Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Selnički pikač u stalnoj postavi Muzeja Međimurja u Čakovcu

Datum objave: 6. studenoga 2016.

Prošlost utkana u sadašnjost i budućnost danas je predstavljena u Muzeju Međimurja u Čakovcu.  Selnički pikač, kao jedna od najpoznatijih tradicionalnih međimurskih fašničkih maski, danas je službeno postao dio Etnografskog odjela našeg Muzeja.
Uz izložbu Oldtajmera, sajam antikviteta, istovremeno je u Atriju Starog grada Udruga Selnički pikač prezentirala postupak nastajanja nadaleko poznatog pikača s detaljnim objašnjavanjem poznavatelja i štovatelja te višegodišnje tradicije. Umijeće izrade tradicijske pokladne maske Pikač u Selnici, zaštićeno je 2007. godine kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. ''Selnički pikač ima novi dom u Čakovcu u Muzeju Međimurja gdje je oduvijek i pripadao. Ljudi su prepoznali tradiciju i važnost povijesti u sadašnjosti'', rekla je Marija Jagarinec Sić, zamjenica načelnika Općine Selnica, ujedno začetnica ovog projekta.
Branko Kutnjak bio je taj koji je otkrio da je maska Pikač nastala u Međimurju, da je bila maska siromašnih koji nisu imali s čime napraviti raskošne maske kada im je na raspolaganju bila jedino - slama. Ideju je Kutnjak prenio svojim članovima i zajedno su krenuli u akciju realizacije i oživljavanja projekta.
''Pikač je posebna maska u koju je utkano mnogo truda i ljubavi te se zbog njezine kompleksnosti izrade, njome treba baviti tijekom cijele godine.  Kao jedna od najpoznatijih kulturnih i tradicionalnih ambasadora međimurskog kraja, ponosni smo i sretni što je Pikač smješten upravo u Muzeju Međimurja te što će ga tijekom godine imati prilike upoznati svi posjetioci i pritom osjetiti dio tradicije naših predaka. Selnički pikač je nematerijalno blago, ne samo Međimurja, već i cijele Hrvatske'', istaknula je Janja Kovač, kustosica Etnografskog odjela Muzeja Međimurja.
Kulturna akcija udomljavanja selničkog Pikača u Muzeju Međimurja popraćena je Tamburaškim sastavom Zrin i Vokalnom skupinom Sveti Marko iz Selnice.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content