Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Lipiku otkrivena spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima

Datum objave: 7. prosinca 2016.

Svečanim otkrivanjem spomen ploče poginulim braniteljima Lipika 1991. godine i prigodnim programom obilježen je Dan branitelja Lipika i 25. godišnjica oslobođenja grada od srbočetničke agresije. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni branitelji iz raznih dijelova Hrvatske, a među njima i ministar branitelja Tomo Medved, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, general Marinko Krešić, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, gradonačelnik Lipika Vinko Kasan kao domaćin, obitelji poginulih branitelja te brojni drugi uvaženi gosti.
Hrvatski branitelji temelj su samostalne i suverene Republike Hrvatske
Prenoseći pozdrave predsjednice Grabar-Kitarović, general Krešić osvrnuo se na rečenicu „Bili smo prvi kada je trebalo“ sa spomen obilježja na groblju koja ga se najviše dojmila. „Naši branitelji u Lipiku obranili su svoj dom, svoj ponos i našu domovinu onda kad je bilo najteže i na tome smo im beskrajno zahvalni“, rekao je tom prilikom Krešić. Ministar Medved nadovezao se na njegove riječi te uputio poziv svima da zajedno stvore odnos društva prema braniteljima i Domovinskom ratu kakav bi trebao biti i kakav oni zaslužuju. „Temelj suverene i samostalne Republike Hrvatske su hrvatski branitelji i Domovinski rat i na tim temeljima ćemo nastaviti graditi ovu zemlju da bude onakva kakvu su ju sanjali naši preci i zamišljali naši poginuli branitelji. Budimo ponosni na ono što smo stvorili, jer mi smo pobjednici Domovinskog rata i tako se ponašajmo“, istaknuo je Medved. Prisjećajući se tih događanja od prije 25 godina, gradonačelnik Kasan naglasio je kako su naši branitelji bili svjesni jačine agresora, no da je njihovo neustrašivo i pobjedničko srce bilo to koje je prevladalo.  Napomenuo je i kako je u suradnji s Ministarstvom branitelja pred završetkom projekt Doma hrvatskih veterana koji je i velik gospodarski projekt za Lipik. „U ovom trenutku spremni su ukupno 980 milijuna kuna vrijedni projekti koji su naša misija i borba zbog onih koji su dali svoj živote, da osiguramo radna mjesta i bolju budućnost svim našim građanima“, zaključio je Kasan. Prisutnima se obratila i Mirjana Cahun u ime Udruge branitelja Lipika 1991. Godine, istaknuvši kako je obranom Lipika, kao prvog oslobođenog grada, propao plan Velike Srbije i Krajine. „Hrvatski branitelji danas traže samo poštovanje i dostojanstvo koje im pripada i vjerujem kako ćemo imati snage nositi se sa svim problemima kroz koje prolazimo“, rekla je Cahun i dodala kako se prošlost ne može mijenjati, no zato se budućnost može graditi zajedno, a branitelji su dio nje.
„Zajedno u ratu, zajedno u miru“
Na spomenutoj spomen ploči na masivnim mramornim kockama upisana su imena svih 38 poginulih branitelja iz Lipika, okolice i drugih gradova Hrvatske koji su na taj način ugradili svoje živote u obranu i slobodu Lipika i Hrvatske. Reljefno poslagane kocke koje tvore hrvatski grb djelo je Krunoslava Lucića, koje su zajedno otkrili ministar Medved i Željko Mance, sin poginulog hrvatskog branitelja Zdravka Mance, jednog od zapovjednika obrane Lipika. Velečasni Jozo Zorić molitvom je posvetio spomenik, nakon čega su se svi prisutni poklonili žrtvi Lipika, a među njima i delegacija Međimurske županije predvođena zamjenikom župana Vidovićem, predsjednikom Udruge dragovoljaca i veterana Međimurske županije Stjepanom Horvatom, zapovjednikom 1. satnije 54. samostalne bojne Zvonimirom Koširom i predsjednikom Udruge ratnih veterana 54. samostalne bojne Goričan Mladenom Magdalenićem. „Žrtva naših branitelja ne smije biti zaboravljena, no mi se moramo okrenuti prema budućnosti. 'Zajedno u ratu, zajedno u miru' geslo je međimurskih branitelja, koji su također dali velik doprinos obrani Hrvatske u Zapadnoj Slavoniji, a pogotovo u Lipiku kao prvom oslobođenom gradu. Na tom tragu, želimo nastaviti dobru suradnju između naših krajeva te u skoroj budućnosti i surađivati na projektima od posebnog značaja za naše građane“, naglasio je tom prilikom Vidović.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content