Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Županijsko Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga održalo sjednicu uz goste iz BiH i predstavnice Vlade RH

Datum objave: 20. studenoga 2016.

U okviru obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji traje od 15. studenog do 15. prosinca, održana je sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije na temu Sustava ranog upozoravanja na lokalnoj razini. Ovog puta sjednica je održana u proširenom sastavu, pa je tako u organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, a u suradnji s TAIEX jedinicom Europske komisije, u službenom posjetu boravilo i izaslanstvo Bosne i Hercegovine. Naime, njihov trodnevni studijski posjet bio je namijenjen prvenstveno posjetu institucijama Republike Hrvatske koje su dio Sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari. Tako se na sjednici Povjerenstva razgovaralo o uspostavi jednog novog sustava, te o svim dosadašnjim akcijama koje su se provele ili se još uvijek provode na području Međimurske županije. Raspravljalo se i o trenutnoj situaciji na području županije, ali i cijele Hrvatske, te o tome što učiniti da bi se preventivno, a ponajviše stvaranjem zakonskog okvira, poboljšala ova situacija.
Međimurska županija kao primjer u provedbi politika o suzbijanju zlouporabe droga
Iz nekih podataka o kojima smo razgovarali, možemo reći da je taj trend za Međimursku županiju u opadanju, te da njima možemo biti iznimno zadovoljni jer su prije svega naši preventivni programi urodili plodom i donijeli određene rezultate“, istaknula je tom prigodom zamjenica župana Međimurske županije, ujedno i predsjednica Povjerenstva, Sandra Herman. Dodala je i kako će o konkretnim aktivnostima i rezultatima Povjerenstvo izvijestiti javnost po završetku mjeseca borbe protiv ovisnosti u Osnovnoj školi Strahoninec, a da se do tada u svim međimurskim osnovnim i srednjim školama provode preventivne aktivnosti s učenicima i njihovim roditeljima.
Što se tiče nacionalnih trendova, mogu reći da je situacija stabilna. Podaci koje imamo ukazuju na višegodišnji trend pada opijatskih ovisnika, no ono što je zabrinjavajuće jest porast konzumacije kanabisa i novih droga među mladom populacijom između 15 i 25 godina, što Hrvatsku dovodi iznad europskog prosjeka“, nadovezala se zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Sanja Mikulić. Naglasila je kako Ured već dugi niz godina surađuje s Međimurskom županijom, koja se u proteklom razdoblju zaista pokazala kao jedna od županija koja njeguje proaktivni pristup na području provedbe politike o drogama.  „U pojedinim projektima koje planiramo provesti na području sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih droga, prepoznali smo Međimursku županiju kao partnera koji može sudjelovati u nekim pilot projektima, koji pak se mogu razvijati i preporučiti ostalim županijama“, zaključila je Mikulić.
Sjednici su, uz goste iz Bosne i Hercegovine te predstavnice Vladinog ureda, prisustvovale i savjetnica u Vladi RH i Vladinom uredu za suzbijanje zlouporabe droga Lidija Vugrinec, županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Međimurske županije Andreja Zadravec Baranašić, Dijana Uvodić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, te predstavnici zdravstveno-obrazovnih institucija Međimurske županije. „Ovo je samo još jedan dokaz da Županijsko povjerenstvo dobro radi svoj posao, te da svi članovi u sklopu svojih profesija i institucija kroz čitavu godinu daju svoj doprinos na različite načine“, zaključila je nakon održane sjednice zamjenica župana Herman.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content