Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Osnovnoškolci u Nedelišću u okviru programa Jumicar dobili svoje prve vozačke dozvole

Datum objave: 10. studenoga 2016.

Prije 20-ak godina u Finskoj je krenuo program Jumicar, koji se temelji na pedagoškim standardima razvijenog dijela Europe te radi na usvajanju prometne kulture, posebice učenika i roditelja. Program je prihvatila i Hrvatska prije 4 godine, a u njemu sudjeluju djeca, kao i svi sudionici u prometu s područja Međimurske županije. „Program prometne kulture za najmlađe“ stigao je i među školarce u Osnovnu školu Nedelišće, koji su ga dočekali s veseljem, odradili multimedijalno predavanje u školi, nakon čega su upravljali malim motornim vozilom te čak i dobili, iako simbolične, svoje prve vozačke dozvole.
Prema riječima Alana Alagića, voditelja projekta, svaki dio ovog projekta ima za cilj da mladi postanu bolji i sigurniji sudionici u prometu, a iako su ovog puta vozili, naučilo ih je ujedno kako i biti bolji pješak. „Ponosni smo što osim mladih, u projekt involviramo i roditelje koji podržavaju ovakav vid rada. Pilot projekt odlučili smo dovesti u OŠ Nedelišće na inicijativu PU međimurske, s tendencijom rasta da se ovaj preventivni program proširi i da objedinimo sve škole u Međimurju“, objasnio je i dodao kako mladi Međimurci dovoljno znaju o propisima i pravilima u prometu, no i kako su važni ovakva prevencija i vježba. Projekt u Međimurju poduprli su i Društvo Crvenog križa Čakovec, te Dobrovoljno vatrogasno društvo Nedelišće.
Međimurska županija brine za sigurnost svojih školaraca
Djeca su naša budućnost, ali i naša odgovornost. Oni su u prometu najranjiviji i najugroženiji sudionici te im zato već od najranijih dana moramo omogućiti što djelotvorniju edukaciju i pripremu za sigurno snalaženje na ulici, od kuće do škole i natrag“, rekao je zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović naglasivši kako je Međimurska županija u suradnji s PU međimurskom već ranije prepoznala važnost prevencije, te stoga provode program edukacije osnovnoškolaca i uče ponašanju u prometu, a podršku je dala i Općina Nedelišće, čiji je načelnik Darko Dania također posjetio školarce. Kroz ovakvu obuku projekta Jumicar Hrvatska prošlo je dosad više od 20 tisuća učenika drugih i trećih razreda u preko 140 osnovnih škola, a projekt nikada ne staje.
Toga su posebno svjesni policijski službenici. „Putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, uključeni smo u ovaj, ali i sve preventivne programe ovakvog tipa u Međimurju, kojih je mnogo, a tiču se predškolaraca, osnovaca, srednjoškolaca i svih sudionika u prometu. Radili smo i niz velikih projekata sa školama, dok je najznačajniji onaj s Gospodarskom školom Čakovec čiji su učenici kreatori projekta „Kad glazba zagluši uši“, objasnio je Ladislav Požgaj, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu kod postaje Prometne policije u Čakovcu. Pritom je dodao kako je ovaj program koji želi smanjiti slušanje glazbe sa slušalicama tijekom vožnje bicikla i pješačenja, ujedno prezentiran u PU međimurskoj, ali i poslan resornom ministarstvu kako bi se uključio u prijedlog zakona. Svi akteri složili su se kako prevencija ima svoju cijenu, no i kako sva sredstva koja su uložena u preventivu ili u činjenicu da spasi jedan ljudski život imaju svoju nemjerljivu vrijednost.
Uz pomoć nadležnih ministarstava, lokalne zajednice te društveno odgovornih tvrtki naglašena je ujedno želja da ovaj program Jumicar postane dio redovnog  školskog programa kako bi bio dostupan svakom učeniku. S time su se složili i školarci iz Nedelišća, koji su spremni osim uspješnijeg sudjelovanja u prometu, svoje znanje prenijeti i na druge vršnjake.

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content