Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Europski dan darivanja organa

Datum objave: 18. listopada 2016.

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije u sklopu svoji aktivnosti, u petak je na Trgu Republike obilježila Europski dan darivanja organa te ponovo skrenula pozornost javnosti na plemenitost najdubljeg čina ljudskosti i najviše razine svijesti – darivanje organa. Članovi udruge s predsjednicom Teom Mikec tom su prilikom upoznale građane s dostignućima transplantacijske medicine, dijelili  promotivne materijale i donorske kartice, dok su medicinske sestre iz Županijske bolnice Čakovec građanima mjerile krvni tlak.
U ovom trenutku udruga  broji oko 110 članova starije životne dobi, dok je njih 37 na dijalizi, čime su u Udruzi jako zadovoljni jer broj iz godine u godinu opada. „Pedesetak transplantiranih s područja Međimurske županije svjedoci su važnosti  educiranja zajednice o doniranju organa  jer svaka osoba može postati donor ispunjavanjem donorske kartice koju i ovom prigodom predstavljamo i dijelimo“, istaknula je predsjednica Mikec. Zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović svojim dolaskom podržao je ovu hvale vrijednu akciju još jednom dokazujući da Županija podupire i prati rad Udruga te će tako nastaviti u budućnosti. „Hvala svim donorima i njihovim obiteljima koji su plemenitim činom doniranja organa u najtežim trenucima nesebično spasili drugi živo“, nadovezao se zamjenik Vidović.
Transplantirane osobe i svi oni koji podržavaju transplantaciju ovom su se prilikom fotografirali sa pojasom za spašavanje na kojem je pisalo DARUJ ŽIVOT, a simboličnim puštanjem balona s natpisom „hvala“ izrazila se zahvalnost i poštovanje svim darivateljima i njihovim obiteljima koji su pružili novu nadu svima onima koji čekaju presađivanje organa.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content