Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Connect Forum ponovno povezuje međimurske ugostitelje i proizvođače

Datum objave: 9. prosinca 2016.

Aktualiziranje problematike podrijetla i kvalitete hrane diljem Hrvatske, u posljednje je vrijeme usmjerilo pozornost prema provjerenim domaćim proizvođačima, OPG-ovima i obrtima. Na tom je tragu u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje organiziran susret predstavnika ugostiteljskog sektora i poljoprivrednih proizvođača s područja naše županije s ciljem njihovog jačeg povezivanja i organiziranja na tržište te uspostave kanala nabave. Time je ujedno nastavljena započeta tradicija prošlogodišnjeg Connect Foruma koji je iza sebe ostavio brojna pozitivna iskustva i uspostavljanje konkretnih suradnji.
Otvorenju ovogodišnjeg Foruma prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović, direktorica Regionalne razvoje agencije Međimurja REDEA-e Sandra Polanec Marinović, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, voditeljica Odjela za ruralni razvoj REDEA-e Valentina Hažić, te mnogobrojni zainteresirani obrtnici, poljoprivrednici, ugostitelji i poduzetnici.
Važno je štiti domaću proizvodnju
Župan Posavec istaknuo je tom prilikom kako je ovaj susret jedan od važnijih u ovoj godini, jer je želja i težnja lokalnih vlasti pomoći domaćim proizvođačima da se povežu s ugostiteljskim sektorom. „Ovdje posebno ističem primjer LifeClass Termi Sveti Martin, koje imaju potpisan ugovor s 30-ak međimurskih proizvođača za prodaju i promociju njihovih proizvoda. Želimo da tako bude u što većem broju ugostiteljskih objekata, ali i svim drugim mjestima koja se bave turističkom djelatnošću“, naglasio je Posavec i podsjetio prisutne na pomoć koju mogu pružiti sve relevantne institucije.
U trenutnoj situaciji prehrambene industrije, koja prolazi kroz svojevrsnu krizu, jako je važno štiti domaću proizvodnju, te razviti veću razinu svijesti prema kvaliteti naših proizvoda. U tome je uloga svih nas, od Županije, REDEA-e, Turističke zajednice, kao i svih ostalih institucija, da Vam pružimo maksimalnu podršku kako bi mogli plasirati svoje proizvode na tržišta gdje je to moguće“, zaključio je župan. Direktorica REDEA-e izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom, koje pokazuje da stvari idu u dobrom smjeru te da se postižu željeni rezultati. „Ovakav oblik susreta vrijedan je i proizvođačima i ugostiteljima. Njihovim povezivanjem možemo skratiti proces distribucije hrane od mjesta proizvodnje do mjesta potrošnje, što u konačnici dovodi i do smanjenja troškova transporta hrane te manjeg onečišćenja okoliša. Također, na taj način proizvodi ne gube svoju nutritivnu vrijednost i dolaze svježi do potrošača“, napomenula je Polanec Marinović dodavši kako lokalni proizvodi mogu imati velik utjecaj na razvoj turističke prepoznatljivosti samog kraja.
Ovogodišnji forum održan je u tri dijela, dok su u samom uvodnom dijelu održana dva kraća predavanja. Prvo Rudija Grule, iz Turističke zajednice Međimurske županije na temu Međimurski Gurman „Najte nikaj zameriti“, certificiranja i kategorizacije ugostiteljskih objekata u Međimurju, dok drugo Andrije Lesara, ispred Bioinstituta o standardima koje je potrebno zadovoljiti prilikom plasmana poljoprivredno – prehrambenih proizvoda u ugostiteljske objekte.
U drugom dijelu programa održan je okrugli stol predstavnika triju restorana - Mala Hiža, Mundoaka "Food with Heart and Soul" Čakovec i Shamper bistro & winery s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava OPG Hažić, OPG Šardi i OPG Zadravec. Posljednji dio Connect Foruma rezerviran je za B2B sastanci (Business-to-business) na koje su pozvani svi zainteresirani ugostitelji i poljoprivredni proizvođači. Poljoprivredni proizvođači pritom su imali mogućnost sudjelovati u individualnim razgovorima sa zainteresiranim ugostiteljima te na taj način upoznali potencijalne poslovne partnere.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content