Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan Obrtničke komore proslavljen dodjelom nagrada najboljim međimurskim obrtnicima

Datum objave: 9. prosinca 2016.

Danas je veliki dan za Obrtničku komoru i obrtnike, ali u Međimurju radimo na način da im takav bude svaki, jer to svojim vlastitim radom i žuljevima apsolutno zaslužuju“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti obilježavanja dana Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Međimurske županije. Ujedno je tom prilikom iz ruku domaćina, predsjednika komore Međimurja Borisa Lukovnjaka i potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore Mirze Šabića primio priznanje Hrvatske obrtničke komore, uz bok još i metalca iz Preloga Božidara Krušelja, cvjećarke iz Male Subotice Blaženke Kristofić, prijevoznice iz Gornjeg Kraljevca Stanke Žganec, te dobitnika zahvalnica HOK-a Dragice Horvat, Ivana Krištofića i Josipa Škvorca. Na 14. po redu proslavi Dana međimurske obrtničke komore, najvišu nagradu Obrtničke komore Međimurja, nagradu za životno djelo statuu „Obrtnik Međimurja“ primila je Dragica Horvat, ugostiteljica iz Otoka, dok su plakete „Majstor godine“ pripale prijevozniku iz Murskog Središća Vladimiru Dobraniću, serviseru iz Knezovca Božidaru Horvatu, te vinogradaru iz Železne Gore Alojzu Tomšiću.
„Hvala vam što ste nagradili naše nastojanje da poštenim radom i svojim rukama pokušamo stvoriti nešto za sebe, svoju obitelj, ali i zajednicu u kojoj živimo“, s ponosom je rekla dobitnica nagrade za životno djelo Dragica Horvat, ujedno se zahvalivši u ime svih dobitnika. Pritom je naglasila da kao dugogodišnji ugostitelj poručuje svima da moraju dati sebe za svoj posao, da moraju raditi iz srca te voljeti posao da bi bio uspješan. Prilika je iskorištena da se dodijele i diplome te priznanja za 20 godina u obrtu, sveukupno njih 44, koji su, kako je istaknuo predsjednik, pravi ponos međimurskog obrtništva. „Veseli što danas možemo reći da u obrtništvu bilježimo sve bolje brojke, točnije ne smanjuje se broj obrta, te smo promijenili trend koji se nije dogodio od 2008. godine, a polako se broj i povećava. Ujedno je mnogo više zapošljavanja nego u prethodnom razdoblju, a mladi koji nasljeđuju obrte od svojih roditelja ujedno se nam aktivno priključuju“, u svom je govoru istaknuo Lukovnjak i objasnio kako su nove zakonske regulative olakšale malim obrtnicima poslovanje.
Pritom je iskoristio priliku i čestitao svim dobitnicima, onim obrtnicima koji su ustrajali u svom radu, naglasivši kako su upravo takvi ljudi, s tim vrlinama potrebni međimurskom gospodarstvu. Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, Mladen Križaić predsjednik HKG Međimurske županije, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak, te mnogi drugi gosti i uzvanici, među kojima i gradonačelnik Čakovca, ujedno saborski zastupnik Stjepan Kovač koji je priliku iskoristio da istakne dugogodišnju obrtničku tradiciju grada. „Sada imamo u Čakovcu 384 obrta koja zapošljavaju oko 500 radnika, a mnogi brzo prerastu obrtničke okvire i radnju pretvore u prave tvrtke“, objasnio je pritom te dodao kako je cilj oko 500 obrta u skorije vrijeme.
Župan Posavec priliku je iskoristio za čestitku i zahvalu svim obrtnicima s čijim je trudom i zalaganjem u Međimurju zaustavljen trend zatvaranja obrta. „Naši su obrtnici uvijek dokazivali da se znaju oduprijeti svim nedaćama, stati ponovo na noge i uspjeti, svojim vlastitim snagama. Ne očekujući tuđu pomoć stvaraju nove vrijednosti, što vrijedi dvostruko više“, rekao je i pritom zahvalio na dobivenoj povelji, iako sam smatra kako je obaveza  lokalne samouprave i vlasti da pomogne svom gospodarstvu.
Stoga je i Međimurska županija 5. prosinca objavila Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora po Programu potpora male vrijednosti poduzetnicima za troškove prijave projektnih prijedloga. Cilj je olakšavanje pristupa sredstvima bespovratnih potpora za mikro, male i srednje poduzetnike i obrtnike, koji provode projekte ulaganja u unapređenje poslovanja, na način da se sufinanciraju troškovi izrade prijavne dokumentacije projektnih prijedloga koji se kandidiraju za dodjelu bespovratnih sredstava. „Potpore će iznositi i do 12 tisuća kuna, što je sveukupno oko 500 tisuća kuna pripremljenih novih sredstava koja su na raspolaganju međimurskom gospodarstvu“, zaključio je Posavec i pozvao obrtnike da se jave za pomoć i podršku, te naglasio kako imaju partnera kako u Međimurskoj županiji, tako i REDEA-i, MENEA-i i Upravnom odjelu za gospodarstvo.
Potpredsjednik HOK-a prigodu je iskoristio da pohvali rad međimurske komore i s ponosom istakne činjenicu kako će međusobno potpisati Povelju o prijateljstvu uz koju će svi obrtnici moći koristiti resurse iz središnjice, što je novi korak naprijed u međimurskom obrtništvu.
Spomenimo kako su program svojim nastupima uveličale članice Ženske vokalne skupine „Stridonne“ iz Štrigove.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content