Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

8. ruska kuhinja na međimurskom stolu

Datum objave: 22. listopada 2016.

"Najpoznatije rusko jelo je boršč, koje je slično međimurskom kiselom kupusu s rajčicom dok se tijesto punjeno mljevenim mesom zove peljmeni.“ - je samo jedan od mnogih zanimljivih podataka koji se mogao čuti ovu subotu u Hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu na sada već tradicionalnoj 8. manifestaciji “Ruska kuhinja na međimurskom stolu“ u organizaciji Udruge ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinke“. Naime, u Hrvatskoj živi oko 860 pripadnika ruske nacionalne manjine, a sami članovi, većinom članice “Kalinki“, obnavljaju tradiciju, kreativnost i kulturu svoje domovine, posebice kroz ovu manifestaciju.
Solju i kruhom, uz naravno neizbježnu rusku votku, međimurske Kalinke zaželjele su dobrodošlicu svojim gostima među kojima su bili izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj NJ.E. Anwar Sarvarovič Azimov, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojom zamjenicom Sandrom Herman, načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, načelnica Svete Marije Đurđica Slamek, predstavnici Ruskog centra znanosti i kulture iz Ljubljane, kao i mnogi drugi podupiratelji i prijatelji ruske zajednice u Hrvatskoj. Kako se moglo čuti u razgovoru s članicama Udruge, kada su došle u Međimurje kuhinja je bila najmanji problem jer ima dosta sličnosti s ruskom. Puno je teže bilo svladati jezik i upoznati običaje. “Od dolaska trudimo se komadić Rusije predstaviti Hrvatskoj. Želimo pokazati svoju tradiciju, kulturu i gastronomiju sa svim svojim sličnostima, ali i različitostima. Ovo je 8. manifestacija, što znači da nam ide, ali bez potpore svih članova, obitelji, muževa, bez ljubavi ništa se ne bi moglo ostvariti.“- istaknula je Tatjana Mikolaj, predsjednica udruge Kalinka.
Kakvi god vjetrovi puhali, bez obzira kojom jačinom nas budu nosili, Rusi i Hrvati će uvijek biti braća.“ – u svoj je obraćanju posebno naglasio veleposlanik Azimov te se osobito zahvalio Kalinkama na inicijativi i svemu što rade ne samo u Međimurju nego i u Hrvatskoj približavajući time naše dvije zemlje. “Ova manifestacija je simbol snažne i neraskidive veze Rusije i Hrvatske.“ – zaključio je Azimov.
Narodno kulturno nasljeđe je uvijek obogaćeno kako vlastitim tako i kulturama drugih zemalja
Kalinke su uvijek imale i imati će podršku Međimurske županije. To je udruga kojom smo se uvijek ponosili jer svojim odličnim nastupima i aktivnostima promiču i ime Međimurja diljem Hrvatske, ali i šire regije.“ – u svom je obraćanju istaknuo župan Posavec te napomenuo kako je narodno kulturno nasljeđe uvijek obogaćeno kako vlastitim tako i kulturama drugih zemalja, tako da je uvijek iznova vrlo zanimljivo pogledati ovaj i ovakav svijet, diviti mu se, pokušati ga okusiti i osjetiti svu njegovu raznolikost. “Upravo je ta multikulturalnost jedno izuzetno bogatstvo koje nema cijenu.“ – rekao je Posavec.
Cjelokupna manifestacija je bila ispunjena i kulturno-umjetničkim programom u organizaciji Kalinki gdje su se svi gosti mogli još jedanput uvjeriti u životopisnost i posebnost ruske kulture, a potom i uživati u prekrasnim biranim jelima tipičnim za rusku kuhinju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content