Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predsjednica RH: „Jedan dan boravka ovdje na terenu vrijedi više negoli dva mjeseca provedena u Uredu“

Datum objave: 17. prosinca 2016.

Posljednjeg dana boravka na sjeveru Hrvatske, u sklopu izmještanja svog Ureda iz Zagreba, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je konferenciju za medije u pratnji svojih domaćina župana Međimurske županije Matije Posavca i župana Varaždinske županije Predraga Štromara. Tom prilikom osvrnula se na proteklih 5 dana koje je provela u obje županije te iskustvo koje je pritom stekla u susretu s brojnim građanima, predstavnicima udruga i gospodarstvenicima.
Sadašnji ustroj županija jako je dobar
Jedan dan boravka ovdje na terenu vrijedi mnogo više negoli dva mjeseca provedena u Uredu. Tek se na taj način može upoznati pravi život u Hrvatskoj, a nakon što smo Ured do sada izmjestili 7 puta u razne dijelove Hrvatske, definirali smo nekoliko područja na koja ćemo se usredotočiti i usmjeriti javnu raspravu kako bi manje pričali o ideološkim pitanjima, a više se bavili onim egzistencijalnim“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović te naglasila kako je najveći trend, koji se uočava u gotovo svim krajevima Lijepe naše, odlazak mladih u inozemstvo. „Demografska pitanja zahtijevaju dugoročna rješenja, te smo detektirali dvije komponente koje su iznimno bitne kako bi zadržali mlade u Hrvatskoj. Prva se odnosi na razvoj infrastrukture, od škologradnje pa do stvaranja uvjeta za mlade obitelji da mogu istovremeno voditi brigu o djeci i svojim karijerama, a druga je vezana uz reformu školstva kojoj je potrebno pristupiti na način da se djeci škola učini zanimljivom, da uče relevantne stvari poput vještina koje će im pomoći u rješavanju problema te ih potaknuti da budu kreativni i samostalni, umjesto dosadašnjeg učenja podataka“, nastavila je Grabar-Kitarović pohvalivši pritom nastojanja obiju županija da puno ulažu u sustave mentorstva i centara izvrsnosti koji su neophodni kako bi se mladi dalje mogli obrazovati i usavršavati u pojedinim područjima.
Od ostalih segmenata u kojima je evidentirana potreba za  daljnjim reformama, Predsjednica je izdvojila odnos države prema jedinicama lokalne samouprave i pitanje daljnje decentralizacije, jače iskorištavanje sredstava iz europskih fondova, problem neiskorištene državne imovine u kojima se nalazi veliki potencijal, neučinkovitost Hrvatskih šuma i situaciju drvne industrije u zemlji, indeks razvoja koji ne uzima u obzir specifičnosti određenog kraja, te pitanje regionalnog ustroja Hrvatske koji se nerijetko spominje. „Sadašnji ustroj županija jako je dobar, što pokazuju primjeri upravo ovih dviju županija koje, bez obzira što su možda manje površinom, ostvaruju velike uspjehe i zavidne rezultate, kako u poduzetništvu tako i u drugim segmentima, posebice u efikasnosti uprave koja u rekordnom roku izdaje građevinske dozvole. Stoga, smatram da se problem ne nalazi u jedinicama lokalne samouprave, već u odnosu centralne države s poduzetnicima i radnicima, koji bi u vrlo kratkom roku morao doživjeti određene promjene“, zaključila je Predsjednica.
Povećanje prosjeka plaća prioritet je za obje županije
Župan Posavec iskoristio je priliku zahvatili Predsjednici što je na kraju godine odabrala izmjestiti svoj Ured na sam sjever Hrvatske, te napomenuo kako se samo u Međimurju neposredno susrela s preko 2000 ljudi diljem županije, odradivši pritom sastanke s predstavnicima brojnih udruga, gradova i općina, te pojedinačno s građanima i gospodarstvenicima. „Svatko tko ozbiljno pristupa politici, samo na ovaj način može donositi dobre odluke, bivanjem na terenu osluškujući iz prve ruke konkretne probleme koji muče građane“, rekao je Posavec te istaknuo kako su Predsjednici predstavljeni svi rezultati koje Županija ostvaruje, ali i poteškoće na koje pritom nailazi. „Najveći naglasak stavili smo na inicijativu koju smo uputili, s obzirom na sve pozitivne aspekte našeg gospodarskog razvoja, a koji se dotiče 18,6 posto nižeg prosjeka plaće od razine državnog prosjeka. Smatramo da ima prostora za daljnje povećanje minimalne plaće i rasterećenje poduzetnika parafiskalnih nameta, te na taj način želimo stvoriti bolje poduzetničko okruženje na korist svih naših radnika i građana“, objasnio je Posavec, osvrnuvši se i na kapitalne investicije u obrazovanju.
U ovom trenutku nemamo podršku Vlade Republike Hrvatske za naše projekte, ali ja vjerujem da će Predsjednica iskoristiti svoj autoritet kako bi se o njima vodilo računa, na način da se tim projektima barem pruži šansa. To nam je prijeko potrebno kako bismo mogli ravnopravno sudjelovati sa svim ostalim hrvatskim regijama u prijavi za nacionalne i europske fondove“, zaključio je župan. Na kraju se nadovezao i na pitanje regionalizacije, te napomenuo kako su županije itekako opravdale svoj status, ne samo efikasnošću javne uprave i spremnim projektima koji čekaju otvaranje natječaja, već i svemu onome što je spušteno s državne na razinu lokalne samouprave. S tom se konstatacijom složio i njegov kolega, varaždinski župan Štromar, koji je pohvalio nastojanja Predsjednice da se upozna s lokalnom problematikom građana na sjeveru Hrvatske. „Jedno od pitanja u kojima smo dobili podršku Predsjednice jest da predložimo Vladi na koji način uskladiti položajnu rentu i mogućnosti društveno-komunalnog razvoja i standarda naših općina i gradova koji ne mogu napredovati samo zato jer su mali i nalaze se na ruralnim područjima. O tome dovoljno govori podatak kako od 6 gradova u Varaždinskoj županiji, njih čak 4 spada među 10 koji u Hrvatskoj imaju najmanje prihode po stanovniku“, naglasio je Štromar te poručio kako je također važno da se nekretnine koje su u državnom vlasništvu, a koje se ne koriste, prenamijene i prepuste općinama i gradovima na upravljanje.
Predstavio je i jedan svijetli primjer u segmentu obrazovanja koji je pokrenut u varaždinskoj Prvoj gimnaziji. „Tamo smo uveli 7 novih kurikuluma koji su fakultativni i koje učenici mogu slušati, te smo uvidjeli koliko im je to puno zanimljivije i kako na taj način mogu puno kvalitetnije naučiti ono što ih zaista zanima“, pojasnio je župan. Na kraju je s ponosom izrazio zadovoljstvo činjenicom da će prvi put od samostalnosti Hrvatske Predsjednica održati božićni prijem za predstavnike Diplomatskog zbora izvan Zagreba i to u varaždinskom HNK. Konferencija je zaključena najavom kako će se oba župana u ponedjeljak sastati s Predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i pojedinim ministrima, kako bi i njima izložili svoje prijedloge koje su ovog tjedna imali prilike raspraviti s Predsjednicom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content