Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uspješni međimurski poduzetnici podijelili svoja iskustva s međimurskim studentima u Zagrebu

Datum objave: 22. listopada 2016.

Jedna od najvažnijih tema koja danas zanima mlade svakako je pitanje zapošljavanja. Studentska populacija posebnu pozornost pridaje tome kako će izgledati njihov život nakon diplome, stoga je Udruga studenata Međimurja u prostorijama Zavičajnog društva Međimurja u Zagrebu organizirala predavanja u sklopu svog projekta „Upoznajmo Međimurje“. Naime, članovi Udruge ovim su događanjem htjeli mlade međimurske studente upoznati s mogućnostima budućeg zapošljavanja i bavljenja poduzetništvom u našoj županiji. Zbog toga su neki od sudionika bili upravo mladi Međimurci s poduzetničkim iskustvom, bilo kao pokretači vlastitih start up-ova ili kao sudionici na pojedinim projektima.
Podršku svim studentima svojim su dolaskom na ovu manifestaciju pružili župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Ana Mandac, predsjednik Zavičajnog društva „Međimurje“ Zagreb Danijel Režek i predsjednik Izvršnog odbora Matija Kikelj. Bila je to idealna prilika da mladi međimurski studenti dobiju korisne informacije o zaposlenju, pokretanju vlastitih ideja ili osnivanju tvrtke iz prve ruke. To su im na svom primjeru najbolje mogli posvjedočiti direktor tvrtke Urban Mobility koja pokreće novu uslugu Spin City Matija Krznar, direktor LM Komunikacije Nikola Budiša, ujedno i pokretač projekta Lovely Medjimurje koji na inovativan način predstavlja našu županiju, mladi poljoprivrednik Ivan Borović, ujedno i pobjednik projekta „Hrvatska pamet Hrvatskoj“, direktorica knjigovodstvene tvrtke S-consulting Sanja Skoliber, a dodatne savjete i informacije pružio im je direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja Ivan Plačko.
Mora postojati senzibilitet između svih Međimuraca bez obzira na politički predznak ili ideologiju
Mnogo je uspješnih Međimuraca u Zagrebu, što ponekad možda i premalo ističemo. Važno je da budemo svjesni odakle dolazimo i koliko vrijedimo te su zbog toga događanja poput ovih idealna prilika da se spoji mudrost onih starijih s energijom ovih mlađih generacija. Uvijek naglašavam da su ljudi ti koji ispunjavaju ove prostorije i daju im sadržaj, stvaraju nove vrijednosti i doprinose ukupnom razvoju“, rekao je župan Posavec te posebno istaknuo da mora postojati senzibilitet među svim našim ljudima, bez obzira na politički predznak ili ideologiju. „U Međimurju nizom mjera dajemo podršku obrazovanju i usmjeravamo vlastita sredstva direktno prema građanima. Zato smo, kao jedini u Hrvatskoj, odlučili da svaki osnovnoškolac ima besplatni udžbenike, svaki srednjoškolac pokriven trošak prijevoza, a studentima dajemo jednokratnu financijsku potporu kao motivaciju u daljnjem obrazovanju i nadi da ćete se nakon studija vratiti u naš kraj te tamo stvarati svoju budućnost“, zaključio je Posavec te naglasio da je želja s pozitivnim okruženjem, mladim snagama i privlačenjem investicija stvoriti mjesto pogodno za život i regiju koja je primjer drugima.
Nije zaboravio spomenuti ni dvije zaklade koje stipendiraju naše studente na bazi socijalnih kriterija i kriterija izvrsnosti, a radi se o Zakladi Dr. Vinko Žganec i Zakladi Mikec. „Želimo da Međimurje bude društvo znanja i zbog toga ste nam sada važni kao studenti, a bit ćete nam jednako važni kada ćete odlučivati gdje nastaviti živjeti i raditi nakon studija, jer Međimurje može ići naprijed samo ako će biti dovoljno onih koji će se uspješno moći nositi sa svim izazovima koje nam donosi budućnost“, nastavio je predsjednik Skupštine Novak, koji je sa studentima podijelio i svoje vlastito poduzetničko iskustvo.
Dio smo Europske unije i vrlo je lako otići raditi van, ali smatram da svatko od nas u sebi mora nositi jedan osjećaj odgovornosti prema kraju iz kojeg dolazi, a naša je obaveza stvoriti vam uvjete da se imate gdje vratiti, zaposliti se i moći dobro živjeti“, naglasio je Novak.

  1. listopada u Zagrebu 10. jubilarna Međimurska fešta

Ove se godine slavi 80 godina otkako se u Zagrebu formiralo prvo Zavičajno društvo Međimuraca koje okuplja mnoge gospodarstvenike, znanstvenike, kulturnjake, političare i akademike koji su na svim poljima aktivni u promociji svog rodnog kraja kao i 40 tisuća Međimuraca iz nekoliko generacija koji žive u glavnom gradu Republike Hrvatske. Aktualni predsjednik Društva Režek ponosan je na činjenicu što su Međimurci u Zagrebu dobili na korištenje čak dva prostora u samoj jezgri centra grada, u Gajevoj ulici i Ilici. „Za ovu veliku obljetnicu napisat ćemo i jednu lijepu monografiju, jer mi Međimurci moramo početi jače isticati svoju ulogu u Hrvatskoj. Moramo više poštivati sebe, naše ljude i našu pamet, a ne moram ni pričati da smo iz jednog nerazvijenog kraja postali jedna od najrazvijenijih regija u državi, koja je dala i neke od svjetski poznatih i uspješnih poduzetnika“, objasnio je Režek.
S time se slaže i trenutni predsjednik Izvršnog odbora Društva Kikelj, koji je studente pozvao da budu još aktivniji. „Drago mi je vidjeti da se ponovno skupljamo, jer je važno da se više povezujemo i družimo te da oživimo ove prostore koji su nam na raspolaganju. Uvijek smo tu za vas, infrastruktura postoji i zato smo vam spremni pomoći u bilo kakvoj ideji ili projektu kojeg imate“, izjavio je Kikelj. Po završetku prigodnih govora i predavanja, uslijedilo je druženje u prostorijama Društva, a ponovno veliko okupljanje studenata očekuje se u utorak, 25. listopada, kada se u zagrebačkom Clubu „Roko“ sprema velika 10. jubilarna Međimurska fešta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content