Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prisegnula tri nova gardista Zrinske garde: „Ovime pokazuju koliko su odani Zrinskima“

Datum objave: 7. prosinca 2016.

U Hotelu Park održana je godišnja svečanost prisege novih gardista i prijema novih civilnih članova Zrinske garde Čakovec. Tako su prisegnula tri nova gardista Orlando Kozjak, Martin Laksar i Antonio Šegović, a u redove ove časne zajednice primljeni su pritom i novi redoviti članovi Dražen Novak, Josip Novak, Zrinka Benčić, Marijan Horvat i Dragica Horvat, te članovi podupiratelji Zvonko Milas, Radovan Deban, Željko Tomašić, Nada Kunštek, Janos Hovary, Zvonko Kusić, Robert Fazekaš i Vesna Haluga. Pristupnicu za članstvo u Zrinskog gardi Čakovec potpisali su i Vladimir Šeks te Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj koji će svoje članstvo potvrditi na prvoj sljedećoj svečanosti.
Povelju počasnog člana dobit će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a biti će joj uručena na završnoj svečanosti 450. obljetnice Sigetske bitke 15. prosinca prilikom njenog boravka u Međimurskoj županiji. Dodijeljeno je i 13 plaketa Zrinske garde Čakovec za doprinos i pomoć u proslavi velike obljetnice, 450 godina od junačke pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog. Obred je obavljen pred članovima Predsjedništva Udruge na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancem, predsjednikom Skupštine Mihaelom Štebihom, dopredsjednikom Ivanom Baksom, nadzapovjednikom Alojzijem Šestanom, kumom zastave Bernardom Cecelja te zapovjednikom Ratimirom Hreščom. „Danas je svečani dan za Zrinsku gardu jer imamo prisegu naših novih članova postrojbe koji su nam na čast povećali našu zajednicu koja broji više od 250 članova. Posebno je svečano kako godinu završavamo ponosni uz obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke“, rekao je predsjednik garde, dodavši kako novi gardisti prisegom pokazuju koliko su odani Zrinskima, te da su spremni izdržati sve napore koji između ostalog uključuju i odrađivanje niza nastupa diljem svijeta u odori teškoj 27 kilograma. Svečanost prisege i prijema obavlja se prema posebnom obredu u kojem se izražava slobodna volja u pristupanju u članstvo i djelovanju Zrinske garde pranjem ruku u vodi iz Mure i Drave, sa soli iz hrvatskog Jadrana, vinom iz međimurskog vinogorja te korom hrastova drveta kojim se kandidati simbolično odriču osobne koristi u članstvu Udruge te držanjem dlanova ruku iznad plamena svijeće u boji hrvatske trobojnice kojim se simbolično čiste i jačaju u radu na dobro Udruge, braneći čast svakog člana i poštujući druge ljude nakon čega se polaže prisega.
Svečanost su svojim sudjelovanjem uveličali pripadnici prijateljskih postrojbi Zrinyi vitezi iz Sigeta te Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, a među uzvanicima bili su i ministar rada i mirovinskog sustava RH Tomislav Ćorić, predsjednik HAZU-a, ujedno predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke u Hrvatskoj akademik Zvonko Kusić, zatim predsjednik mađarskog odbora za obilježavanje obljetnice Janos Hovary, župan Međimurske županije Matija Posavec, generalna konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, te mnogi drugi koji su svojim dolaskom dali podršku ovoj svečanosti.
U ime novoprimljenih članova riječi zahvale je uputila generalna konzulica Haluga pritom naglasivši kako je posebno ponosna što su prepoznati kao istinski štovatelji obitelji Zrinski, u godini velikih obljetnica u našoj domovini, kada obilježavamo 450 godina od Sigetske bitke i 25 godina neovisnosti RH. „Zrinska garda svoj rad temelji na vrijednostima čiji članovi svojim čestitim, samozatajnim i poštenim radom čuvaju uspomenu na Zrinske, te su upravo zbog tih vrijednosti već 15 godina poznati i prepoznati u svojoj sredini i inozemstvu. Čovjek na žalost ne može birati gdje i kada će se roditi, ali možemo izabrati gdje ćemo živjeti koga i što ćemo voljeti, tako su i Zrinski odabrali Međimurje“, u svom je govoru istaknula konzulica.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content