Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Poslovni uzlet Grada Preloga privukao velik interes međimurskih poduzetnika

Datum objave: 25. studenoga 2016.

Mnogobrojni poduzetnici i obrtnici okupili su se u Hotelu Panorama u Prelogu na još jednom Poslovnom uzletu, manifestaciji koja im putem besplatnih edukacija, diskusija, panela i predavanja omogućava stjecanje dodatnog znanja i vještina kako bi postali još uspješniji u svom poslovanju. Svečanosti otvorenja prisustvovali su pomoćnica ministrice gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Ana Mandac, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Milan Rezo, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, predsjednik Županijske gospodarske komore Čakovec Mladen Križaić, glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović, te brojni poduzetnici s područja Međimurske županije, Grada Preloga, predstavnici javnih institucija i banaka.
Poduzetnici čine kapilarni sustav gospodarstva i društva u cjelini
Ovaj projekt nastao je s ciljem povezivanja i daljnjeg educiranja poduzetnika u nastojanju da podignu svoj nivo kompetencija do razine kojom će moći postići veću konkurentnost na tržištu. Smatramo da upravo poduzetnici čine kapilarni sustav ne samo gospodarstva nego i našeg društva u cjelini, što dokazuje i podatak da malo poduzetništvo čini 99 posto svih poslovnih subjekata u državi, zapošljava 65 posto svih zaposlenih građana države i sudjeluje s 50 posto u kretanju hrvatskog BDP-a“, istaknuo je na samom početku Šimatović, objašnjavajući važnost održavanja manifestacija poput ove.
Znanja koja stoje poduzetnicima na raspolaganju su besplatna, a iznimno vrijedna, uzevši u obzir da ovdje dolaze eminentni poslovni stručnjaci koji pružaju najnovije informacije iz svijeta poduzetništva, te prenose vlastita iskustva koja se mogu pokazati ključnima u budućem poslovanju“, zaključuje Šimatović. 29. u nizu manifestacija ovogodišnjeg ciklusa Poslovnog uzleta tako je donijela panel diskusiju o novoj poreznoj reformi, prezentaciju Razvojne strategije poduzetničkog okruženja Grada Preloga do 2020. godine, edukaciju o tome kako nove tehnologije mogu olakšati svakodnevne poslovne izazove, a predstavljene su i mogućnosti financiranja i kreditiranja za poduzetnike putem HAMAG-BICRO-a, te informacije o aktualnim natječajima iz EU fondova.
Konačni cilj razvojne politike mora biti viši standard kroz veću plaću
Uloga javnog sektora je da sluša gospodarstvenike i njihove ideje, te ih implementira u svoju razvojnu politiku, koja mora imati za cilj stvoriti pozitivno poduzetničko okruženje i viši standard svojim građanima kroz veću plaću. Samo na taj način možemo spriječiti odlazak naših ljudi u inozemstvo i omogućiti mladima da ovdje stvaraju obitelj i grade svoju budućnost“, napomenuo je župan Posavec, te se osvrnuo na stanje u Međimurju.
Naši poduzetnici prepoznati su ne samo u Hrvatskoj, već i puno šire, a sve što traže je šansa da budu još bolji, kvalitetniji i produktivniji. To podrazumijeva jednake uvjete na domaćem tržištu, ali i pomoć države u brzom i efikasnom privlačenju sredstava iz EU fondova“, nastavio je napominjući kako to dovodi do većih ulaganja poduzetnika, stvaranja konkurentnije radne snage i zapošljavanja ljudi, te posljedično do većeg prosjeka plaće. „Prosjek plaće u Međimurju trenutno je 18,6 posto manji od državnog prosjeka, a konačna je svrha naše politike stvoriti okruženje u kojem će se taj prosjek izjednačiti i omogućiti našim radnicima i poduzetnicima viši standard. Ako svatko na svojoj razini ovlasti dade doprinos, država bi poduzetnicima smanjila parfiskalne namete i to kompenzirala promjenom Zakona o minimalnoj plaći, jer radnik koji je motiviran većom plaćom je produktivniji, zadovoljniji i više troši, što je u konačnici korist za državu kroz PDV. U toj situaciji mogu biti zadovoljni svi, od radnika, poduzetnika do države“, zaključuje međimurski župan.
Gradonačelnik Kolarek iskoristio je tu priliku kako bi predstavio rezultate gospodarstva Preloga u 2016. godini i najavio buduće projekte, od kojih su neki već započeti. „Brend Preloga kao grada pozitivnog poduzetničkog okruženja i kvalitetne infrastrukture stvaran je dugi niz godina, pa zato danas investitori s razlogom dolaze u ovaj kraj. Imamo uređeni pristup svakom poduzetniku, brzo i efikasno rješavamo njihovu problematiku, stoga ne čudi što je ovdje uložen kapital iz 8 zemalja svijeta“, naglasio je Kolarek, te izrazio skepsu prema novoj poreznoj reformi jer smatra da ona ne smije uzimati novac jedinicama lokalne samouprave, već joj pružiti svu moguću potporu. Istaknuo je kako su temelji budućeg razvoja Preloga postavljeni poslovanjem firmi poput Hilding Anders, LPT, Šestan Busch i mnogih drugih, a da se među najvažnijim projektima svakako ističe izgradnja geotermalne energane u Draškovcu, koja će poslužiti i kao lječilišno-turistički kompleks, a nalazi se i među 10 investicija od strateškog interesa Republike Hrvatske.
Država si ne smije dozvoliti da sve ide tako sporo
Pohvale na račun kvalitete rada našoj županiji uputila je pomoćnica ministrice, koja je istaknula kako krilatica Poslovnog dnevnika „Omogućimo dobrima da postanu najbolji“ najvjernije prikazuje stanje u Međimurju i Prelogu. „Nije isto biti poduzetnik u Međimurju ili nekom drugom dijelu Hrvatske, a opet drukčije nego u zemljama Europske unije, no mi moramo težiti tome da uvijek budemo bolji, učinkovitiji i uspješniji. Država si ne smije dozvoliti da sve ide tako sporo te ovim putem odgovorno tvrdim da smo ubrzali procese, a rezultati tog rada sigurno će se manifestirati iduće godine“, rekla je Mandac, uz napomenu da se aktivno radi na smanjivanju parafiskalnih nameta i uklanjanju administrativnih prepreka poduzetnicima. To se pitanje ujedno protezalo tijekom predavanja i diskusija, no upravo je ta interakcija i razmjena iskustava s vrsnim predavačima ono što čini manifestacije poput Poslovnog uzleta potrebnim i uspješnim.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content