Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U zgradi Scheier predstavljena treća knjiga Josipa Horvata Majzeka „Vidrin revir“

Datum objave: 21. listopada 2016.

Punih jedanaest godina studioznog rada i svakodnevnog proučavanja bilo je potrebno da svjetlo dana ugleda treće djelo autora Josipa Horvata Majzeka. Nakon uspješno objavljenih radova „Naše rode“ i „Dabrova priča“, poznati međimurski istraživač flore i faune na 160 stranica svoje nove knjige „Vidrin revir“, u 37 poglavlja prikazuje misteriozan život ove rijetke životinje. U knjizi se nalazi više od 130 fotografija snimljenih uglavnom noću, kada se vidra najviše kreće, na više od sedamdeset lokacija diljem Međimurja.
Ovom knjigom autor nam u nasljeđe ostavlja djelo za sve naraštaje
Promocija knjige održana je u zgradi Scheier uz brojne stručne uzvanike iz inozemstva i Hrvatske, a prisustvovao joj je i župan Međimurske županije Matija Posavec. „Drago mi je da ovo predstavljanje nije bila samo klasična promocija, već i jedno edukativno predavanje tijekom kojeg smo imali prilike saznati nešto novo o našem kraju, kao što smo od Majzeka već i navikli. Ovom knjigom autor nam u nasljeđe ostavlja ne samo djelo za knjižnice, već jedno poučno štivo iz kojeg će moći učiti svi naraštaji“, rekao je župan Posavec i zaželio autoru još mnogo uspjeha u daljnjem radu. Prvi susret s vidrom Majzek je doživio 2005. godine u Goričanu, te se tog trenutka rodila ideja za ovo djelo koje autor smatra svojim vrhuncem. „Svi mi imamo svoje ciljeve i biramo izazove koje želimo ostvariti, a ja sam svoj ispunio prateći jednu od najzagonetnijih i najrjeđih životinja koja se kreće međimurskim tlom i vodama. Vrlo je mali broj država u svijetu u kojima vidra obitava, stoga možemo biti ponosni što je možemo pronaći na našem području, jer ona predstavlja vrh hranidbenog lanca i zdravo prirodno okruženje“, objasnio je Majzek po čijim se procjenama na području Međimurja nalazi oko 15 euroazijskih vidri. Poseban doživljaj veže ga uz jednu od njih koju često puta hrani kraj jednog ribnjaka što je, kako kaže, osobit osjećaj s obzirom da se radi o divljoj životinji. Velika mu je želja napraviti fotomonografiju Međimurja, gdje bi prikazao sve kulturne i prirodne ljepote našeg kraja na svoj način, obzirom da se u slobodno vrijeme bavi fotografiranjem.
Količina materijala sakupljena u ovoj knjizi je rijetkost u svijetu
Koliko je ustvari posebno ovo djelo pojasnili su recenzenti knjige Andreas Kranz, ekspert za vidre iz Austrije, te Mišel Jelić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. „Iznimno mi je zadovoljstvo biti u Hrvatskoj koja u svijetu vidri predstavlja jednu svijetlu točku. Proučavanjem ove divlje životinje bavim se više od 30 godina, no morao sam uložiti mnogo vremena kako bih je mogao neposredno vidjeti“, istaknuo je Kranz te dodao kako je ogromna količina materijala sakupljena u knjizi zapravo jedna rijetkost u svijetu. „Proučavajući rasprostranjenost vidri na području cijele kontinentalne Hrvatske imao sam prilike obići mnogo lokaliteta, no sa sigurnošću mogu reći da ovakvu kolekciju fotografije ove rijetke životinje ne posjeduje nitko u Hrvatskoj, pa ni šire“, nadovezao se Jelić. Posebno zanimljiv dio promocije bio je dvadesetominutni video u kojem je Majzek prikazao svoj susret s vidrom, kao i ostale detalje koji su doprinijeli izradi ove knjige.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content