Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Općina Dekanovec obilježila 110 godina državnog školstva

Datum objave: 23. studenoga 2016.

 
Iako počeci školstva u Općini Dekanovec sežu u daleku 1841. godinu, kada je s radom započela tamošnja župna škola, tradicija obrazovanja i odgoja mladih započinje 1906. godine kada župna prelazi u državnu školu. Time je želja i vizija mještana Dekanovca da sagrade školu, u kojoj se znanje prenosi s generacije na generaciju, postala stvarnost i danas privlači sve više učenika nižih razreda osnovne škole. Prigodnom svečanošću, u prostorijama Područne škole Dekanovec, tako je obilježena 110. godišnjica državnog školstva, što je bila idealna prilika za prisjetiti se brojnih naraštaja učenika, učitelja, ravnatelja, odgojitelja, osoblja i svih onih koji su svakodnevnicu tijekom godina činili ugodnom.
Uz pomoć Županije škola dobiva novu učionicu i uvjete za jednosmjensku nastavu
Uz mnogobrojne roditelje, djecu i sumještane, svečanosti su prisustvovali i  župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović, ravnateljice Osnovne škole Domašinec Martina Kivač i Osnovne škole Podturen Marijana Cerovec, te brojne učiteljice, između ostalih,  Katarina Hamer, Vesna Horvat i Damira Črep, koje su velik dio svog učiteljskog vijeka provele u samoj školi. „Tradicija obrazovanja koju ima Područna škola Dekanovec primjer je dobrog i kvalitetnog školstva, ali i dokaz tome da su, bez obzira na uvjete, za uspjeh najvažniji ljudi. Ovdje su to učitelji, ravnatelji i svi oni koji svakodnevno rade s djecom, vode ih kroz život, te ih odgajaju u sposobne mlade ljude. Na tome Vam od srca zahvaljujem te Vam želim još mnogo uspješnih godina tijekom kojih ćete s jednakom pažnjom i ljubavi stvarati budućnost koja će biti ponos cijelog Međimurja“, rekao je tom prilikom župan Posavec te najavio pomoć u dogradnji još jedne učionice. Naime, Županija je do sada već financirala projektnu dokumentaciju za taj projekt te se početak radova očekuje već na proljeće, a time će ujedno biti stvoreni svi preduvjeti za održavanje jednosmjenske nastave.
Pokrenuta inicijativa da se u naziv škole uvrsti ime Florijana Andrašeca
Posebnu pozornost svih prisutnih privukla je zanimljiva prezentacija učiteljica Tatjane Dobošić, Silvije Birač i Tatjane Pintarić, kojom su predstavile cjelokupnu povijest državnog školstva u Dekanovcu, od samih začetaka škole pa sve do danas. Upravo je učiteljica Dobošić jedna od onih koje su svoj život posvetile odgajanju mladih u Dekanovcu, pa je tako iza nje velikih i divnih 40 godina rada u školi, dok je tijekom prezentacije istaknuto kako se u dokumentima spominje ime Kalmana Tisaja, kao jednog od prvih učitelja. Najveći broj učenika zabilježen je tridesetih godina, kada je školu pohađao 341 učenik, a fascinantno zvuči podatak da je tada jedan učitelj učio njih 240. Slika je danas ipak drugačija, pa tako školu trenutno pohađa 32 učenika u 3 razredna odjela s ICT opremom, što omogućava učiteljima kvalitetniji pristup i više vremena za svakog učenika posebno. Međusobna suradnja je nit vodilja rada škole, pa tako učenici kontinuirano sudjeluju u aktivnostima zajednica, udruga i brojnim projektima, a posebna se pozornost pridaje očuvanju tradicije i njegovanju lika i djela Florijana Andrašeca, velikog skladatelja i pronositelja međimurske narodne kulture. Upravo je iz tog razloga župan Posavec podržao inicijativu vodstva škole za promjenom naziva u „Područna škola Florijan Andrašec Dekanovec“, kako bi još više istaknuli njegovu važnost u povijesti škole, općine, ali i cijelog Međimurja.
Cjelokupan program obilježavanja pripremili su sami učenici škole, a po završetku svečanosti pripremljena je i prigodna izložba fotografija iz osobne arhive nekadašnjeg učitelja Mije Korena.

 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content