Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zamjenik ministra i župan otvorili: Studentima u Međimurju vraćena studentska prehrana

Datum objave: 14. studenoga 2016.

Obrazovanje je apsolutni prioritet u Međimurskoj županiji, te se upravo investicijama, ulaganjima i kapitalnim projektima teži još većem standardu na tom planu. Složili su se po tom pitanju danas župan Međimurske županije Matija Posavec kao domaćin i zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH Hrvoje Šlezak koji je dan proveo u službenom posjetu Međimurskoj županiji. Pritom je odradio i radni sastanak na Međimurskom veleučilištu, ali i u Maloj vijećnici Međimurske županije na kojem su bili prisutni uz njih još i zamjenica župana Sandra Herman, dekanica Međimurskog veleučilišta Nevenka Breslauer, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje Branko Sušec te prodekan za nastavu veleučilišta Željko Knok.
Župan s ministrom o završetku investicija OŠ Pribislavec i Orehovica     
 „Drago nam je da danas sa zamjenikom uz radne sastanke i obilazak terena prolazimo niz ključnih tema i investicija, jer je obrazovanje strateška stvar u Međimurju, a samo ovakvom suradnjom s resornim ministarstvom možemo u najkraćem roku na najkvalitetniji mogući način riješiti sva otvorena pitanja“, rekao je u uvodu međimurski župan i naglasio kako su napravljene sve pretpostavke da se u idućoj godini završi investicija sportske dvorane u Orehovici, dok je cilj nastaviti gradnju škole u Pribislavcu čija je prva faza već gotova. Da se to i realizira župan će već sljedeći tjedan održati sastanak i s novim ministrom Pavom Barišićem, kako bi se okončale otvorene investicije u međimurskom školstvu, ali i prema riječima župana uz nezaobilaznu pomoć iz državnog proračuna.
"Postoje određeni problem iznalaženja modela financiranja obzirom da iz nacionalnog proračuna više nije moguće ulagati direktno u škologradnju, međutim kroz ovaj razgovor našli su se neki putevi kako doći do rješenja i na pragu smo iznalaženja novog modela financiranja“, objasnio je zamjenik ministra i naglasio kako će sigurno i s ministrom biti glavna tema dogovor modela kako zaključiti započeto.
Otvoren novi organizirani sustav studentske prehrane
Kako su župan i zamjenik ministra upravo zajedničkim snagama, ali i uz potporu međimurskih studenata pokrenuli inicijativu za rješavanje problema studentske prehrane, jedna od tema bila je i otvaranje menze u prostorima Učiteljskog fakulteta u Čakovcu koje je realizirano upravo danas.  Naime iako Međimurska županija nije osnivač svojih visokoškolskih ustanova, te direktno ne može utjecati na pojedine odluke vezane uz samo veleučilište i sveučilište, odlučila je pomoći i omogućiti oko 1700 studenata njihovo pravo na topli obrok. „Ovo je jedan dobar primjer kako se stvari moraju raditi i kako se moraju rješavati problemi. Onog trenutka kada su studenti reagirali i kada smo percipirali problem, odmah smo kontaktirali zamjenika ministra i u najkraćem mogućem roku riješili pitanje prehrane“, objasnio je župan i dodao kako je zadovoljan kada vidi studente koji su popunili menzu, nakon što je u nepunih mjesec dana u suradnji sa Studentskim centrom iz Varaždina opremljen prostor, a uz posebnu ekspeditivnost Ureda državne uprave ishođene sve dozvole. „Ovo je trenutno rješenje, radimo na tome da i studentima olakšamo put od fakulteta do veleučilišta, skraćujući im put, ali kao što ste upoznati u tijeku je i  projekt izgradnje Studentskog doma u okviru MEV-a“, rekao je Posavec  nakon realizacije novog ulaganja u međimurskog obrazovanje, vrijedno oko 200 tisuća kuna. „Čim smo bili upoznati s problemom, našli smo za nekoliko dana novo rješenje. Tako se to radi“, dodao je zamjenik ministra, dok Nenad Milijaš, ravnatelj SC Varaždin objasnio kako su u roku od tri dana organizirali dovoz sendviča i lunch paketa, a u roku od 3 tjedna opremili kompletan prostor i uredili ga na način da voze hranu koju kuhaju u Varaždinu. „Ovo je iznimno kvalitetan način, studenti jedu toplo pripremljenu hranu, a po tom primjeru radimo i na veleučilištima u Zaprešiću, Rijeci i Splitu“, dodao je. Dekanica MEV-a Breslauer objasnila je kako samo oni imaju 550 redovitih studenata koji imaju pravo na participaciju prehrane dok Tamara Turza-Bogdan, prodekanica Učiteljskog fakulteta u Čakovcu objasnila kako prehranu koristi oko 400 redovnih studenata uz još stotinjak izvanrednih te da je ovo iznimno hvalevrijedan projekt. „Ovo njima puno znači, njima je ovo danas prekrasan dan, vjerujem da će ovo biti zaista dobro za njihov studentski standard“, naglasila je prodekanica te uz sve aktere projekta pozdravila i prisutne Ivana Prskala, dekana Učiteljskog fakulteta te Stjepana Kovača, gradonačelnika Čakovca te saborskog zastupnika.
Da je važno da svi mladi imaju jednake uvjete u svom školovanju, prilikom svečanosti otvaranja naglasio je međimurski župan i dodao kako ovakav način rada i komunikacija s resornim ministarstvom mogu biti primjer. „Ako ćemo ovim tempom rješavati i ostale izazove, projekte i probleme, onda neće biti nitko sretniji od nas“, rekao je.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content