Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mladen Zemljić izabran za novog predsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća

Datum objave: 20. prosinca 2016.

Prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2016. godinu te Prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2017. godinu bile su glavne točke dnevnog reda 85. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji, na kojoj je ujedno izabrano i novo vodstvo. Sindikalne udruge, kao kandidata za predsjednika, istaknule su Mladena Zemljića, dok su za potpredsjednike Vijeća predloženi zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović te predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Senčar, a taj je prijedlog jednoglasno prihvaćen.
Proračun Međimurske županije za 2017. godinu razvojni i socijalni
U obrazloženju II. Izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2016. godinu naglašeno je kako je došlo do smanjenja ukupnih prihoda i rashoda za oko 6,4 milijuna kuna, a da je tome tako ponajviše zbog nerealiziranih kapitalnih investicija i projekata koji su u velikom dijelu morali biti financirani iz Državnog proračuna i fondova Europske unije. Župan Međimurske županije Matija Posavec također je prisustvovao sjednici Vijeća, te je u svom izlaganju o Prijedlogu Proračuna Međimurske županije za 2017. godinu istaknuo da se Proračun može okarakterizirati kao razvojni i socijalni. Njime se nastavljaju financirati ranije preuzete obaveze poput financiranja udruga civilnog društva, braniteljskih udruga, udruga osoba s invaliditetom, programi za djecu s posebnim potrebama, te projekti „Škole jednakih mogućnosti“, „Školski obroci svima“. Naravno, tu su i novi projekti poput „1,2,3… palim lampicu“, koji se odnosi na  rješavanje problema nedostatka sustava potpore darovitim učenicima, nastavnicima i mentorima u osnovnim i srednjim školama Međimurske županije, zatim Projekt primarne zdravstvene zaštite koji se odnosi na investicijsko ulaganje u ambulante Doma zdravlja Čakovec, ali i još mnoge druge investicije i projekti.
Obrazovanje i gospodarstvo glavni prioriteti razvoja
Župan Posavec tom se prilikom osvrnuo i na  jučerašnji sastanak  u Vladi Republike Hrvatske gdje je  ponovno istaknuo pet prioriteta Međimurske županije u investicijskom ulaganju za koje smatra da bi trebali postati strateški projekti razvoja Republike Hrvatske. Ti projekti uključuju izgradnju OŠ „Vladimir Nazor“ Pribislavec, Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, te tri zaobilaznice, Čakovec – Varaždin, Prelog i Mursko Središće. U raspravi o Prijedlogu Proračuna za 2017. godinu sudjelovali su predstavnici sva tri socijalna partnera. Kako je spomenuto, Proračun Međimurske županije je realan i  nastavlja trend značajnih potpora gospodarstvu i obrazovanju jer su upravo ova dva područja glavni prioriteti razvoja Međimurske županije u cjelini. Na kraju Vijeća, predstojnica Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marina Kodba iznijela je najnovije podatke o stanju na tržištu rada. Pozitivan trend kada su u pitanju zaposlenost i nezaposlenost se nastavlja, pa je tako krajem studenog evidentirano 4.333 nezaposlenih što je u odnosu na studeni prethodne godine smanjenje od 17,5%.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content