogovori što će zaista biti s Piškornicom ne postoji niti jasan odgovor. „U Vladi trenutno imamo različite vizije i koncepte, modele rješenja ovog pitanja. Ono što je trenutno ključno i s čime ćemo se u naredno vrijeme dosta baviti je da ukoliko RH do 1. siječnja 2018. ne udovolji i poštuje ono što je ispregovarano u segmentu zaštite okoliša, slijede penali“,  dodao je, objasnivši kako je to pitanje i drugih centara diljem zemlje. Kako je Posavec pojasnio, ako država ne preuzme plaćanje tih penala, osnivači i vlasnici centara potencijalno bi se mogli susresti s tisućama eura dnevno kazne zato jer se ne ispunjavaju uvjeti iz pregovora. „Drugi tjedan četiri župana, koji smo ujedno nositelji vlasničke strukture Piškornice imamo sastanak s ministrom Dobrovićem, a iza Nove godine i zajednički s ministrom te premijerom. U tom vremenu očekujemo da se donese konačan stav“, zaključio je.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content