Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

11. Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu od 4. studenog uz besplatan ulaz

Datum objave: 24. listopada 2016.

Nakon jubilarnog Voćarskog sajma u 2015. godini, još bolji, veći i bogatiji dvodnevni međunarodni sajam očekuje nas prvog vikenda u studenom ove godine. 11. po redu na jednom će mjestu, u sportskoj dvorani u Donjem Kraljevcu, okupiti mnogobrojne hrvatske proizvođače jabuke, logistike za voćarstvo i drugih poslovnih subjekata, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske gospodarske komore i Međimurske županije te u organizaciji Općine Donji Kraljevec i Centra dr Rudolf Steiner.
Ovo najveće regionalno okupljalište koje će ponuditi niz predavanja, veliki izložbeni prostor, stručne skupove, radionice i degustacije s aktualnim temama iz domene voćarstva na konferenciji za  medije najavili su ispred Organizacijskog odbora zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, te Dijana Posavec, ravnateljica Centra Dr. Rudolf Steiner, uz pročelnika UO za gospodarstvo Međimurske županije Darka Radanovića. „Sigurno ste primijetili kako je ove godine jedna novina i drugi datum održavanja Voćarskog sajma, to je zato jer smo radili da ovogodišnji bude još bolji i kvalitetniji te smo ga s rujna prebacili u studeni. Međimurska županija prati svaki sajam, kao potpora u provedbi sajmenih aktivnosti u Donjem Kraljevcu, a poduzeli smo niz koraka kako bismo poljoprivrednom sektoru olakšali njegovo djelovanje kroz niz programa“, objasnio je u uvodu zamjenik župana naglasivši pritom kako poljoprivreda u Međimurju ima dugogodišnju tradiciju, posebice kada se radi o uzgoju voća, te ujedno kako je važan podatak da se skoro trećina hrvatske jabuke proizvede upravo kod nas.
Izlagači popunili dvoranu u Donjem Kraljevcu
Stoga je i opravdano upravo u Međimurskoj županiji govoriti o voćarstvu, njegovim dobrim stranama, ali i problemima, a dijalogu se organizatori nadaju i s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, čiji dolazak očekuju, baš kao i konkretne odgovore na koji način pomoći proizvođačima voća. Kako se Međimurska županija već etablirala kao autoritet u voćarstvu regije, ove se godine 4. i 5. studenog očekuje prava promocija voćarstva i poljoprivredne proizvodnje, na sajmu koji ima svoju tradiciju i renome, uz zasluženo poštovanje prema međimurskim voćarima, s obzirom na njihov postotak proizvodnje na razini Hrvatske. Uz velik broj izlagača, koji su prema prvim informacijama popunili izložbeni prostor, ove će godine naglasak sajma biti stavljen na prerađevine od voća, ali i na stručnim predavanjima, među ostalima i na temu mraza koji je utjecao na proizvodnju.
„Naš sajam ima dugogodišnju tradiciju, iako je elementarna nepogoda izazvala probleme, s tradicijom smo odlučili nastaviti, održati ga te upravo ove godine pokrenuti jedan novi tip sajma koji će zaobići trenutni nedostatak voća na tržištu. I dalje je sajam jedna od važnijih manifestacija koja se održava u županiji, a postaje važna za cijelu Hrvatsku, ali i počinje širiti na regiju ulaskom Hrvatske u EU. To vidimo i po međunarodnim izlagačima i podupirateljima“, rekao je načelnik te pozvao sve voćare na okrugli stol koji će biti središnja tema sajma, pod nazivom „Krah hrvatskog voćarstva ili prilika za novi početak“.
Uz svečano otvorenje i dodjela diplome za najbolje voćno vino
Ove se godine po prvi puta organizaciji pridružio i Centar dr. Rudolf Steiner, kako je upravo nit vodilja s kojom se Voćarski sajam pokretao 2006. godine bila da se prikaže ekološka i biodinamička proizvodnja. „Ove smo godine okupili jedan tim ljudi i osmislili malo drugačiji koncept sajma, stavljamo naglasak na revitalizaciju voćarstva, stvaranje dodatne vrijednosti kroz preradu voćnih sirovina i kroz pozicioniranje proizvoda na tržište, a u suradnji s Agronomskim fakultetom, Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo, te našom REDEA-om“, objasnila je ravnateljica Centra i predstavila još jednu zanimljivost, ocjenjivanje voćnih vina. „Prikupili smo jedan lijepi broj uzoraka voćnih vina, ovaj tjedan dolazi međunarodna komisija koja će ih ocijeniti, a diplome najboljima dodjeljujemo prilikom samog otvorenja, u petak 04. studenog od 11:00 sati“, dodala je.
Kako je glavna okosnica Voćarskog sajma pomoći napretku naših poljoprivrednika, ali imajući u vidu i kvalitetu domaćih proizvoda koji će se ponuditi građanima i otkupljivačima, ove je godine odlučeno kako će ulaz za sve biti besplatan, oba dana sajma.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content