Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Sv. Martinu na Muri proslavljen Svjetski dan jabuke

Datum objave: 21. listopada 2016.

Galerijski prostor iznad općinskog ureda u Svetom Martinu na Muri i ove je godine bio lokacija proslave Svjetskog dana jabuke. Članovi Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri i ovog su se puta po trudili da se ne zaboravi na ovaj važan datum za Međimurke i Međimurce koji proizvode trećinu hrvatske jabuke, te su pripremili izložbu starinskih i modernih sorti jabuke. Organizaciju današnje svetkovine jabuke u Svetom Martinu na Muri pomogli su i Savjetodavna poljoprivredna služba, Lokalna akcija Međimurski doli i bregi te Općina Sveti Martin na Muri.
Prvi čovjek udruge i najiskusniji međimurski voćar Mladen Dobranić, potrudio se da se na jednom mjestu okupe svi oni koji se bave uzgojem ove kraljice voća, a čije su voćke preživjele ovogodišnji mraz. Stoga su se izložbi i samom obilježavanju pridružili i mnogi OPG-ovi, predstavnici tvrtki, ali i članovi Učeničke zadruge Tinček Osnovne škole Sveti Martin na Muri koja ima svoj voćnjak starinskih sorti.
Organizatori, ali i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman uz ravnatelja škole Tomislava Paljka, složili su se tijekom razgledavanja izloženog kako izložba postaje pravo mjesto edukacije djece i mladeži za voćarstvo te istaknuli nadu da će tako i ostati. Bez sumnje, Sveti Martin na Muri svojevrsna je kolijevka jabučne proizvodnje u Međimurju, te tamošnji kraj itekako zaslužuje jednu cjelodnevnu svetkovinu jabuke, ali i podršku u svakim daljnjim nastojanjima da zadrži tu titulu.
Održana su i dva stručna predavanja, o Dopunskim djelatnostima na OPG-u i aktualnim Mjerama ruralnog razvoja, uz izlaganja Natalije Peter Hunjadi i Ljiljane Kocen.
Spomenimo kako se Svjetski dan jabuke započeo obilježavati u Londonu 20. listopada 1990. godine, a punih 26 godina ne staje se s ovom tradicijom koja se u Međimurju itekako cijeni.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content