Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Preporuke bibliotekara roditeljima predškolaca

Datum objave: 31. listopada 2016.

Projekt „On the move“ Međimurske županije pronašao je još jednog suradnika - Knjižnicu „Nikola Zrinski“ Čakovec. Jer, tko će bolje preporučiti knjige kojima raspolažu u knjižnom fondu od same ustanove i njezinih bibliotekara, osobito kad se tiču teme kojom se bavi i naš projekt kojeg provodimo uz sufinanciranje programa Europske unije Erasmus+ Sport?
Jednom mjesečno donosimo preporuke za koje se nadamo da će roditeljima biti od koristi. Za prvo takvo javljanje bibliotekarka Općeg odjela čakovečke Knjižnice Željka Hatvalić Strahija predlaže tri knjige. Prva je „Razvoj dječjeg mozga“ Daniela Siegela i Tine Payne Bryson, potom „Djeca bolje uče uz kineziologiju - Savjeti i vježbe za lakše učenje i bolju koncentraciju“ Helge Baureis i Claudie Wagenmann te „Veliku knjigu o prehrani i njezi djece“ autorskog dvojca Sally Fallon Morell i Thomasa Cowana.
O knjigama
Daniel Siegel i Tina Payne Bryson: RAZVOJ DJEČJEG MOZGA - 12 revolucionarnih strategija integriranog pristupa za poticanje razvoja zdravoga dječjega uma, preživljavanje svakodnevnih roditeljskih borbi i za poticanje cjelokupnoga rasta i razvoja obitelji.
Ova knjiga pokazat će vam kako potaknuti i njegovati zdrav emocionalni i intelektualni razvoj djeteta te kako mu omogućiti balansiran, smislen i sretan život.
Daniel J. Siegel, neuropsihijatar i autor bestselera Mindsight (Uvid u um) te stručnjakinja u pitanjima roditeljstva Tina Payne Bryson nude revolucionaran pristup odgoju djeteta uz pomoć dvanaest ključnih strategija, objašnjavaju nova znanstvena otkrića o tome kako je dječji mozak umrežen te kako se razvija.
Jeste li znali da gornji dio mozga, kojim donosimo odluke te balansiramo emocije, nije u potpunosti razvijen sve do sredine dvadesetih godina. Kod male je djece čest slučaj da desni dio mozga, zadužen za emocije, preuzima kontrolu nad logikom lijevoga dijela mozga. Nije ni čudo da djeca doživljavaju tantrume, da se tuku ili se dure. Kada se ta otkrića primijene na svakodnevni život s djetetom, onda se svaka eksplozija, svađa ili strah može pretvoriti u priliku za integriranje i zdrav razvoj dječjega mozga.
„Daniel Siegel i Tina Payne Bryson napisali su izvanredan i jednostavan priručnik koji će pomoći djeci da razviju svoju emocionalnu inteligenciju. Ta briljantna metoda svakodnevne interakcije pretvara u trenutke važne za oblikovanje mozga. Svatko tko se brine o djeci ili tko voli djecu, trebao bi pročitati Razvoj dječjeg mozga“ - smatra Daniel Goleman, autor Emocionalne inteligencije.
Helga Baureis i Claudia Wagenmann: Savjeti i vježbe za lakše učenje i bolju koncentraciju
Instrukcije, zadaće, štrebanje, samo štrebanje...
Djeca su pod neprestanim pritiskom, boje se, postaju nemirna, blokiraju se, divljaju - jer učitelji i nastavnici moraju, a roditelji žele vidjeti postignuća. Obiteljska situacija nije više jednostavna: nekada su djeca učila za život, a danas uče samo za (kratkoročan) uspjeh. Često imamo osjećaj da odrasli misle da djeca moraju ispaštati da bi se kasnije snašla u društvu. Kineziologija nas vrlo jednostavnim metodama oslobađa stresa, djeca i roditelji opet mogu slobodno disati.
Moto glasi: aktivirati, ne blokirati! Jednostavne vježbe bude dječji potencijal, oslobađaju dijete napetosti, uklanjaju stres i daju energiju. Ovo je prvi kineziološki savjetnik za roditelje, učitelje, nastavnikei učenike koji pokazuje nove putove: djeca vježbaju koordinaciju tijela, povećavaju motiviranost i izgrađuju sigurnost te uče kako sama mogu aktivirati svoje reakcijske i memorijske potencijale.
Sally Fallon Morell i Thomas Cowan, dr. med.: Velika knjiga o prehrani i njezi djece
Velika knjiga o prehrani i njezi djece je knjiga posebne vrijednosti jer je prožeta tradicionalnom mudrošću o prehrani, njezi i odgoju djece, koja je svoju učinkovitost dokazala kroz brojne generacije prije nas, a moderna znanstvena istraživanja danas i potvrđuju zašto je to tako. Knjiga razmatra različite pristupe u prehrani, njezi i odgoju djece, te nudi recentne znanstvene informacije koje potvrđuju vrijednost i važnost povratka prirodnom uzgoju, prirodnoj, industrijski neprerađenoj prehrani i netoksičnim načinima tretiranja bolesti. Vjerujemo da je ona nezaobilazna literatura i koristan priručnik za sve roditelje i one koji to planiraju postati, za bake i djedove, kao i za školsko i predškolsko osoblje i medicinske stručnjake. Svi koji sudjeluju u odgoju i brizi za djecu snose ogromnu odgovornost podizanja budućih naraštaja. U vremenu prekomjernog priliva svakojakih informacija, neka vam ova knjiga bude siguran i pouzdan vodič u najvažnijem poslu na svijetu: brižnom odgoju najvrijednijeg što imamo - naše djece.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content