Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prijem za međimurske ekološke oskarovce kod župana, najuspješnije u zemlji

Datum objave: 8. prosinca 2016.

Eko-oskar najveća je godišnja nagrada u Republici Hrvatskoj koju dodjeljuje ministarstvo nadležno za poslove zaštite okoliša, a upravo je Međimurje županija s najvećim brojem osvojenih oskara. Dobitnici dolaze iz svih sektora društva - škole, udruge, tvrtke i jedinice lokalne samouprave, a s ciljem daljnjeg promoviranja upravo aktivnosti kojima lokalna zajednica može i mora djelovati po pitanju zaštite okoliša župan Međimurske županije Matija Posavec u Maloj vijećnici upriličio je prijem svih međimurskih dobitnika. Pritom je ugostio tehničkog direktora GPK Čakom Ivicu Perhoča, direktora TEHNIX-a iz Donjeg Kraljevca Đuru Horvata, gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, direktora PRE-KOM-a Sinišu Radikovića, načelnika Općine Donji Kraljevec Miljenka Horvata, Goričana Maria Moharića, Donjeg Vidovca Josipa Grivca, Kotoribe Ljubomira Grgeca, Donje Dubrave Dražena Misera, načelnicu Općine Sveta Marija Đurđicu Slamek, zamjenicu načelnika Općine Nedelišće Ivanku Novak, ravnateljicu Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Teu Dragić Runjak, dopredsjednika ZEO Nobilisa Gorana Sabola, te ravnateljicu Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljku Vinković Kukolić koja je zbog obaveza opravdala odsutnost.
Međimurska županija je predvodnik u pogledu sustava  gospodarenja otpadom. I dok se Hrvatska trenutno nalazi na 16% udjela odvojeno sakupljenog otpada, Međimurska županija je daleko ispred s 40%.To je pokazatelj da se sustav može učinkovito posložiti, a Međimurje se u tom smislu može i mora koristiti kao primjer ostatku zemlje, jer bi i cilj Hrvatske trebao biti da dostigne taj standard u narednom razdoblju. Standard koji danas svi ovdje provodite, ali i standard koji ste mnogi od vas i postavili u samim začecima, pa Vam na tome zahvaljujem i čestitam“, rekao je međimurski župan i dodao da je vrijeme da prestanemo biti samozatajni, da je vrijeme za iskorak, te kako će sastanci u ovom sastavu biti sve češći kako se donosi novi Plan gospodarenja otpadom i zadržala visoka razina zaštite okoliša. Direktor PRE-KOM-a predstavio je pritom i nove rezultate donjomeđimurskog sakupljanja otpada, gdje smo kako je istaknuo, bolji i od Njemačke, s 53,5% obrađenog otpada.
Sastanku je prisustvovao i Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode - Javne ustanove za zaštitu prirode koji je predstavio cjelokupni projekt Eko oskara te objasnio kakio su svi rezultati dokaz  agilnosti po pitanju zaštite okoliša na svim područjima djelovanja i rada. Posebno je bila indikativna godina 2004. kada je u Međimurje pristiglo čak 3 od ukupno 5 Eko-oskara koji su se do tada dodjeljivali svake godine. Nakon toga, nadležno Ministarstvo zaštite okoliša je nakratko zastalo s dodjelom te godišnje nagrade, jer je „prijetila“ situacija u kojoj bi sljedeće godine u Međimurje otišlo svih 5 Eko-oskara“, objasnio je Golub. Ujedno valja napomenuti kako tim Oskarima treba pridodati i desetak priznanja koja su po istim kriterijima i u sklopu istog natječaja stigla u naš kraj, kao što je u primjeru PRE-KOM-a i donjomeđimurskih općina koje su dobitnici ovogodišnje Nagrade za zaštitu okoliša, kao ekvivalent Eko–oskaru.
Kako je objasnio preloški gradonačelnik, ono što je ključ uspjeha je promjena svijesti građana kroz edukaciju mladih. „Slažem se sa županom da moramo biti malo glasniji i ponosniji na naše uspjehe, naš rad tijekom proteklog desetljeća danas se zaista vidi, a očituje i u radu tvrtke Tehnix koja je priznata u cijelom svijetu“, rekao je tom prigodom Kolarek, a direktor Tehnixa nakon što se zahvalio na ovom prijemu naglasio kako je uvijek lijepo biti priznat u svom kraju, među svojim ljudima, za koje se isplati sav rad i trud. „Znamo da je pametno razmišljati zeleno i prirodno, tako se i ponašamo. Ekologija je ljudska kultura, a mi Međimurci odavno smo prepoznali da se moramo osloniti sami na sebe i da tako možemo uspjeti“, zaključio je Horvat. O počecima zaštite okoliša u Međimursku govorili su ravnateljica Gimnazije i tehnički direktor Čakoma, koji su se prisjetili kako su krenuli s edukacijom mladih, potakli ih da prihvate nove izazove, te se svojim pristupom već tada pripremili za 21. stoljeće. „Zato uvijek svi koji govore da su u zaštiti okoliša i prirode te sortiranju 1. ili najbolji, znaju da jesu, ali tek nakon Međimurja“, zaključio je Perhoč kroz šalu.
Župan Posavec za kraj je još jednom svima čestitao na napravljenom u edukaciji i promociji zaštite okoliša, te pozvao na daljnje aktivnosti kojima će se nastaviti tradicija pozitivnog odnosa prema okolišu u Međimurju, ali i edukacije počevši s onim najmlađima. Koliku tradiciju već danas imamo na tom području, govori i stalni rast broja Eko škola, ali i Eko vrtića u Međimurju, brojne aktivnosti i u srednjim školama te je upravo to zalog za budućnost. „Međimurje je izrazito mnogo napravilo na ovom području te u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj zadovoljavamo stroge europske kriterije. Upravo zato treba drugim dijelovima Hrvatske priliku da prihvate naša iskustva i praksu te krenu s provođenjem procesa koje mi provodimo već godinama“, rekao je župan.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content