Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Graditeljska škola Čakovec kreće u realizaciju projekta energetske obnove zgrade Učeničkog doma

Datum objave: 21. studenoga 2016.

Završnom konferencijom projekta „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec“ predstavljen je glavni projekt kojim će se u samoj zgradi osigurati značajna ušteda energije, smanjiti emisija ugljikovog dioksida te povećati kvaliteta i ugodnost boravka u objektu uz pozitivan utjecaj na okoliš. Naime, nakon što je sredinom srpnja u prostorijama Graditeljske škole Čakovec potpisan Ugovor o izradi glavnog projekta energetske obnove zgrade Učeničkog doma, vrijedan oko 200 tisuća kuna, tvrtka Planetaris pripremila je svu potrebnu dokumentaciju kako bi istu mogla prijaviti na natječaj europskih fondova. Time je ujedno nastavljena dobra praksa Međimurske županije u korištenju europskih sredstava u segmentu energetske učinkovitosti, obzirom da je projekt izrade dokumentacije u potpunosti bio financiran putem Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Međimurska županija povlači najviše europskih sredstava u segmentu energetske obnove
Na završnoj konferenciji prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnateljica Graditeljske škole Čakovec Srebrenka Pongrac, pročelnik UO za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, direktor MENEA-e Alen Višnjić, direktor tvrtke Planetaris Natko Bilić, kao predstavnik izvođača radova, te voditeljica projekta Leonarda Tarandek. „Ovom prilikom želim čestitati svim sudionicima projekta izrade dokumentacije koja je napravljena u najbržem mogućem roku, što prvenstveno govori o kvaliteti tima ljudi koji stoji iza njega. Nama je obnova učeničkog doma jedan od strateških projekata u obrazovanju jer smatramo da ovaj objekt nakon dugo vremena vapi za obnovom, te stvaranjem boljih i kvalitetnijih uvjeta za sve učenike i djelatnike škole“, istaknuo je župan Posavec, te se osvrnuo na kvalitetan rad županijske energetske agencije. „Ovo nije jedini projekt takve vrste, već ga provodimo na nekoliko ostalih škola u našoj županiji, kao i nekoliko višestambenih zgrada na području Čakovca, sve u koordinaciji i kontroli naše agencije MENEA-e. To je važno za naglasiti, jer nas kvaliteta i brzina izrade i provođenja ovakvih projekata svrstava kao županiju koja povlači najviše europskih sredstava u segmentu energetske obnove“, napomenuo je Posavec, te dodao kako se očekuje raspisivanje natječaja na koji će se projekt moći prijaviti.
Godišnja ušteda energije i do 280 tisuća kuna
Svoje zadovoljstvo nije krila ni ravnateljica škole Pongrac, koja je istaknula kako je dokumentacija pripremljena u 3 osnovna dijela koja obuhvaćaju arhitektonski, strojarski i elektrotehnički segment. „Završetak izrade projektne dokumentacije, ujedno označava i početak realizacije cjelokupnog projekta. Vjerujem da ćemo uskoro moći krenuti s izgradnjom, pa da ćemo se u narednom razdoblju ponovno okupiti ovdje na predstavljaju potpuno obnovljene zgrade Učeničkog doma“, zaključila je Pongrac, te zahvalila Županiji i stručnim službama na pomoći i podršci pruženoj u pripremi projekta. Kratkom prezentacijom glavnog projekta direktor Planetarisa Bilić predstavio je promjene koje će se napraviti na vanjskom i unutarnjem dijelu škole, a naznačio je i što će to u konačnici značiti u smislu uštede. „Realizacijom projekta, zgrada Učeničkog doma preći će iz E u B energetski razred, a njegovom će se provedbom ostvariti ušteda u energiji od 72 posto, što na godišnjoj razini znači gotovo 280 tisuća kuna. Ukupna građevinska investicija iznosi 4.740.334 kune, od čega EU subvencija iznosi 50 posto, dok će preostali iznos pokriti Županija vlastitim sredstvima“, objasnio je Bilić, dok je voditeljica projekta Tarandek naglasila kako je sam projekt izrade dokumentacije realiziran 4 mjeseca ranije nego je to bilo predviđeno, što je iznimno važno, obzirom da se objava potrebnog natječaja očekuje upravo tijekom ovog tjedna.
MENEA svojim primjerom predvodi savjetovanje u Zagrebu
Na samom kraju pročelnik Sušec podsjetio je kako je na isti način u proteklom razdoblju realiziran projekt Tehničke škole Čakovec, dok se projektna dokumentacija priprema za Ekonomsku i trgovačku škola te OŠ Selnica, a da se uskoro očekuje i početak izrade projekta za OŠ Petar Zrinski Šenkovec. Nadovezao se i direktor MENEA-e Višnjić, koji je kazao kako se uskoro očekuje objava novog natječaja za ustanove u odgoju i obrazovanju na koji će se naši objekti, s izrađenom projektnom dokumentacijom, moći prijaviti za provedbu samih radova na energetskoj obnovi. Također, ovom je prilikom najavio kako u srijedu, 23. studenog, u Hotelu Antunović u Zagrebu MENEA organizira i savjetovanje za predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, vezano uz energetsku obnovu ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, gdje će se analizirati iskustva iz prošlog javnog poziva, što je zasigurno veliko priznanje kako MENEA-i, tako i cijeloj Međimurskoj županiji.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content