Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje tri dana centar hrvatskih povrćara, krenuo međunarodni seminar u Sv. Martinu

Datum objave: 30. studenoga 2016.

Važnost poljoprivrede proizlazi ne samo iz tradicionalne uloge osiguranja prehrambenih proizvoda za potreba stanovništva, već iz njene uloge u očuvanju ruralnog prostora, ekološke ravnoteže i održanju tradicijskih vrijednosti, materijalne i duhovne kulture hrvatskog sela. Jedna je to od ključnih niti vodilja kojom se vodi međimurska proizvodnja, a koju su prepoznali Društvo agrarnih novinara Hrvatske i Gospodarski list, te u Svetom Martinu na Muri organizirali 2. Stručni seminar za proizvođače povrća u Hrvatskoj od 30. studenog do 2. prosinca.
U ispunjenoj konferencijskoj dvorani Termi LifeClass Sveti Martin, naglasak je stavljen na temu hrvatskog povrća i razvoja povrćarstva, uz pokroviteljstvo Ministarstva, potporu Međimurske županije, te sudjelovanje svih najznačajnijih tvrtki u sektoru proizvodnje povrća u Hrvatskoj. Suorganizatori su i ove godine najznačajnije hrvatske znanstvene i stručne institucije: Agronomski fakultet Zagreb, Poljoprivredni fakultet Osijek, Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo i Savjetodavna služba.
Povrćarstvo zahtjeva puno veći prostor u našoj poljoprivredi
„Svake godine mijenjat ćemo lokaciju seminara, a ovogodišnji se održava u Svetom Martinu na Muri, mjestu izuzetnog poljoprivrednog i turističkog potencijala, ali i mjestu koje je sjedište brojnih skupova poljoprivrednika. Ujedno u županiji koja je jedna od najrazvijenijih, kako u proizvodnji povrća, tako i ostalih kultura“, objasnili su organizatori. Ovaj, drugi po redu seminar, nakon prošlogodišnjeg održanog u Opatiji, okupio je mnogobrojne proizvođače, distributere i trgovce koji su osim kroz plenarna izlaganja i rad u sekcijama, dobili priliku na pripremljenim lokacijama uzduž termi adekvatno prezentirati svoje proizvode i usluge, a u Međimurju je to odrađeno i uz goste iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Makedonije.
„Sama tema koju ovim seminarom dotičemo, izuzetno je važna i smatram da povrćarstvo zahtjeva puno veći prostor u našoj poljoprivredi, ali i u medijima. Svaki ovakav skup doprinosi daljnjem razvoju te teme i tog dijela, po meni, nedovoljno razvijene proizvodnje. Ovih dana sve više govorimo o kvaliteti i znanju, pa je time vrijednost ovog seminara veća, jer upravo iste ovdje svakako dobivamo i usvajamo, događajem koji promovira struku i tehnologiju“, u svom je pozdravnom govoru naglasio Hrvoje Horvat, ravnatelj Savjetodavne službe. Tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske, te glavni urednik Gospodarskog lista Goran Beinrauch predstavio je razdoblje u trajanju od 175 godina, kada je tiskan prvi broj Gospodarskog lista,  najstariji i najpopularniji hrvatski stručni časopis s područja poljoprivredne struke. Ujedno je objasnio kako je važnost seminara u održavanju četiri okrugla stola kojima će se sudionici dotaknuti gorućih tema hrvatskog povrćarstva.
Međimurska županija za poljoprivredu izdvaja više od 3,5 milijuna kuna godišnje
Ovogodišnji domaćin Međimurje, što se tiče gospodarstva, apsolutno je okarakteriziran kao jedna stabilna županija, perjanica metalske industrije, no ujedno i kraj s dugogodišnjom poljoprivrednom tradicijom, što je potvrdio i zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović koji je svečano otvorio Seminar.
„U cilju stvaranja potrebnih preduvjeta za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje Međimurska županija daje potpore poljoprivrednim proizvođačima i to kroz nekoliko mjera i aktivnosti. Ujedno smo broj potpora za 2017. povećali, svjesni da proizvođačima treba dati priliku. Izdvajamo sredstva za subvencije za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, izradu projektne dokumentacije za javne sustave navodnjavanja, edukacije i stručna osposobljavanja, ekološku poljoprivredu, zaštitu međimurskih poljoprivrednih proizvoda, podizanje trajnih nasada, ali i zaštitu od elementarnih nepogoda“, objasnio je zamjenik župana, naglasivši kako je to tek dio projekata za koje Međimurska županija izdvaja oko 3,5 milijuna kuna godišnje. Ujedno udio poljoprivrednog stanovništva daleko nadmašuje državni prosjek, baš kao i postotak obradivog poljoprivrednog zemljišta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content