Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predsjednica RH u Donjem Vidovcu i Podbrestu: „Od Vas sam puno naučila“

Datum objave: 16. prosinca 2016.

Čitave godine u Donjem Vidovcu održavaju se brojne svečanosti u povodu velike 790. obljetnice prvog spomena mjesta. Pokroviteljstvo nad tim događanjima prihvatila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je na tri dana izmjestila svoj Ured u Međimursku županije i tu priliku iskoristila da svog drugog dana boravka u Međimurju posjeti Donji Vidovec, te prisustvuje svečanoj sjednici kao središnjem događanju obljetnice. „Dobrodošli u Donji Vidovec, mjesto koje se prvi puta u pisanim dokumentima spominje daleke 1226. godine, u mjestu gdje je nekad bilo smješteno središte velike međimurske župe, gdje su Zrinski imali svoj ljetnikovac, mjestu koje je oduvijek disalo europski“, predstavile su se mještanke i mještani Predsjednici RH, pohvalivši se pritom kako su na čelu s načelnikom Općine Josipom Grivcom godinu odradili u znaku velikog jubileja nizom manifestacija.
Tako je održan susret mladih umjetnika „Ruža međimurska“, tradicionalna povijesna kulinarska manifestacija „Zrinski kotlić“, Festival folklora i tradicije, Lov na zlatarski prsten, kao i borba Vidovskih vukova za vrijeme Zrinskih. „Vidovec ima vrlo bogatu povijest, volimo reći da se tu oduvijek živjelo. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što ju prepoznaje i Predsjednica RH koja je to potvrdila svojim dolaskom, želim joj zahvaliti na prihvaćanju pokroviteljstva te se potrudila osobno nam doći čestitati naših 790 godina“, rekao je u svom pozdravnom govoru načelnik općine, naglasio kako je ponosan što njegovi mještani imaju i potporu Županije, te zahvalio županu i njegovom zamjeniku, ali i svima onima koji su upotpunili njihov dan, na što se s zahvalama nadovezao i predsjednik Općinskog vijeća Marinko Čmrlec.
„Iznimno sam počašćena što sam mogla biti pokroviteljica ove vrijedne obljetnice, ali i sretna što ste  čekali da dođem u Donji Vidovec da bismo mogli zajedno podijeliti trenutke radosti ove svečanosti“, u svom je govoru istaknula Predsjednica RH uz želju da im se ostvare svi planovi i projekti u razvoju tog kraja, te da će se i sama zalagati za poreznu reformu koja mora omogućiti lokalnoj samoupravi da može ulagati, jer sami najbolje znaju što im treba. Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao pak je kako je upravo Donji Vidovec dokaz da se veličina jednog mjesta ne mjeri po broju stanovnika, već po duhu i bogatstvu duha ljudi. „Ako govorimo o veličini tog duha ovdje, onda se zaista svi mještani možete ponositi, od udruga ribiča, lovaca, zlatara, sve do najstarijeg vatrogasnog društva u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koje djeluje upravo ovdje. Ovaj je kraj oličenje je bogatstva i ostavštine, te mi je zaista drago da se u to danas može uvjeriti i Predsjednica“, dodao je i pozdravio sve načelnike s ovog djela Međimurja su se okupili u Mješovitom odboru za suradnju s Pomurskim Hrvatima koji njeguju prijateljsku, kulturnu i gospodarsku suradnju s Pomurskim Hrvatima druge strane granice kao i načelnicima pograničnih mađarskim općina i gradova. Pritom je iskoristio priliku da zahvali svima koji brinu za naše Hrvate s druge strane rijeke Mure s kojima se i kroz europske projekte njeguje dobra suradnja te generalno zajedništvo unutar općine.
Spomenimo kako su svečanosti ujedno prisustvovali savjetnik za unutarnju politiku u Uredu predsjednice Mate Radeljić, savjetnik za gospodarstvo u Uredu Predsjednice RH Marko Jurčić, glasnogovornik Predsjednice RH Luka Đurić, saborski zastupnik Darko Horvat, zamjenik župana Zoran Vidović, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, načelnici Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec, Općine Goričan Mario Moharić, Svete Marije Đurđica Slamek, Općine Donja Dubrava Dražen Miser, te Općine Kotoriba Ljubomir Grgec.
U pripremljenom popratnom programu recital „Vidovec je…“ izveli su učenici tamošnje osnovne škole, Martin Srpak otpjevao pjesmu „Stiha, stiha“ i pjesmu 790, dječja sekcija KUD-a „Donji Vidovec“ prikazala splet međimurskih pjesama i plesova s kojim je ove godine predstavlja Međimursku županiju na državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini, a Ena Cenko i Paula Lukša izvele pjesmu „Dej mi Bože joči sokolove“. Ovo posljednje posebno je razveselilo Predsjednicu koja je rekla kako će Međimurje uvijek biti u njenom srcu, ko košćica jabuki črleni. „Meni je Međimurje oduvijek bilo u srcu, hvala vam što ste danas u programu izveli i jednu pjesmu koja je izvedena i na svečanosti za moju inauguraciju kao Predsjednica Republike Hrvatske. Na taj je način i Međimurje bilo djelom svečanosti kojom smo htjeli povezati sve krajeve zemlje“, rekla je za kraj Predsjednica, fotografirala se s mještanima, te primila dar učenice Veronike Cenko i akademika Dragutina Feletara.
Podbrest oduševio Predsjednicu RH svojom kulturom i tradicijom
Svoj drugi dan boravka u Međimurskoj županiji, a prije povratka u sjedište županije grad Čakovec, Predsjednica RH zaključila je u Podbrestu, gdje je razgledala tamošnji Društveni dom, susrela se s članicama Udruge Brest, te sudjelovala na prigodnom programu, presjeku međimurske tradicije, uz svog domaćina, načelnika Općine Orehovica Franje Bukala.
Prepoznajemo važnost napretka, očuvanja tradicije, ali i investicija. Okupljamo niz udruga, društava i provodimo vrijedne projekte, a među najvažnijima svakako je izgradnja sportske dvorane, za koju vas molimo pomoć da se osiguraju sredstva. U ovome trenutku imamo spremne investicije vrijedne čak 160 milijuna kuna“, rekao je pritom načelnik te s ponosom najavio nastup nagrađivanog Kulturno umjetničkog društva „Fijolica“ Orehovica – potvrdili, mališana iz Kulturno umjetničkog društva „Žiškovec“ Leonarda Reitha, Tarje Novak i Aline Žižek, te Jelene Bašek. „Hvala na svemu što ste iznijeli i prikazali, približili mi izazove s kojima se susrećete, ali i dali pregled planova za razvoj općine i cijelog njenog područja. Ja ću uvijek u Zagrebu poticati ravnomjerni razvoj Hrvatske, ulaganje u sva hrvatska područja, razvoj strateških projekata, bolje iskorištavanje EU fondova, ali i onakvu poreznu politiku i onakvu decentralizaciju, koja će omogućiti upravo gradovima i općinama da budu temeljne jedinice koje budu nositelj ulaganja u vlastite sredine“, u svom je govoru rekla u ispunjenom Društvenom domu Predsjednica te zahvalila na pripremljenom kulturno – umjetničkom programu kojeg će još dugo pamtiti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content