Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kroz Ekonomsku i trgovačku školu u 95 godina uspješnog rada prošlo 14.569 učenika

Datum objave: 28. listopada 2016.

„Mi smo prava obiteljska škola“, ponosno je rekla ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković Kukolić obraćajući se učenicima i profesorima, ali i svima onima koji su gradili jednu od danas uspješnijih srednjih škola u zemlji.  „Riječ ekonomija dolazi od grčke riječi za dom, a ekonomija to upravo jest, vještina upravljanja domom. Punih 95 godina u našoj školi, koja je naš zajednički dom, odgajamo i poučavamo mlade naraštaje kako biti marljiv i pošten, uporan i kreativan, odgovoran i savjestan, brižan i suosjećajan“, objasnila je ravnateljica.
Upravo je ta velika obitelj ovih dana često na okupu, kako su nizom događanja, projekata i svečanosti proslavili 95. godišnjicu postojanja. Tako su svoj slavljenički dan započeli predstavljanjem još jednog velikog priznanja koje im je uručila udruga Lijepa naša. Naime učenice Anamarija Gabaj i Nikolina Žvorc, inače srebrne na svehrvatskom i državnom natjecanju Lijepa naša 2015. dobile su čast podići zelenu zastavu s dijamantnim statusom. Ekonomska i trgovačka škola među prvim je školama u zemlji koja se 1998. uključila u projekt Ekoškole, 2002. stekla status Međunarodne Ekoškole, a nakon šeste obnove statusa primila dijamantni status. Uz podizanje ekozastave koja služi na ponos svim učenicima, ujedno je svečano otvoren i školski Mirisni vrt, projekt koji su osmislili Vijeće učenika i Vijeće roditelja, kako bi potaknuli interdisciplinarnu suradnju učenika i nastavnika.
Učenici će u ovom projektu primjenjivati znanja iz biologije, kemije, marketinga, poznavanja robe i poduzetništva u tehnologiji izrade prirodne kozmetike koja će postati sastavni dio ponude proizvoda u okviru učeničke zadruge. Bit će to ujedno dobra priprema učenicima za svijet poduzetništva. Vrt je uz idejne začetnice projekta i utemeljiteljice Vježbeničke tvrtke Zdrava abeceda začina Lidiu Vinković i Anu Vurušić otvorio zamjenik župana Zoran Vidović.
Župan Posavec: „ETŠ je perjanica međimurskog i hrvatskog obrazovanja“
Svečanost je nastavljena u čakovečkom Centru za kulturu predstavljanjem monografije škole autorice Senke Sklepić, profesorice hrvatskog i ruskog jezika koja je istaknula ponos što je u godinu i pol mogla istraživati svoju školu, te proučavati stare vijesti, imenike i privatne arhive koje je pretočila u jednu edukativnu knjigu za sve generacije učenika. Centralna svečanost svakako je bila svečana priredba, koju su svojim nastupima upotpunili školski zbor, te bivši i sadašnji učenici s nastupom „Mojoj školi na dar“, uz kratak presjek dosadašnjih postignuća, predstavljen filmom o školi.
„Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, vaš kao i mnoge naše škole, perjanica su međimurskog, ali i hrvatskog obrazovanja. Kao jedna od najstarijih škola te vrste u zemlji nakon Zagreba, Osijeka i Karlovca, škola je to koja je u 95 godina iznjedrila gotovo 15 tisuća učenika, od kojih su mnogi danas uspješni pojedinci, stupovi našeg društva, prepoznatljivi ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Upravo je ETŠ, sa svojim učenicima i profesorima, a na čelu s ravnateljicom, primjer kako se radi u obrazovanju. Svakom novom uspješnom godinom iza sebe dokazuju da su na prvom mjestu ljudi, koji zajedništvom u kolektivu i poštovanjem prema svojoj sredini stvaraju nove standarde i nove vrijednosti. Samo mogu biti ponosan na Ekonomsku i trgovačku školu i čestitati im ovu obljetnicu“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pritom uputivši poruku svim učenicima da kada čovjek daje sve od sebe, uz puno samopouzdanja i motivacije dolazi i do rezultata, jer ako nešto radite, u konačnici i stvorite, u vidu novih vrijednosti.
S posebnim se ponosom i velikom zahvalnošću danas prisjećamo svih naraštaja učenika, nastavnika, bivših ravnatelja, osobito bivše ravnateljice Dušanke Novak i bivšeg pedagoga Nijaza Letića, te svim zaposlenika škole tijekom proteklih devet i pol desetljeća. Svi su oni, svako na svoj način, dali svoj pečat, svoj doprinos onome što je ETŠ danas. Moderna škola, okrenuta izazovima 21. stoljeća“, rekla je ravnateljica škole uz to obrativši se svojim uspješnim i vrijednim učenicima „zbog kojih“, kako je objasnila, „svi smo danas ovdje“. „Tisuće mladih u ovoj je školi završilo svoje obrazovanje, završilo školu koja im nije dala samo znanje već šansu za rad i bolji život. Uvjeren sam da ćete i u budućnosti nastaviti ovo uspješno djelovanje, pri čemu nam je svima zajednički cilj kvalitetan odgoj i obrazovanje naših učenika“, u svom je govoru istaknuo Hrvoje Šlezak, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH.
„Ekonomska i trgovačka škola Čakovec je mlada, jer je hrabra u srcu i neka nam takva uvijek bude“, za kraj je rekla ravnateljica, vidno ponosna na učinjeno u povijesti škole, te uz zahvalu svim učiteljima i učenicima koji svoju školu čine primjerom drugima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content