Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatska predsjednica kao počasna članica garde zatvorila godinu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke

Datum objave: 15. prosinca 2016.

Svečanom akademijom u ispunjenom Katoličkom domu Franjevačkog samostana u Čakovcu, a uz prisustvo visoke pokroviteljice obljetnice predsjednicu Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, zaključeno je ovogodišnje obilježavanje 450 godina od junačke pogibije Nikola Šubića Zrinskog – Sigetske bitke. Nikola Šubić Zrinski, kao i cijela obitelj Zrinskih u konačnici, imaju svoje posebno mjesto i osobit značaj ne samo u regiji nego i cijeloj Europi. Zato i je povodom 450. obljetnice bitke, godina 2016. u Hrvatskoj na inicijativu Međimurske županije i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti proglašena „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“. Nakon niza događanja diljem zemlje, a posebice u Međimurju, Sisku, Zrinu i Zagrebu, te mađarskim Sigetu i Pečuhu tijekom godine, proslava velikog jubileja svoju je završnicu doživjela upravo u Međimurskoj županiji, uz domaćinstvo župana Međimurske županije Matije Posavca kao jednog od inicijatora pokretanja obilježavanja same obljetnice, te Zrinske garde Čakovec, na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancem. Svečanost je započela prijavkom Zrinske garde Predsjednici RH te odlaskom u mimohodu prema Katoličkom domu, a završila uz dodjelu povelje počasne članice garde Predsjednici RH za doprinos u obilježavanju 450. obljetnice Sigetske bitke.
Dodijeljena odlikovanja Reda hrvatskog pletera i Spomenice domovinske zahvalnosti
„U godini velike obljetnice podsjetili smo se moralne veličine i povijesnog značaja žrtve naših slavnih obitelji. Ti istinski junaci koji se nisu htjeli prodati ni predati mnogostruko većoj osmanlijskoj sili, zauvijek su stoga zlatnim slovima zapisani u povjesnici naše duge i bremenite borbe za narodnu slobodu i državnu neovisnost“, rekla je u svom obraćanju Predsjednica RH te objasnila kako su ovaj kraj i grad najprikladnije mjesto u kojem možemo izraziti poštovanje hrvatskom junaku Nikoli Šubiću Zrinskom, ali i svima iz roda Šubića Zrinskih, koji su svojim političkim, vojnim, gospodarskim i kulturnim djelovanjem obilježili nekoliko stoljeća naše borbe za državno pravo i narodnu slobodu. Pritom je dodijelila odlikovanja Reda hrvatskog pletera koja su primili Ivan Baksa, Davor Bratković, Bernarda Cecelja, Ratimir Hrešč, Bojan Kocijan, Mladen Obadić, Alojzije Sobočanec, Alojzije Šestan i Mihael Štebih, te nakon toga i odlikovanja Spomenice domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu te ih osobno uručila zaslužnima. To su Renato Čuka, Hrvoje Goričanec, Filip Josipović, Marinko Marciuš, Božidar Novak, Hrvoje Novak, Goran Perčić, Vanja Štebih, Nenad Štrek, Dragutin Trstoglavec i Mario Vrbanec. „Vaše je djelovanje nadaleko postalo primjerom uspješnog promicanja našeg nacionalnog identiteta“, naglasila je Predsjednica RH i naglasila da neka odlikovanja budu poticaj za vjernost časnoj zadaći koju su preuzeli i za uspješno ostvarivanje brojnih planova u budućnosti.
Ključno je da se iz „Županije Zrinskih“ pošalju ove važne povijesne poruke
„U toj važnoj simbolici obljetnice i bitke, na neki se način provukla državotvorna ideja, žrtvovanje i poriv za slobodom i neovisnošću, do kojeg dolazimo i do današnjeg dana. Do danas kada se ponekad preispituje naše domoljublje, no sve je jasno kada se na jednom mjestu okupimo kao danas. Ja se ne sjećam nijedne manifestacije koja je tako mobilizirala cijelu zemlju kao 450. obljetnica, a dopustite mi da budem i malo osoban, meni je ova proslava približila Međimurje. Našu najsjeverniju županiju, najbolje organiziranu, najradišniju, gdje postoji neki drugi mentalni sklop nego u ostatku zemlje, dakle jedna županija koja može biti uzor cijeloj zemlji. Stoga i je ključno da se upravo iz ove Županije pošalju sve ove važne povijesne poruke“, u svom je govoru uz zahvalu za primanje u redove Zrinske garde istaknuo akademik Zvonko Kusić. „Cijele 2016. godine slavili smo prvog vlasnika Međimurja, našeg hrvatskog bana, slavimo ono što se zbilo 7. rujna 1566., uz niz jubileja koji su se protezali ovom godinom. Ponosan sam što smo na dostojan način obilježili 450. obljetnicu, od promocija knjiga, do proslave 5. Spomendana Zrinskih i Frankopana, do obilježavanja u Šenkovcu, Čakovcu i Sigetu, izložbe kacige i sablje našeg vojskovođe i dvodnevnog međunarodnog skupa“, rekao je predsjednik garde, naglasivši kako je iza nas proslava događaja važnog za našu povijest i identitet, ali i kako Zrinska garda već 15 godina radi upravo na promociji hrvatske povijesne kulture.
