Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje kao primjer uspjeha u povlačenju europskih sredstava za projekte energetske učinkovitosti

Datum objave: 29. studenoga 2016.

U suradnji s Međimurskom, Koprivničko-križevačkom i Sisačko-moslavačkom županijom te tvrtkom Planetaris, Međimurska energetska agencija (MENEA) održala je u Hotelu Antunović u Zagrebu savjetovanje o pripremi, provedbi i izazovima financiranja projekata energetske obnove ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Savjetovanje je vodio direktor MENEA-e Alen Višnjić, uz prisustvo oko 120 sudionika, uglavnom zaposlenih u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, te vodećih stručnjaka s područja energetske učinkovitosti.
Među predavačima i visokim uzvanicima tako su bili i pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu Danijel Žamboki, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić, direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije Mario Čelan, predstavnica Energetskog instituta Hrvoje Požar Vesna Bukarica, načelnica Sektora za programe i projekte EU Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Ines Androić Brajčić, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, turizam i projekte grada Crikvenice Snježana Sikirić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije Marijan Štimac, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mario Klobučar te direktor tvrtke Planetaris Natko Bilić.
Značajne uštede i kvalitetniji boravak mladih u školama i vrtićima
Koliko je ova tema važna dokazuje broj sudionika današnjeg savjetovanja, iz svih sektora koji su uključeni u provođenje projekata energetske učinkovitosti. Prilika da im na vlastitom primjeru predstavimo uspješan model poslovanja priznanje je ne samo nama kao agenciji, već i cijelom Međimurju kao županiji koja u Hrvatskoj povlači najviše sredstava iz europskih fondova upravo u ovom segmentu“, istaknuo je tom prilikom direktor MENEA-e Višnjić. Savjetovanjem se sudionike željelo upoznati s primjerima dobre prakse dosadašnje energetske obnove ustanova odgojnog i obrazovnog profila.
Poseban naglasak bio je na izazovima financiranja projekata energetske obnove kroz proračune jedinica lokalne i regionalne samouprave, te mogućnostima koje se nude u tom segmentu. Bila je to ujedno i prilika za predstavljanje novog javnog poziva za energetsku obnovu odgojnih i obrazovnih ustanova (4c1.3) kojeg je 22. studenog 2016. godine objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.
Za prijavu na javni poziv  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pružat će usluge savjetovanja i stručne pomoći svim zainteresiranim prijaviteljima. Aktivna rasprava svih uzvanika jasno je uputila na važnost energetske obnove ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, čime se može omogućiti značajno povećanje kvalitete obrazovanja te boravka djece i mladih u školama i vrtićima diljem Republike Hrvatske, uz značajne financijske uštede u proračunima jedinica lokalne i regionalne samouprave.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content