Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I u Međimurju će se obilježiti 25. studeni – Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Datum objave: 21. studenoga 2016.

„Zlouporaba sredstava ovisnosti i nasilničko ponašanje u obitelji“ nit je vodilja i glavna tematika ovogodišnjeg obilježavanja 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji će se već tradicionalno obilježiti i u Međimurju. O raznim aspektima nasilja, od ženskog, vršnjačkog do obiteljskog stoga su prilikom najave događanja govorile zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman te Renata Sever, predsjednica Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Međimurske županije. „Ovaj dan ćemo obilježiti jednom edukativnom tribinom u Velikoj vijećnici Međimurske županije 25. studenog od 12:00 sati, a ista je ujedno  povezana i s mjesecom borbe protiv ovisnosti, s našim drugim županijskim povjerenstvom, tako da na zajednički način obrađujemo ove iznimno važne teme za našu zajednicu“, objasnila je u uvodu zamjenica, naglasivši kako će se osim tribine, diljem Međimurja, u Čakovcu, Nedelišću i Belici, organizirati i promotivni štandovi.
Važnost informiranja i senzibiliziranja javnosti za tu temu ujedno vidi i u činjenici kako županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova djeluje kroz čitavu godinu različitim promotivnim i preventivnim aktivnostima, usmjerenima upravo prema različitim vrstama nasilja, sprečavanja nasilja, odnosno tematike koja se odnosi na ravnopravnost spolova. U tom segmentu Međimurska županija u velikoj mjeri daje svoju podršku, i financijsku i logističku, kako povjerenstvu, tako i svim institucijama, udrugama i pojedincima koji se bave problematikom. „U Međimurju djeluje Dom za žrtve nasilja Sigurna kuća, čije djelovanje pomažemo i uvijek ćemo pomagati. To smatramo svojom ulogom i zadaćom, osigurati ženama svaku vrstu zaštite koja je u našoj nadležnosti“, dodala je. „Temeljem iskustva uvidjeli smo da zlouporaba opojnih sredstava nije uzrok već okidač koji dovodi do nasilnih incidenata, najčešće fizičkog nasilja, ali i do nasilnih incidenata koji nerijetko imaju i fatalni ishod, stoga je važno obilježiti ovakve datume i raditi na prevenciji“, objasnila je predsjednica tima te naglasila kako će na tribini o svojim iskustvima govoriti upravo žene iz Doma za žrtve obiteljskog nasilja.
Najavljena su ujedno i predavanja Martine Šebrek iz Sigurne kuće, Anje Kovačević s Odjela psihijatrije ŽB Čakovec, te socijalnih radnica, djelatnika u zdravstvu, Ministarstva unutarnjih poslova i Prekršajnog suda. Ovaj važan datum koji podiže svijest o nasilju pred kojim ne smijemo nikada zatvarati oči, proglasili su Ujedinjeni narodi 1999. godine uvidjevši ozbiljnost problema. Tako današnja statistika govori kako je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena. Međimurska županija upravo radi na tome da promijeni tu statistiku, a ono po čemu smo predvodnici jest potpisana Europska povelja o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini, koju je Europske komisija pokrenula 2006. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content