Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nakon osiguravanja prehrane svakom učeniku, Međimurska županija pokreće projekt za darovite učenike

Datum objave: 25. studenoga 2016.

Ključ uspjeha u obrazovanju, ali i napretku jedne zajednice je osigurati jednake uvjete svoj djeci. Time se vodi i Međimurska županija koja je, kako bi omogućila topli obrok svakom djetetu, prijavila projekt vrijedan milijun kuna, te za njegovu provedbu osigurala sredstva iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije FEAD. Unatoč kratkom roku, u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA-om, projekt je prihvaćen i već od ove školske godine uključuje 23 škole s područja naše Županije, odnosno 1200 djece koja su detektirana kao potrebita ili siromašna. „U ovim izazovnim vremenima, kada nemamo kontinuiran izvor financiranja na višegodišnjoj razini, pronašli smo način kako realizirati programe koji su prioritetni, osobito one koji uključuju djecu i mlade. Da bi im olakšali svakodnevni dolazak u školu, svim osnovnoškolcima osiguran je topli i zdravi obrok“, uvodno je istaknuo pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec.
Uz Međimursku županiju koja dobro napisanim i pripremljenim projektom, upravo jednim od prvih u okviru ovog Fonda, ekvivalentno tome dobila i najviše sredstava za njegovu realizaciju, još je 11 županija i 12 gradova uspjelo realizirati prijavu na Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“.
Kvalitetan i zdrav obrok u Međimurju je osiguran svakom djetetu
Ovim je projektom stavljen naglasak i na smanjenje rizika od siromaštva, rješavanje problematike socijalne isključenosti djece u školskoj sredini te osiguravanje redovitog i kvalitetnog obroka koji je temelj pravilnog razvoja i odrastanja djece. „Program osim prehrane uključuje i edukaciju osoblja škole koji su dio provedbe preuzeli na sebe, naročito vezano uz administraciju, javnu nabavu i račune, a ujedno ima i posebno zadane nutritivne regule, koje će omogućiti da sada svi školarci imaju zdravu i ujednačeno prehranu“, rekla je Sonja Tošić Grlač, voditeljica projekta i zamjenica.
Kriteriji za određivanje najpotrebitije djece bili su ti da su roditelji samohrani, nezaposleni ili iz obitelj koja ima više djece, te zaključeni u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i školama, koje ipak imaju najbolji uvidu u socijalno stanje pojedinog učenika. Međimurske škole prema dostupnim podacim imaju oko 90% učenika koji se hrane u svojim školama, a sada je i onima koji si to dosad nisu mogli omogućiti, rješeno pitanje sigurnog obroka. „Upravo je to prava vrijednost projekta, da su sve škole uključene, da smo ušli u svaku kuhinju i napravili benefit za svako dijete kvalitetnijom prehranom, po zadanim normativima. Hvala svima koji su se spremno uključili u provedbu projekta, lako je surađivati s onima koji žele raditi na napretku naše zajednice i boljitku mladih, sigurna sam da je uspjeh zagarantiran“, objasnila je Vlatka Vincetić, suradnica na projektu.
S REDEA-om Županija radi na pripremi već nova dva natječaja
Ovaj projekt tek je jedan u nizu koji uključuje blisku suradnju Međimurske županije i razvojne agencije na europskim projektima usmjerenima na mlade, posebice u obrazovanju i zdravstvu. „Zadaća agencije je da prati najave natječaja i pravodobno reagira kako bi se u kratkom roku pripremili zajednički projekti. Ovakav oblik suradnje kontinuiran je proces  dviju ustanova koji nastavljamo novim  vezanim na ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu. Naime njime ćemo osigurati nabavku opreme, te manje adaptacije u ambulantama Doma zdravlja Čakovec i privatnih koncesionara koji su se prijavili na raspisani natječaj Međimurske županije“, naglasila je na konferenciji Petra Pavičić ispred Regionalne razvojne agencije REDEA-e. Navedeni projekt vrijedan je 7 milijuna kuna, a priprema se i prijava za natječaj za darovitu djecu, natječaj koji je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske s rokom prijave do 12. prosinca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content