Svečanosti koja je okupila na jednom mjestu većinu onih koji su dali svoj doprinos obilježavanju kako u Međimurju, tako i diljem zemlje te izvan nje, prisustvovali su još i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića general bojnik Slaven Zdilar, Janos Hovari, Vladin povjerenik Republike Mađarske za obilježavanje Spomen godine Zrinskom, zatim Vesna Haluga, generalna konzulica RH u Pečuhu, Peter Vass gradonačelnik Sigeta, general pukovnik Drago Matanović, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, potpredsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra. Željko Železnjak, dok je Zrinska garda dodijelila priznanja i plakete svojim pokroviteljima i podupirateljima proslave, Predsjednici Republike Hrvatske, akademiku Zvonku Kusiću kao predsjedniku Državnog odbora za proslavu 450. obljetnice pogibije Nikole IV. Zrinskog i ujedno predsjedniku HAZU-a, zatim Janosu Hovariju, Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu za koji je nagradu preuzeo Mario Medved, Gradu Sigetvaru, Antunu Mikecu iz Zagreba, biskupu Varaždinske biskupije mons. Josipu Mrzljaku, te Hrvatskom vojnom učilištu „dr. Franjo Tuđman“, za koje je priznanje preuzeo zapovjednik učilišta, general pukovnik Slavko Barić.
„Godinu koja će ostati zapamćena kao „Godina Nikole Šubića Zrinskog“, svi oni koji smo bili svjedoci mnogobrojnih događanja, inicijativa i projekata, doista možemo zaključiti s istinskim ponosom, jer je proglašenjem 2016. spomen godinom, Međimurje dobilo jedinstvenu priliku jače se pozicionirati na karti Europe, predstavljajući se kao „Županija Zrinskih“ te ističući svoje slavno povijesno nasljeđe“, naglasio je međimurski župan u svom obraćanju, istaknuvši kako slavimo jedan od najhrabrijih događaja hrvatske povijesti, koji je ostavio duboke tragove u europskoj povijesti, na čijim se temeljima danas gradi prijateljska suradnja između dviju država, Hrvatske i Mađarske, njihovih gradova i županija. „S obzirom na uspješnu suradnju, povijesne znamenitosti i činjenice, te važnost obilježavanja 450. obljetnice, želimo učiniti dva značajna iskoraka, prvi da palaču Zrinskih zaštitimo i revitaliziramo oznakom Europske kulturne baštine zajedno s našim mađarskim partnerima, a drugi da osnujemo Institut Zrinskih, kako bi institucionalno nastavili istraživati kulturno, povijesno i vojno nasljeđe cijelog teritorija na kojem su Zrinski živjeli, ali pritom iskorištavajući turistički i gospodarski potencijal“, naglasio je Posavec i dodao kako su obje inicijative već su u fazi realizacije. „Vjerujem kako ćemo u godinama koje slijede na najbolji mogući način njegovati i sačuvati značaj Zrinskih u europskoj povijesti. Iako se moramo okrenuti budućnosti i suočavati se s novim izazovima, ne smijemo nikada zaboraviti svoju prošlost“, dodao je za kraj i zahvalio Predsjednici RH što je svojim prisustvom i podrškom na najbolji mogući način zaključila „Godinu Nikole Šubića Zrinskog“ u Međimurskoj županiji.
Spomenimo kako su svečanost svojim nastupima upotpunili Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovcec, Mirko Švenda - Žiga, te Martina Jakšić Rodiger i Petra Brkić, a prilika je iskorištena da se prikaže film, presjek događaja o proslavi 450. obljetnice pogibije Nikole IV. Zrinskog - Sigetske bitke u Međimurju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content