Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana tribina „Zloupotreba sredstava ovisnosti i nasilničko ponašanje u obitelji“

Datum objave: 27. studenoga 2016.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je tribina „Zlouporaba sredstava ovisnosti i nasilničko ponašanje u obitelji“, kao središnja manifestacija ovogodišnjeg obilježavanja. Tribinu je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, a prisustvovali su joj i predsjednica Županijskog tima za suzbijanje nasilja u obitelji i nad ženama Renata Sever, ravnateljica Sigurne kuće Martina Šebrek, predstavnici psihijatrijskog odjela Županijske bolnice Čakovec Živko Mišević i Anja Kovačević, te ostali zainteresirani ili uključeni u ovu vrstu problematike.
Važna je edukacija i preventivno djelovanje
„Ovim putem želim prvenstveno pohvaliti rad Županijskog povjerenstva, ali i rad svih uključenih, koji u sklopu svojih profesija ili u radu svojih Udruga kroz čitavu godinu doprinose tome da se ova problematika osvijesti u percepciji javnosti. Samo zajedničkim radom svih institucija i pojedinaca možemo postići još bolje rezultate“, istaknula je na samom početku zamjenica župana i zahvalila svima što su se odazvali ovoj interaktivnoj raspravi. „Sve ove akcije, informiranje javnosti, te edukacije koje provodimo od iznimne su važnosti koje za cilj imaju preventivno djelovanje. Stoga mi je drago što smo ovim panelom ponovno potaknuli raspravu oko navedene problematike, tim više što je ovo ujedno i mjesec borbe protiv ovisnosti, o čemu također govorimo tijekom cijele godine“, zaključila je Herman. Predstavnica Sigurne kuće Šebrek istaknula je kako nasilje u obitelji predstavlja tek svojevrstan okidač koji neposrednim djelovanjem utječe i na okolinu žrtve, ponajviše djecu. „Prema istraživanjima koja provodimo, pojavljuje se porast broja međugeneracijskog transfera nasilja, ali i međugeneracijskog transfera ovisnosti, osobito alkoholizma. Iz tog je razloga neophodna jača suradnja svih institucija i ustanova uključenih u proces pravodobnog i kontinuiranog informiranja svekolike javnosti o nenasilju i borbi protiv ovisnosti“, naglasila je Šebrek. O problemu alkoholizma govorio je i doktor Mišević, koji je napomenuo kako su društvene posljedice ove vrste ovisnosti nemjerljive. „Na ovaj način dolazi do bježanja od odgovornosti, gubitka vjerodostojnosti i autoriteta, problema u obitelji, na poslu i društvu, depresivnog doživljaja realiteta, te ljubomore“, objasnio je Mišević. Županijski tim Međimurske županije aktivno djeluje od 2015. godine od kada održavaju redovite sastanke, a sve s ciljem pravovremene reakcije i veće edukacije javnosti. „Smanjenje nasilničkog ponašanja u obitelji te kvalitetna i sveobuhvatna zaštita žrtava obiteljskog nasilja tek su neki od glavnih ciljeva našeg rada, na čemu ćemo ustrajati i dalje“, na kraju je naglasila Sever, te pozvala sve prisutne da se pridruže i prate njihove promotivne aktivnosti koje će se dalje provoditi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content