Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano obilježeno 35 godina Centra za kulturu Čakovec

Datum objave: 4. studenoga 2016.

Specifičnost Centra za kulturu njegova je multimedijalnost i polivalentnost koja obuhvaća kazališnu, filmsku, koncertnu i izložbenu djelatnost 80-tih godina prošlog stoljeća kao i danas. Prostori samoga Centra stvorili su i stvaraju uvjete za stalno nove i publici zanimljive oblike i sadržaje u kulturi, a uspješnosti mnogih programa doprinijeli su svi njegovi djelatnici kojima je upravo zadovoljstvo publike bilo prioritet u radu. Jer programi su izvjesni samo uz podršku publike te zato čakovečkoj i međimurskoj publici jedno veliko hvala.“ – izjavio je Ladislav Varga Laci, svojevrsna ikona Centra za kulturu Čakovec, njegov dugogodišnji ravnatelj na svečanosti  obilježavanja 35 godina  CZK-a kojom je započeo mjesec u okviru kojega će se proslaviti ovaj veliki jubilej čakovečkog, ali slobodno možemo reći i međimurskog hrama kulture. Taj je mjesec započeo otvaranjem izložbe 35 godina Centra za kulturu Čakovec, ali i prigodnim programom na Tribini Čakovec četvrtkom kao jednoj od najprepoznatljivijih kulturnih proizvoda ove ustanove.
Čakovec četvrtkom kontinuirano traje od 1969. godine
Kako se moglo čuti na samoj svečanosti objekt Centra za kulturu je svečano otvoren 27. studenog 1981. godine, ali je odluka o osnivanju radne organizacije donesena 04. studenog iste godine te je taj dan i određen kao dan ustanove. Time su stvoreni uvjeti da se na jednom mjestu, u jednom od tada najsuvremenijih prostora ne samo na području ovog dijela Hrvatske nego i cijele bivše države odvijaju kulturni, ali i zabavni programi odnosno stvoreni su uvjeti da se razvija kulturni centar koji je jednostavno bio osuđen na uspjeh. “Tribina Čakovec četvrtkom i Majski muzički memorijal su programi koje je Centar za kulturu naslijedio i koji kao takvi postoje još od 1969. godine, odnosno 1974., 22 godine imamo Jazz festival, 19 godina ASSITEJ, filmske i likovne projekcije se provode od samoga početka, točnije od siječnja 1982. godine, dok su nadaleko poznati Pinkleci aktivni već gotovo 20 godina.  Sve to uz brojku od 750 do 780 programa godišnje uz posjetu u prosjeku od 90.000 ljudi potvrđuju Čakovec i Međimurje kao mjesto u kojem kultura, unatoč brojnim poteškoćama, ima svoj život i tradiciju kojih se ne bi posramile i puno veće sredine.“ – zaključio je Varga te istaknuo kako upravo činjenica da nitko s ovog područja ne mora ići u velike gradove da bi pogledao dobar film ili vidio dobru predstavu pokazuje snagu samoga Centra.
A kakvi su bili prvi koraci, organizacijski problemi u postavljanju Centra na noge  govorio je njegov prvi ravnatelj dr. sc. Stjepan Hranjec. “Prostor ne osigurava program, program osiguravaju ljudi, njihove ideje i vizije. A tako je tu i bilo od samoga početka.“ – rekao je Hranjec napomenuvši kako je ideja Centra bila da iz njega proizlaze programi za područje cijele županije, a konačni rezultat je bio puno bolji i jači jer za Čakovec i Međimurje u kulturno-programskom kontekstu danas znaju svi u Hrvatskoj pa i šire.
Svaki dan barem jedan kulturni program
Samu izložbu, a time i program proslave ove obljetnice otvorio je gradonačelnik grada Čakovca, a ujedno i saborski zastupnik, Stjepan Kovač. “Čakovec je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji svaki dan nudi jedan kulturni sadržaj, a doprinos Centra za kulturu je u tome izuzetno velik.“ – zaključio je gradonačelnik te izrazio nadu kako će s ovom obljetnicom započeti i nova era još boljeg i kvalitetnijeg Centra.
A da nas sve čeka blistava budućnost kada je kulturno djelovanje u pitanju moglo se vidjeti i po broju okupljenih ljubitelja kulture, ali i uzvanika koji su svojim dolaskom dali podršku samom Centru. Tako su uz navedene govornike sinoć došli i zamjenica župana Sandra Herman, predsjednik Zavičajnog društva Međimurje Danijel Režek, zamjenici gradonačelnika Mario Medved kao i Romano Bogdan, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, kao i nezaobilazni Robert Lisjak, predstavnici gospodarskog života grada i županije, te mnogobrojni zaljubljenici u kulturu. “Materijala je bilo toliko puno da je najveći problem bio to sažeti u, prigodno, 35 minuta dokumentarnog filma. Sve je rađeno u popularnijem stilu i svjestan sam toga da će nekima nešto nedostajati, a nekima biti previše, ali cilj je bio da buduće generacije imaju na jednom mjestu relativno kratak pregled bogate prošlosti Centra za kulturu Čakovec.“ – rekao je Lisjak uz napomenu kako je ključ uspjeha poštivanje publike koja se nikada i u niti jednom segmentu ne smije podcijeniti.

 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content