Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec nastavlja uspješan niz projekata energetske učinkovitosti

Datum objave: 8. prosinca 2016.

Nakon uspješno završenog projekta izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec, efikasno korištenje europskih sredstava u segmentu energetske učinkovitosti nastavljeno je početnom konferencijom izrade projektne dokumentacije za Osnovnu školu „Petar Zrinski“ Šenkovec. Cjelokupni projekt na konferenciji su predstavili župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj škole Vladimir Novak, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, direktor MENEA-e Alen Višnjić, voditeljica projekta Leonarda Tarandek i direktor tvrtke Instal-promet Kanižaj Duško Kanižaj.
Naši učenici i učitelji zaslužuju kvalitetnije uvjete rada i viši standard
Ovo je još jedan korak naprijed u investicijama diljem Međimurja u segmentu škologradnje, čime postavljamo novi standard za naš obrazovni sustav. Ne govorimo samo o uštedama, koje su važna komponenta cijelog projekta, već o kvalitetnijim uvjetima rada u našim školama jer naši učenici i učitelji to zaslužuju“, istaknuo je tom prilikom župan Posavec te najavio kako će se ovakvi projekti nastaviti i dalje.
Želimo biti primjer kako se na pravi način mogu koristiti sredstva iz europskih fondova. Do sada imamo najviše iskorištenih sredstava po glavi stanovnika u cijeloj Hrvatskoj, no naš cilj nije natjecati se, već iskoristiti što je moguće više sredstava za naše građane i stvoriti nove kvalitetne uvjete. Radimo to po školama diljem Međimurja, tu je i Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, a nastavit ćemo to raditi i u drugim javnim institucijama“, zaključio je župan i čestitao svim uključenim akterima na brzini pripreme i pisanja projekata. Svoje zadovoljstvo s početkom projekta, kojim će se obnoviti školska zgrada, nije krio ravnatelj Novak istaknuvši kako je puno truda bilo uloženo da se s krene s realizacijom. „Prijava je bila dosta složena i zahtijevala brojne izmjene i dopune, a s nekim stvarima smo čak morali kretati nanovo. Tada su se u projektne aktivnosti uključile Županija, MENEA i voditeljica projekta Tarandek, uz čiju su pomoć i znanja stvari krenule puno brže, a rezultat toga se može vidjeti danas“, objasnio je ravnatelj.
Otvoren je novi natječaj za sufinanciranje izvođenja radova
O detaljima samog projekta pobliže su govorili njegova voditeljica Tarandek i direktor tvrtke izvođača radova Kanižaj. „Ukupna vrijednost projekta je oko 175 tisuća kuna, a važno je spomenuti da je on u potpunosti financiran sredstvima europskog Fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša. Naravno, to je velika stvar za školu budući da su radovi bili planirani, a preduvjet za to je izrada glavnog projekta s čime smo već krenuli“, naglasila je Tarandek, napomenuvši kako će se projektom postići uštede od oko 55 posto, smanjiti emisija CO2 i povećati ugodnost boravka u samom objektu. Nadovezao se i predstavnik izvođača radova Kanižaj koji je pojasnio kako će projekt obuhvaćati toplinsku izolaciju vanjske ovojnice zgrade, tavanskih i podrumskih prostorija, zatim zamjenu elektro trošila s energetski učinkovitijima, ventilaciju s povratkom topline, te naravno stolariju.
Velike zasluge za sve to, naravno, idu MENEA-i, koja je već dokazala svoju efikasnost u pomaganju provedbe ovakvih projekata. Kako je naglasio njen direktor Višnjić, ovdje se radi o četvrtoj ustanovi koja će obnoviti svoju zgradu u okviru programa energetske obnove zgrada u odgoju i obrazovanju u Međimurskoj županiji. „Moram napomenuti kako je otvoren novi natječaj na koji je moguće prijaviti ovakve objekte za izradu projektne dokumentacije, ali i za provedbu radova, te će se za ta sredstva prijaviti škola u Šenkovcu. Natječaj je otvoren do 20. veljače 2017. godine, nakon čega slijedi evaluacija te se potpisivanje ugovora očekuje sredinom sljedeće godine“, rekao je Višnjić, te dodao kako iznos subvencije od strane EU za Međimursku županiju iznosi 60 posto, još 20 posto osigurat će se putem Fonda za sufinanciranje nacionalne komponente kod provođenja EU projekata iz resornog ministarstva, dok će preostalih 20 posto osigurati prijavitelj ili osnivač. Na kraju, pročelnik Sušec naglasio je kako se razmišlja i o 5. Projektu koji ne bi bio financiran putem fondova, već iz vlastitih sredstava. „Na taj način bismo kroz uštede povratili svoju investiciju, koju bi zatim preusmjeravali na nova ulaganja u obrazovanje. Time želimo podići standard, te potaknuti i druge škole u Međimurje da krenu u ovakve projekte“, zaključio je Sušec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content