Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U posebno emotivnoj atmosferi predstavljena knjiga „Trgam od zaborava“

Datum objave: 11. prosinca 2016.

Spoznavši koliko se malo zna o našim međimurskim običajima i koliko se toga radi bez pravog uvida o tome kako je doista nekada bilo, uzela sam olovku u ruke sa željom da ostavim barem mali pisani trag za buduće generacije koje u svenadirućim silnicama globalnog sela nepovratno gube svijest o svojim korijenima“, stoji u uvodu knjige „Trgam od zaborava“, autorice Marije Novak iz Turčišća, koja je predstavljena u dupkom ispunjenoj dvorani zgrade Scheier. U knjizi su prikazani mnogobrojni primjerci starinske međimurske odjeće, uz popratna objašnjenja za koju prigodu se nosila, a njena posebnost sadržana je u činjenici da je svu odjeću izradila sama autorica. „Želja mi je bila ovim djelom sačuvati našu baštinu od zaborava te u nju staviti sve što sam naučila o međimurskoj narodnoj nošnji još od djetinjstva. Nadam se da će ona poslužiti drugima da prenesu to znanje i iskustvo na mlađe naraštaje i tako ponovno vrate u život nekadašnji način izrade odjeće“, istaknula je tom prilikom autorica.
Čuvarica narodne baštine i kulturnog blaga našeg zavičaja
Bila je to prekrasna večer puna emocija, što je svojim dolaskom potvrdio i župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši da je stvarno rijedak trenutak biti na jednom događanju na kojem se u tolikoj mjeri iskazuje neizmjerna ljubav prema svom kraju i ljudima koji u njemu žive. „Doista je nevjerojatno doživjeti kako se na jedan poseban način od zaborava čuva naše kulturno blago i narodni običaji. Ovo je ujedno i veliki trenutak za Međimurje, jer ovo djelo ima vrijednost koje mi nismo ni svjesni, a pokazat će se tek u godinama koje su pred nama“, rekao je župan Posavec te izazvao oduševljenje najavom da će prilikom dolaska predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović članice Udruge žena „Potočnica“ sudjelovati u protokolu njena dolaska, odjevene u odjeću koju je izradila upravo autorica knjige. To je posebno obradovalo predsjednicu Udruge Marijanu Trstenjak koja je napomenula kako se sve članice iznimno ponose radom Marije Novak. „Ona je glavni pokretač svega što je vezano uz kulturnu baštinu našeg kraja, a tu ljubav prema tradiciji prenosi i na mlađe naraštaje. Možemo ju nazvati čuvaricom narodne baštine i kulturnog blaga našeg zavičaja, jer svaki njen rad nas inspirira i daje nadu da će tradicija i stari običaji Međimurja ostati očuvani te će ih mladi koji dolaze iza nas prenositi svojim nasljednicima“, naglasila je predsjednica Udruge Trstenjak, izrazivši ponos svih članica Udruge na rad Marije Novak.
Tradicija odijevanja u Međimurju sada zasigurno neće biti zaboravljena
Svoj osvrt na knjigu dali su i njeni recenzenti Đuro Blažeka i Iva Kožnjak, koji su se složili kako je ova promocija bila posebno priznanje autorici i njenom radu. „U svijetu globalizacije u kakvom danas živimo, ova knjiga je veliko iznenađenje, gotovo čudo. Njome se oživljava vrijeme koje je nastalo i danas živi još samo u mislima i djelima rijetkih koji to žele sačuvati. Ona će biti nezaobilazan udžbenik za sve one koji će kroz razne manifestacije htjeti oživjeti stara vremena“, napomenuo je Blažeka i naglasio kako je bio na puno promocija, ali da ovako nešto nikad nije doživio. „Vrlo je teško pronaći djelo koje je u tolikoj mjeri vezano uz našu međimursku kulturnu baštinu, zbog čega je njena vrijednost neprocjenjiva. Zahvaljujući ovoj knjizi, tradicija odijevanja i nastajanja odjeće u Međimurju zasigurno neće biti zaboravljana, na čemu najviše možemo zahvaliti entuzijazmu autorice jer je vratila staru međimursku opravu među nas, na čemu joj zahvaljujem i čestitam te joj želim još puno uspjeha“, nadovezala se Kožnjak, prisjećajući se pritom svih ugodnih razgovora koje je vodila sa samom autoricom prilikom nastanka knjige.
Sve u svemu, ova je večer iznjedrila djelo za sve buduće generacije, dok će kod onih nešto starijih probuditi mnoga lijepa sjećanja na neka druga vremena. Valja istaknuti kako je program vodio Miljenko Ovčar, a svojim su ga nastupima upotpunili i članovi grupe „Skandal band“, Monika Novak, Sanela Perhoč i Vanja Ovčar.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content