Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatit će do sredine prosinca sva zaostala dugovanja

Datum objave: 25. studenoga 2016.

„Do sredine prosinca svim tvrtkama, ali i građanima koji su završili energetsku obnovu svojih objekata bit će plaćena sva zaostala dugovanja“, poručio je Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nakon što je danas Fond s Hrvatskom poštanskom bankom sklopio ugovor o dodatnom prekoračenju po transakcijskom računu u visini do 400 milijuna kuna.
Sredstva će se isplaćivati prema redoslijedu zaprimljenih faktura. Nadležne službe Fonda će intenzivno raditi kako bi se dnevno proknjižio što veći broj plaćanja te se u što kraćem roku korisnicima isplatio novac koji im ugovorom pripada.  „Na žalost, Fond od ljeta ove godine otežano podmiruje svoje obveze, što zbog smanjenja prihoda od naknada, što iz razloga jer je bivša uprava ugovorila veliki broj projekata za koje nije bilo dovoljno osiguranih sredstva. To je dovelo do problema u likvidnosti pa na dnevnoj bazi nismo mogli prema ugovorenim rokovima podmirivati dospjele obveze“, objašnjava Majdandžić. Žao mu je, jer je to prouzročilo probleme građanima, ali i pojedinim poduzetnicima u njihovom poslovanju, no jamči da će dugovanja u cijelosti uskoro svima biti isplaćena.
Nada se da će novi javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada koje je sredinom listopada objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a prema kojem Fond pruža potencijalima prijaviteljima tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekata, biti temelj za obnovu povjerenja i nastavak kvalitetne, profesionalne suradnje. Naime, od ove godine se s nacionalnog prelazi na  sufinanciranje iz europskih fondova pa je prema Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija“ Hrvatskoj do 2020. godine za obnovu višestambenih zgrada na raspolaganju 70 milijuna eura. S obzirom na nešto složenije procedure prijave i provedbe projekata stručne službe Fonda su u svakodnevnoj komunikaciji s upraviteljima i predstavnicima stanara te zajedno s njima rade na pripremi projektnih prijedloga. „Znanje i iskustvo koje imaju djelatnici Fonda olakšat će zainteresiranima prijavu na javni poziv, što će, vjerujem, u konačnici rezultirati boljom apsorpcijom EU sredstava. Sad je jedinstvena prilika s obzirom na 60%-tno sufinanciranje te mogućnost dobivanja i do 13 milijuna kuna po pojedinom projektu koju stanari trebaju iskoristiti. Ovo je ujedno nova prilika i za investicije u građevinskom sektoru koje mogu doprinijeti rastu cjelokupnog gospodarstva“, ističe Majdandžić.
Izvor: www.fzoeu.hr

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content