Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić u Donjem Kraljevcu na sastanku s najvećim izvoznicima

Datum objave: 14. studenoga 2016.

Uz uspjehe koje međimursko gospodarstvo bilježi proteklih nekoliko godina, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca jedna je od onih koja iskače i svojim uspjesima diktira tempo svima na tržištu. To potvrđuju i kao član Kluba izvoznika „Lider“, projekta koji je započeo 2011. godine s ciljem okupljanja najuspješnijih hrvatskih tvrtki čije je poslovanje okrenuto prema izvoznim tržištima. Kada je izvoz u pitanju, Međimurska županija itekako je predvodnik, jer svog geostrateškog položaja izvoz stalno raste od kojeg trenutno  89 % ide u zemlje Europske unije. Uz podatak kako je izvoz u promatranom periodu porastao za 15 %, u Međimurju je itekako opravdano govoriti o pozitivnim brojkama najuspješnijih dionika hrvatskog gospodarstva.
Stoga je u Donjem Kraljevcu, u kompleksu tvrtke Tehnix, hotelu Kralj, održan 20. susret Kluba izvoznika, a njegovu je važnost svojim dolaskom, ali i sudjelovanjem na okruglom stolu Što izvoznici očekuju od nove Vlade RH potkrijepila i potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva Martina Dalić. Početkom iduće godine mi ćemo biti u mogućnosti izaći s detaljnim planom procesa uklanjanja administrativnih barijera, očekujem i planom organizacije jednog stabilnog i trajnog sustava koji bi bio otvoren poduzetnicima“, rekla je u Međimurju ministrica uz napomenu kako svoju novu funkciju shvaća na način da želi inicirati promjene, rješavati probleme, ali i pridonijeti svladavanju straha s kojim se poduzetnici suočavaju proteklih godina. Ujedno je pritom najavila izmjene u Zakonu o javnoj nabavi, gdje će ekonomski najisplativija ponuda postati primarna u postupcima javne nabave što dosad nije bio slučaj.
Posavec: „Hrvatska mora na lokalnom i nacionalnom nivou voditi računa o izvozu!“
Kako je naglasila, pred nama je vrijeme obilježeno novim tehnologijama, pa je važno omogućiti razvoj IT industrije. S time se složio i domaćin Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnixa, čija je tvrtka upravo okretanjem inovativnosti uvijek korak ispred ostalih, što se vidi i po rezultatima. „Radimo na način da nam ljudi ostanu u Međimurju, stoga iako se govori da imamo među najnižim plaćama, one su kod nas oko 1000 eura. Imamo trenutno dogovorene poslove vrijednosti preko 100 milijuna eura, te izvozimo u 30 zemalja svijeta, a ovakvim okupljanjima želimo da se ostvari za nas jednaka šansa kao što je imaju poduzetnici u drugim europskim zemljama“, objasnio je u svom izlaganju Horvat i zahvalio na dolasku kako ministrici, tako i županu, u kojem uvijek imaju podršku u svojim inovacijama i napredcima u ekološkom smislu.
„Ključno je u današnje vrijeme prepoznati kako hrvatska politika na svim razinama od lokalne do nacionalne, mora voditi računa o izvozu. Jer samo u jednoj rečenici je ključ svega – 13% poduzeća u hrvatskom gospodarstvu izvozi, ali tih 13% ima 50% zaposlenih, 65% ostvaruju prihoda od ukupnog prihoda, te se 70 % ulaže u razvoj od ukupnog ulaganja u razvoj“, naglasio je Posavec objasnivši kako se nada da će dolazak potpredsjednice Vlade i ministrice Dalić označiti zajedničko jačanje hrvatskog izvoza.
„Kada se god bude govorilo o gospodarstvu u Međimurju, koristit ćemo priliku i apelirati prema Vladi da se krene u izmjene zakona koji definira minimalnu plaću, s ciljem da se ista poveća, ali i prema poslodavcima, da vrijednog i marljivog radnika stimuliraju većim prihodima“, dodao je župan.
Predsjednik Uprave Tehnix-a nadovezao se kako je interes biti još uspješniji i da se ovakvim dijalogom riješe problemi koji muče pokretače našeg gospodarstva, župan naglasio kako ćemo jačanjem gospodarstva, a time i konkurentnosti  te izvoza stvoriti uspješnu gospodarsku sliku zemlje, dok  ministrica istaknula kako će upravo izvoznici diktirati daljnji napredak i razvoj. Uz predstavnike tvrtki koje su svojim poslovanjem okrenute na izvozna tržišta, kao što su Ina, Ericsson Nikola Tesla, Đuro Đaković Holding, Dalekovod i drugi, okruglom stolu, ali i kasnije obilasku tvrtke Tehnix prisustvovali su i Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, sa svojom zamjenicom Manuelom Tašler. Posebno su ih zanimale reforme koje je nova vlada postavila u sektoru gospodarstva i izvoza, a prema riječima ministrice, uz poreznu reformu koja donosi novine povezane sa snižavanjem troškova poslovanja, ključno je i integriranje hrvatskog gospodarstva u EU tržište, ali i olakšavanje administrativnih i regulatornih uvjeta poslovanja, koji će ne sumnja, biti dodatan impuls u rastu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content