Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Vatrogasna zajednica Međimurske županije bogatija je za jedan novi čamac

Datum objave: 21. listopada 2016.

Međimurska županija jedna je od ugroženijih županija u Hrvatskoj po pitanju poplava. Rijeke Mura i Drava sve više prijete izlijevanjem iz korita, zbog čega je Vatrogasna zajednica Međimurske županije izrazila potrebu za osuvremenjivanjem opreme i tehnologije Dobrovoljnih vatrogasnih društava. U sličnoj situaciji nalaze se i mnoge druge hrvatske županije, te im je iz tog razloga Hrvatska vatrogasna zajednica odlučila pomoći u vidu nabavke vatrogasnih čamaca za spašavanje.
Neminovno je da se tehnologija prilagođava novim uvjetima i bude u korak s vremenom
Svečana primopredaja za osam županija održana je u prostorijama Vatrogasne zajednice Karlovačke županije, a prisustvovali su joj predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, župan Karlovačke županije Ivan Vučić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, predstavnici isporučitelja Brodosplit-Holding d.o.o. te predstavnici županija i vatrogasnih zajednica županija za koje su čamci izrađeni. „Vatrogasci su neizostavan faktor u akcijama zaštite i spašavanja, zbog čega je neminovno da se njihova tehnologija prilagođava novim uvjetima i bude u korak s vremenom. To je, prije svega, naša obaveza i odgovornost prema našim građanima, osobito onima koji žive u neposrednoj blizini ugroženih područja“, istaknuo je važnost nabavke ovog plovila zamjenik župana Vidović. Načelnik Popović objasnio je da su čamci financirani sredstvima premija osiguranja od požara i da ostaju u vlasništvu Hrvatske vatrogasne zajednice, te da će po potrebi biti dislocirani i na druga područja Republike Hrvatske.
Radi se o 8 čamaca prikladnih za unutarnju plovidbu, čija ukupna vrijednost iznosi 817 tisuća kuna s PDV-om. Čamci su dužine 6 metara i širine 2 metara, namijenjeni da podnesu opterećenja do 1700 kilograma, a isporučili su ih Brodosplit-Holding d.o.o. i tvrtka Flammifer d.o.o. iz Ozlja. Nakon svečanog potpisivanja ugovora o primopredaji, čamci su uručeni vatrogasnim zajednicama županija Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Vukovarsko-srijemske. Da je ovo dobar model opremanja županija potrebnom opremom potvrdio je i predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved. „Imamo nekoliko gumenih čamaca, no ovakav do sad nismo imali te će nam zasigurno biti od velike pomoći. Njime možemo prevoziti ljude, živote, ali i vreće s pijeskom kad se primjerice rade zečji nasipi“, naglasio je Medved. Na kraju svečanosti, karlovački župan Vučić zahvalio se na prilici da bude domaćin ove primopredaje, te izrazio nadu da će svi vatrogasci ove čamce više koristiti u svrhu vježbi, a što manje na intervencijama.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content