Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zahvaljujući ljudima poput dr. Vinka Žganca baština se čuva od zaborava

Datum objave: 18. listopada 2016.

Već tradicionalno u periodu od 15. listopada do 15. studenog, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, čakovečka Knjižnica „Nikola Zrinski“ organizira brojne izložbe, predstavljanja i književne susrete. Tako je ovogodišnja književna manifestacija u Čakovcu započela izložbom „Knjiga koja je ispravila povijest“ u povodu 100. obljetnice izdanja knjige dr. Vinka Žganca „Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja“. O važnosti ove knjige dovoljno govori činjenica kako je upravo ona bila jedan od ključnih dokaza pripadnosti Međimurja hrvatskom nacionalnom korpusu na mirovnoj konferenciji u Trianonu, zbog čega se i naziva knjigom „koja je ispravila povijest“. Objavio ju je sam Žganec o vlastitoj nakladi 1916. godine, a u njoj su sakupljene brojne narodne pjesme, kako iz Međimurja, tako i drugih dijelova Hrvatske, koje su na taj način spašene od zaborava.
Knjiga koja je ispravila povijest Međimurja
Svečanom otvorenju izložbe prisustvovali su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenikom Romanom Bogdanom, ravnatelj OŠ dr. Vinko Žganec iz Vratišinca Željko Maček, kao i mnogobrojni uzvanici. O značaju same knjige, važnosti izložbe i Žgančevu životu govorili su ravnateljica Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec Ljiljana Križan i voditelj Zavičajne zbirke Borivoj Radojčić, koji je ujedno i autor same izložbe. „Ovogodišnja izložba knjige koja je ispravila povijest za Međimurje ima posebnu važnost, a nama je bila poticaj da i dalje ukazujemo na značaj očuvanja baštine. Ona nije bitna samo za nadolazeće generacije, već i da promiče čitanje kao društvenu vrijednost“, naglasila je ravnateljica Križan, te se ovim putem zahvalila svima koji su pomogli realizirati izložbu, a među njima posebno etnografskom odjelu Muzeja Međimurja Čakovec, OŠ dr. Vinka Žganca u Vratišincu, prof. dr. Juraju Kolariću, te Knjižnici Grada Zagreba. Prigodnom programu prisustvovao je i Željko Žganec, sin dr. Vinka Žganca, kojem je otvorenje ove izložbe bio posebno emotivan trenutak, a svojim glazbenim izvedbama Žgančevih pjesama upotpunila ga je i glazbenica Lea Šprajc.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content