Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Mokricama obnovljeno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima

Datum objave: 12. studenoga 2016.

U organizaciji i na inicijativu Međunarodnog policijskog udruženja, IPA Sekcija Hrvatske ( International Police Association ) i regionalnih klubova IPA Sisačko – moslavačke i IPA Međimurske, u Mokricama je otkriveno obnovljeno Spomen obilježje četvorici poginulih hrvatskih branitelja, koje je zajednički sufinancirano od strane Međimurske županije i grada Petrinje. Spomen obilježje je postavljeno u sjećanje na hrvatskog policajca, Međimurca, pripadnika SJP Sisak, PU Sisačko – moslavačke Predraga Kozara, koji je poginuo prilikom borbenih djelovanja na području Pribilović brda. Također, uz Predragovo ime, na spomen obilježju nalaze se i imena poginulih branitelja pripadnika 12. Domobranske pukovnije, a svi rodom s područja Mokrica, Vlade Čavka, Nikole Kovačevića i Ivice Čauševića.
''Ovo je mjesto posebnog pijeteta i danas više nego ikad svi moramo biti ponosni zbog onih koji su dali ono najvrijednije što su imali, svoje živote, a sve da bismo mi živjeli u slobodnoj, našoj Hrvatskoj.“, na početku svog govora je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je uz gradonačelnika grada Petrinje i saborskog zastupnika Darinka Dumbovića, predsjednika regionalnog kluba IPA Sisačko – moslavačka Igora Oriovića, glavnog tajnika IPA Hrvatska sekcija Željka Turka, rodbine poginulih, izaslanstva Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, Udruge  djece poginulih hrvatskih branitelja, udovice poginulih hrvatskih branitelja, predstavnike Udruge SIP OSA-e Sisak, Udruge ratnih veterana, veterana Domovinskog rata grada Petrinje, te predstavnike Policijske uprave međimurske prisustvovao svečanosti otkrivanja spomen obilježja.
“Turbulentne 90-te godine su nosile svoje žrtve, ali i predstavljaju vrijeme u kojem je Hrvatska imala vojsku koja je branila svoje i koja je na kraju rata izašla kao apsolutna pobjednica. Danas je na svima nama da nikad, u niti jednom trenutku ne zaboravimo ta teška vremena i žrtve naših najmilijih. To je vrijeme koje trebamo poštovati, jednako kao i naše branitelje, policajce, njihove obitelji i pružiti im svu moguću pomoć u okviru svojih mogućnosti. Jer Navek on živi ki zgine pošteno, odnosno nikad nitko ne umire ako ga se sjećamo, čuvamo u srcu, te mi je zato posebno drago da smo kao županija mogli pomoći, sudjelovati u obnovi ovog spomen obilježja, čime i garantiramo da ćemo vraćati uvijek, da se ne zaboravi. '' zaključio je Posavec.
Samo spomen obilježje su otkrili Ana i Ivan Kozar, roditelji Predraga Kozara izrazivši zahvalnost Međimurskoj županiji kao i Gradu Petrinji na svemu što rade ne samo za poginulog Predraga nego i sve hrvatske branitelje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content