Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Udruga slijepih Međimurja proslavila 65 godina rada: „Želimo biti jednaki među jednakima“

Datum objave: 26. listopada 2016.

Anđela Brlek, Valent Brlek i Dragica Vilić, prije punih 65 godina u Međimurju su osnovali Udrugu slijepih, tadašnji Savez slijepih Čakovec. Veliki jubilej, uz sjećanje na svoje osnivače, proslavljen je u Katoličkom domu, a tom se prigodom njihovih oko 200 članova, uz svoje goste, prijatelje, podupiratelje i partnere prisjetilo puta kojeg su prolazili kako bi danas bili ono što jesu, primjer rada u zemlji sa slabovidnim i slijepim osobama. Kako je naglasila u samom uvodu Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, niz manifestacija, događanja i projekata tijekom godine, baš kao i ova svečana sjednica, poslužit će glavnom cilju, osnaživanju slijepih i slabovidnih osoba, te pozitivnim porukama i djelovanjem ostvariti što manje prepreka u njihovom životu.
„Dobar dan dobri ljudi! Krećem svoj govor ovim pozdravom kojim je sv. Franjo Asiški pozdravljao svoju braću i ljude svog vremena, jer veliko je bogatstvo kada čovjek u drugom čovjeku vidi ono dobro. Ova proslava nadam se da će nam poslužiti kako bi bili osnaženi u daljnjem zajedničkom rješavanju problema zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja slijepih osoba i prepreka u školovanju, uz rješavanje sustavnog financiranja za još kvalitetnije provođenje projekata“, objasnila je predsjednica te naglasila kako je posebna želja udruge da se slijepi što kvalitetnije uključuju u društveni, kulturni, politički i javni život ove zajednice, kako bi bili jednaki među jednakima.
Župan Posavec: „Vi ste udruga koja je primjer svima u Hrvatskoj!“
Referat o radu udruge u 65 godina postojanja, na brajevom je pismu prezentirala Martina Belić, inače članica udruge te studentica prava koja je pokazala kako se uz volju i požrtvovnost može sve. „Važno je da udruga danas prati članove i na terenu, pruža podršku njima i njihovim obiteljima, te poduzima sve da se slijepi što bolje uključe u društvo bez obzira na invaliditet. Intenzivne napore ulažemo i u zapošljavanje članova, a ono što je važno je da slijepe osobe koje su aktivne u udruzi i lokalnoj zajednici služe kao primjer drugima i poticaj za aktivniji život ostalim članovima“, objasnila je Martina. Poseban gost svečanosti bio je župan Međimurske županije Matija Posavec kojem je uručena srebrna plaketa, kao pokrovitelju svečanosti, ali i kao čelniku institucije koja kontinuirano brine o svojim udrugama posebice pružanjem pomoći u provedbi projekata i osiguravanju neprekidnog rada. „Koliko je ovo vrijedan jubilej govori i činjenica da govorimo o periodu od 65 godina, a vi ste u tih skoro sedam desetljeća ne samo opstali, već se profilirali u udrugu koja je primjer svim udrugama u Hrvatskoj“, krenuo je u svom govoru međimurski župan i naglasio kako s udrugom i agilnom predsjednicom Marijom Ciglar često odrađuje razgovore i radne sastanke te da se takva energija, entuzijazam i vizija rijetko viđaju.
Dodijeljeno 36 zahvalnica, te 14 plaketa
„Udruga svaki trenutak u svom radu i djelovanju koristi za boljitak svoje zajednice te stvaranje senzibiliteta. Svi ovdje prisutni znate da rad u udruzi nije jednostavan, no ako postoji upravo ta volja i energičnost u nesebičnom radu, svaka se ideja može implementirati i provesti uz dobar projekt od kojeg u konačnici cijela zajednica ima boljitak. Naša zajednica u Međimurju zaista je ponosna na ono što nam donosi Udruga slijepih i na tome Vam hvala“, zaključio je Posavec. Uz upoznavanje s različitim društveno korisnim projektima i programima koje udruga provodi te je provela tijekom svog 65-o godišnjeg rada, ujedno su svečanu sjednicu iskoristili kako bi zahvalili svojim suradnicima, prijateljima, mnogobrojnim volonterima, udrugama civilnog društva i društvima s kojima surađuju, posebice udrugama slijepih iz Hrvatske i Slovenije s kojima su partneri, te im pritom dodijelili zahvalnice i plakete.
Uz dodijeljenih 36 zahvalnica, predsjednica je uz Krunoslava Frančića, dopredsjednika udruge uručila zlatne plakete Ivanu Sklepiću, Dragutinu Turku i Mariji Nikolić, srebrne plakete dobile su Međimurska županije, Grad Čakovec, u ime kojega se zahvalio zamjenik gradonačelnika Čakovca Romano Bogdan, zatim Lion klub Zrinski Čakovec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec, Grad Mursko Središće, Grad Prelog, ACT Grupa, te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, dok brončane plakete Josip Posedi i Josip Matoša. U ime nagrađenih tom se prigodom zahvalio prigodnim govorom Josip Posedi, koji je član udruge već 11 godina. „Ovo će nas priznanje ohrabriti da još više radimo, u širem krugu ljudi, te da napravimo što više dobrog koje se dalje reflektira u drugim udrugama za uspješniju suradnju“, rekao je i završio s rečenicom Pomogni si sam, pa će ti i država pomoći. U ime Hrvatskog saveza slijepih prigodnim se riječima obratila izvršna direktorica Karmen Nenadić, pritom još jednom istaknuvši kako je međimurska udruga pravi primjer koji treba slijediti. „S obzirom na Vaš dosadašnji rad, ne sumnjam kako je tek pred Vama još uspješnija budućnost. Značajno je što se povezujete s lokalnim udrugama, građanima i lokalnom samoupravom, ali i udrugama susjednih zemalja. Time činite jaku cjelinu, što je dobra platforma za budući napredak cijelog ovog dijela Europe. Vašim će djelovanjem kvaliteta života za udruge slijepih osoba na tom području biti time bolja“, zaključila je.
Spomenimo kako su u popratnom programu svečanosti nastupili recitacijom i pjesmom Lana Toplek, recitacijom Danijel Kralj, na tubi Niko Božek, recitacijom Franjo Mesarić te na trubi Erik Vrbanec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content