Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zamjenik ministra znanosti i obrazovanja obišao gradilišta u Pribislavcu i Orehovici

Datum objave: 15. studenoga 2016.

U sklopu jučerašnjeg službenog posjeta Međimurskoj županiji i otvorenja novouređene linije za prehranu studenata na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - odsjek Čakovec, zamjeniku ministra znanosti i obrazovanja Hrvoju Šlezaku organiziran je i obilazak školskih gradilišta na području županije, kako bi ga se upoznalo s trenutnom situacijom. Tako je u pratnji zamjenice župana Međimurske županije Sandre Herman i pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branka Sušeca, Šlezak obišao gradilišta Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu, gdje su ga dočekali načelnica Općine Višnja Ivačić i ravnatelj Osnovne škole Bruno Matotek, te sportske dvorane Osnovne škole Orehovica, u pratnji načelnika Općine Franje Bukala i ravnatelja Osnovne škole Željka Krištofića.
Završetak izgradnje škole u Pribislavcu jedan je od županijskih prioriteta
Nastava u OŠ Vladimira Nazora u Pribislavcu održava se u dvorcu grofa Feštetića, spomeniku kulture nulte kategorije, te su novi prostori za nastavu i TZK neophodni zbog stalnih investicija u održavanje prostora. Tako je nakon punih 18 godina pokrenuta kapitalna investicija izgradnje nove škole i dvorane, a do sada je utrošeno 6 milijuna kuna kako bi se završila prva faza radova. „Uloženo je i mnogo više od toga, obzirom da su Županija i Općina sve izmjene prostornog plana, ishođenje potrebnih dozvola i osiguravanje infrastrukture preuzele na sebe“, istaknula je pritom zamjenica župana, dok se načelnica nadovezala kako je za dovršetak objekta s kompletnim opremanjem potrebno još 10 milijuna kuna. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na više od 30 milijuna kuna, a njen bi završetak omogućio kvalitetne uvjete rada i jedan novi standard za 285 učenika, te 30-ak polaznika predškole. Ravnatelj škole Matotek naglasio je kako velik broj učenika, koji spadaju pod upisno područje Pribislavec, pohađa druge škole iz okolnih mjesta, no da se taj trend počeo mijenjati. „U blizini nove škole izgrađeno je potpuno novo naselje koje su naselile mlade obitelji, pa su nam se tako neki učenici počeli vraćati u više razrede jer su uvidjeli da su se stvari počele mijenjati nabolje“, napomenuo je Matotek.
OŠ Orehovica na novu dvoranu čeka više od 10 godina
Drugi kapitalni projekt u koji je do sada utrošeno oko 5 milijuna kuna, odnosi se na izgradnju sportske dvorane u Orehovici. Kako napominje načelnik Bukal, radi se o jednom od ključnih projekata za Općinu, a za dovršetak investicije potrebno je osigurati još 5 milijuna kuna. „Izgradnja temelja počela je prije više od 10 godina, a radovi su nastavljeni tek 2014. godine, kada je Županija  osigurala više od 600 tisuća kuna u svom proračunu za provedbu 2. faze“, objasnio je pročelnik Sušec, te dodao kako je Općina osigurala zemljište, prilaznu cestu i komunalnu infrastrukturu. Nova zgrada škole otvorena je 2011. godine i danas radi u dvije smjene, a u Hrvatskoj je prepoznata kao primjer dobre prakse u radu s učenicima romske nacionalne manjine jer se svi programi i projekti provode integracijski s učenicima većinskog naroda.
Nakon što se upoznao s problematikom škologradnje u Međimurju, Šlezak je istaknuo da postoje određeni problemi iznalaženja modela financiranja, no i kako su se tijekom ovog posjeta našli putevi do mogućeg rješenja, o čemu će se detaljnije znati nakon skorog sastanka s resornim ministrom.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content