Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Projekt „Pinklecovi đunđi“ spojio Međimursku i Karlovačku županiju

Datum objave: 28. listopada 2016.

U godini velikih obljetnica i jubileja koje Međimurska županija obilježava nizom svečanosti prisjećajući se svoje najslavnije obitelji – Zrinskih, u Karlovcu je cjelodnevnom manifestacijom odana počast Katarini i Petru Zrinskom. Naime organizator, tamošnje   Zavičajno društvo Međimuraca Karlovačke županije „Pinklec“, pripremilo je obilježavanje 375. godišnjice najslavnijeg vjenčanja koje je Karlovac doživio – Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog uz projekt „Pinklecovi đunđi“.
Tom su prigodom spojili Karlovčane i Međimurce, susretom predstavnika Županija, polaganjem cvijeća na spomen ploču u atriju Gradskog muzeja Karlovac, satom povijesti Zvonimira Gerbera na temu „Uspomeni Zrinskoga i Frankopana, hrvatskih mučenika“, svetom misom za obitelji Zrinski i Frankopan, te natjecanjem u kuhanju bograča uz dijeljenje besplatnih porcija posjetiteljima. Međimursku županiju predstavljala je, kako u svečanostima, tako i u kuhanju koje je zbližilo dvije županije, jaka delegacija predvođena zamjenikom župana Zoranom Vidovićem, uz predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca, te pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića. Kako bi im čestitali te zahvalili na promociji Međimurja u Karlovcu i diljem zemlje, odradili su radni sastanak s predsjednikom društva „Pinklec“ Željkom Tomašićem u Uredu župana sa zamjenicima župana Ivanom Banjavčićem i Josipom Šafarom. Kako su zaključili, upravo se ovakvim događanjima i okupljanjima, održava međimurski identitet, pokazuje bogatstvo koje imamo, osim u kulturi, prirodnim ljepotama, ujedno i u enogastronomskim delicijama, za koje smo i dobili posljednju nagradu Europske destinacije izvrsnosti.
„Iznimno mi je drago da se mi Međimurci susrećemo u svim dijelovima zemlje, da su oni koji danas žive ovdje dali obol razvitku Vaše, ali i naše županije. Upravo našim spajanjem i povezanošću stvaraju potencijal za još bolju i čvršću suradnju, a pokazuju nam i naše sličnosti.“, rekao je u svom govoru zamjenik župana Vidović i pohvalio rad društva „Pinklec“, odlično organiziran povijesno-kulturno-vjersko-zabavni program te dodao kako veliku zaslugu za promociju našeg zavičaja ima i Zrinska garda.
Naime, ovo je drugi puta u tjedan dana kako je Vidović u službenom posjetu gradu Karlovcu, prvi put prije tjedan dana kada je Međimurska županija dobila donaciju u vidu čamca. Kako je napomenuo sam zamjenik ostaje nada da će se čamci koristiti više u edukativne svrhe, a manje za akcije spašavanja.  Zrinski su velikaška obitelj koja je ostavila neizbrisivi trag u hrvatskoj i europskoj povijesti, izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja, ali i pokretač prijateljstva dviju županija. Kao potvrda tog prijateljstva proslava obljetnice je zaključena na način da su 2 kotlića, izvan konkurencije za nagradu, kuhali timovi na čelu sa zamjenicima župana dviju županija.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content