Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvorenjem knjižnice u Murskom Središću nekadašnje „Kino Rudar“ postaje Centar za kulturu

Datum objave: 2. prosinca 2016.

Svečanošću otvaranja nove Gradske knjižnice i čitaonice, u Murskom Središću krenulo je obilježavanje 4. prosinca, blagdana sv. Barbare, zaštitnice rudara i građevinara. Uz niz manifestacija koje nas u najsjevernijem gradu čekaju tijekom obilježavanja, čast da otvore nove prostore koje će mnogima biti novi drugi dom, imali su Blaž Žilić, pomoćnik ministrice kulture i župan Međimurske županije Matija Posavec, uz domaćine Dražena Srpaka, gradonačelnika Grada Mursko Središće te Ivanu Sakač, ravnateljicu knjižnice. Gradska knjižnica i čitaonica Mursko Središće kao samostalna javna ustanova djeluje od  1999. godine, no povijest Narodne knjižnice i čitaonice seže u 1958.
Mnogi pamte da je od 1984. do 2005. godine u sklopu knjižnice djelovala i osnovnoškolska knjižnica, koja je bila smještena u upravi Grada. 2006. godine premještena je u korisnicima pristupačnije područje, prizemlje zgrade gdje se i nalazi i danas. „Neizmjerna  mi je čast i zadovoljstvo da kao ravnateljica mogu prisustvovati otvaranju  novih prostora i jednog lijepog novog početka za kulturni, edukativni i društveni život u našem gradu i okolici. Arhitektonski i organizacijski prostor je osmišljen na način da daje informacije korisnicima, uz posudbeni i dječji odjel, te kutak za mlade i studijski odjel“, objasnila je Sakač, zahvalila Gradu, Županiji i Ministarstvu kulture koji su financijski proveli projekt i naglasila kako su već u pripremi književne večeri, druženje s autorima, književne tribine, čitalački klubovi i slično, s ciljem poticanja čitanja. Suvremena knjižnica znatno će doprinijeti životopisnosti grada i biti važan obrazovni, kulturni, informacijski i društveni centar, a u okviru obnovljenog Centra za kulturu.
„Dosad je u Centar uloženo više od 4,1 milijun kuna, uz pomoć Ministarstva kulture i Međimurske županije, te sredstvima Grada, zadnja faza procjenjuje se na 3,5 milijuna kuna, a nadamo se da ćemo i ovdje imati vašu potporu. Sve što je dosad napravljeno je primjereno za 21. stoljeće i za narednih 30 godina. Nakon toga, to više neće biti kino Rudar, bit će Centar za kulturu“, rekao je gradonačelnik, dok međimurski župan dodao kako je otvorenje ovakvih objekata uvijek veliko zadovoljstvo, posebice jer na ovakav način Središće radi još jedan korak u potvrđivanju istinskog statusa Grada.
Vrijednost je ta što ovom knjižnicom objekt dobiva onaj istinski naziv Centar za kulturu, a ujedno kao sastavni dio jednog grada knjižnica čini grad kvalitetnijim i boljim za život zbog dostupnosti širokog spektra usluga. Drago mi je da je Međimurska županija financijski pomogla ovu cijelu priču, radili smo to ranije, radit ćemo to i dalje, to se zove odgovornost prema građanima ovog grada i ravnomjerni razvoj cijelog Međimurja“, naglasio je prilikom otvaranja Posavec uz najavu da će Županija donirati knjižnu građu novoj knjižnici, što će bez sumnje najviše cijeniti građani s većom dostupnošću pisane riječi. Župan je pritom čestitao svima na inicijativi, te objasnio kako je dosad na razini cijele Županije djelovala Bibliobusna služba kojom je omogućena dostupnost knjige najširem stanovništvu, ali i da će se dio proračunskih sredstva usmjeriti od sada i na funkcioniranje nove knjižnice. „Drago mi je što sam imao priliku i osobno se uvjeriti u izvedene radove na ovom centru, kojeg je ministarstvo potpomoglo u zadnje tri godine s 1,1 milijun kuna. Obrana centara kulture, odnosno knjižnica i čitaonica je jedan od programa koje u financijskim granicama potpomažemo kako bi se omogućio procvat i razvoj knjižnica u svim općinama i gradovima. Zahvaljujem vam što ste u vremenima koja baš nisu sklona kulturi, u financijskom smislu riječi, prepoznali ovaj program i odlučili uložiti velika sredstva u obnovu kompleksa bivšeg kina“, u pozdravnom je govoru rekao pomoćnik ministrice  te izrazio želju da će se svi kroz godinu dana ponovo sresti na otvorenju cijelog kompleksa Centra za kulturu.
Spomenimo kako je nove prostore blagoslovio župnik vlč. Tomislav Antekolović, svojim nastupom svečanost uveličala Leona Balent, učenica 7. razreda Osnovne škole Mursko Središće, a prigoda je iskorištena i za dodjelu nagrada najmlađem i najstarijem čitaču. Najstarija čitačica je Marija Cmrečak, a najmlađa tek dvogodišnja Neva Horvat.
Obilježavanje blagdana sv. Barbare nastavlja se u nedjelju, 4. prosinca od 09:00 sati otvorenjem ulice Antuna Mihanovića. Pritom će se predstaviti zvonik sv. Barbare, od 10:00 sati održati sv. misa u crkvi Marije Kraljice i sv. Ladislava, nakon toga će se uz molitvu Društvo žena Mursko Središće položiti cvijeće kod sv. Barbare, te svi građani podno spomenika rudarima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content